30 October 2010

Kelakar : Video Hitler Marah Proton Waja Lancer Tiru Mitsubishi Lancer

0 komen disini yer..

Apa yang Lanun leh katakan video ni memang kelakar, banyak dah video yang sama dieorang edit dengan kandungan dan subtitle berlainan sesuai dengan isu. Kali ini dieorang gunakan video sedutan filem hitler ni dalam perasmian waja lencer terbaru. he3.. Jom tonton k, dalam videoni ada kata kata kesat maaf la ek.

Video Perli Menara Warisan Merdeka 100 Tingkat

1 komen disini yer..
Salam..
Lanun jumpa video ni masa mencari page "1M Malaysians Reject 100-storey Mega Tower " (Menara Warisan Merdeka 100 tingkat) yang bakal dibina oleh PNB katanya sebagai mercu tanda wawasan 2020 dan meningkatkan ekonomi negara.

Dalam isu ini Lanun pasti masing masing ada pendapat sendiri. Ada yang setuju dan ada yang tak setuju. Jangan takut untuk tak setuju kerana masing masing berhak ada pendirian tersendiri. Berbeza pendapat atau tidak bersetuju dengan cadangan pembinaan menara ini atau dalam hal hal lain oleh kerajaan bukan bermakna anda adalah anti kerajaan. Ia adalah kebebasan dalam memberi pendapat.

Dalam proses pencarian tu, Lanun jumpa satu video yang telah di edit sehingga menjadi satu plot cerita mengenai Menara 100 tingkat ni. Ia nya adalah sedutan dari filem lakonan hero tamil terkenal Rajnikanth. Video ni memang kelakar, tapi boleh pulak bersambung. Jom tengok video ni, sila fullscreen untuk lihat subtitle.

Seperti kata editor video ni, Just for fun..
tak ade kene mengena dengan yang masih hidup atau sudah meninggal dunia..
Ni sbb aku tgk video malaysianews banyak sangat..

29 October 2010

Gambar Design Proton Saga BLM Terbaru

1 komen disini yer..
Proton Saga BLM bakal ada wajah baru? Menurut apa yang Lanun baca di OH! Media dan PaulTan.org Proton Saga akan mengalami perubahan dari segi penampilannya. Apa agaknya pendapat korang dengan gambar model saga baru di bawah? 

Nak tengok gambar / foto design latest SAGA BLM oleh Proton? Nak Lagi jelas? Cekkeydawt link dibawah ni ada banyak gambar kat luar dan dalam kilang Proton sendiri.
  1. Ohtidak.com - design-baru-proton-saga-blm-yang-diperbaharui
  2. Paultan - proton-saga-facelift-artist-renderings-debut-at-klims
  3. Paultan - proton-saga-facelift-new-batch-of-spyshots
  4. Paultan - proton-saga-facelift-spotted-near-bukit-jelutong-nkve-toll
Yang Lama...
Credits to Paultan.org [the 1st source of automotive info]

Yang Baru...
Credits to Paultan.org [the 1st source of automotive info]

Bas Persiaran Masuk Gaung : 6 Maut Kemalangan Berhampiran Terowong Genting Sempah

4 komen disini yer..

Enam maut apabila sebuah bas persiaran terhumban ke dalam gaung berhampiran terowong Genting Sempah, Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak, lewat petang tadi. Beberapa lagi penumpang dilaporkan cedera. Bas berkenaan membawa 44 penumpang ketika nahas itu.

Penumpang adalah rombongan Belia 4B dari Kampung Siong, Baling, Kedah yang maut dalam kemalangan di KM38 Genting Sempah dekat ini pada 7.05 malam tadi. Mangsa mangsa yang terkorban ialah Mohamad Khairy Mohamad Mazuki, 14; Mohd Amirul Muhamat Isa, 13; Mohamad Firdaus Rosedi, 16; Mohammad Yussof A. Akhit, 16; Mohd Ridzuan Husin, 17; dan Muhd Fahmi Abdul Mustaffa, 17.

28 October 2010

Video Selepas Tsunami Mentawai Sumatera Barat 2010 : Mangsa Meningkat Hingga 282 Orang...

1 komen disini yer..

Seperti yang kita tahu satu tsunami telah melanda di Mentawai Sumatera Barat Indonesia isnin lalu selepas gempa bumi skala 7.2 hasil dari letusan Gunung Berapi Merapi. Gunung yang sekian lama tidur akhirnya meletus. Atas ni adalah video amatur yang Lanun amik dari Youtube yang menunjukkan keadaan selepas tsunami di sebuah kampung di Mentawai.

Menurut berita mangsa yang terkorban hampir 300 orang dan yang hilang beratus ratus orang. Tiba tiba pulak teringat dengan rakyat Indonesia yang berdemo ingin "swipe" rakyat negara kita dan membaling najis di Kedutaan Malaysia di sana. hmmm..


"Tsunami itu berketinggian ombak 3 METER dan meluap hingga 400 meter ke darat," katanya. Media Online Nasional melaporkan dua perkampungan disapu bersih oleh tsunami yang berlaku di kawasan penggemar sukan luncur air itu, namun Maryadi belum dapat mengesahkan perkara itu.

Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) mengumumkan gempa bumi berukuran 7.2 pada Skala Richter berlaku pada pukul 9.42 malam Isnin, pada kedudukan 78 kilometer Barat Daya Pagai Selatan, Mentawai Sumbar, pada kedalaman 10 km.

Alfatihah buat mangsa..

26 October 2010

Lanun terkejut dengan Program Transformasi Ekonomi oleh Kerajaan yang bakal meletakkan kita dalam Murka Allah

5 komen disini yer..
Salam...
Lanun terkejut dan merasa takut bila membaca antara program program yang terkandung dalam ETP Economy Transformation Program atau dalam bahasa Program Transformasi Ekonomi bagi Malaysia menjelang 2020. Kerajaan cadang tambah tempat hiburan, kelab malam, dan longgarkan syarat konsert artis luar, nak tahu lebih lanjut baca perincian nya yang pasti buat korang marah. Tak tahu la pulak ada yang setuju???

Lanun tak dapat nak copy n paste kat sini sebab panjang..


Jika benar lah, Jika benarlah begini... Kita sedang mengundang bala besar pada Malaysia. Maaf cakaplah, Lanun bantah bantah seKERAS KERASNYA dan BENCI perancangan tersebut !!!. Duit punya pasal ! Maju punya pasal ! ini kah jalan yang dipilih ?? 

Lanunsepet : Lanun harap korang baca dan teliti nya, adakah korang setuju? Harap kerajaan Malaysia batalknya..

Tsunami Sumatera Barat 2010 Selepas Gempa Bumi 7.2 Melanda Kepulauan Mentawai

3 komen disini yer..

Lanun dah dapat info dan rakaman video dari Youtube : sila rujuk link bawah ini k TQ


UNTUK BERITA TERBARU DAN VIDEO SELEPAS TSUNAMI : KLIK SINI Video Selepas Tsunami Mentawai Sumatera Barat 2010 : Mangsa Meningkat Hingga 282 Orang ]

Seramai 40 orang  (terbaru 282 orang) Dilaporkan terkorban dan lebih 300 lagi hilang dalam bencana tsunami yang berlaku selepas gempa bumi kuat berukuran 7.2 pada skala richter yang melanda Kepulauan Mentawai, Sumatera Barat, Isnin malam. Perkara itu disahkan pegawai daerah Kepulauan Mentawai, Edison Saleleobaja, lapor Bernama.

"Tsunami itu berketinggian ombak 3 METER dan meluap hingga 400 meter ke darat," katanya. Media Online Nasional melaporkan dua perkampungan disapu bersih oleh tsunami yang berlaku di kawasan penggemar sukan luncur air itu, namun Maryadi belum dapat mengesahkan perkara itu.

Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) mengumumkan gempa bumi berukuran 7.2 pada Skala Richter berlaku pada pukul 9.42 malam Isnin, pada kedudukan 78 kilometer Barat Daya Pagai Selatan, Mentawai Sumbar, pada kedalaman 10 km.

UNTUK BERITA TERBARU DAN VIDEO SELEPAS TSUNAMI : KLIK SINI Video Selepas Tsunami Mentawai Sumatera Barat 2010 : Mangsa Meningkat Hingga 282 Orang ]

    Video Bekas PM Australia John Howard Dilempar Kasut Dalam Siaran TV Kerana Isu Perang Iraq

    8 komen disini yer..

    Semalam di Sydney, seorang lelaki (Gray) yang membantah perang Iraq melempar kasutnya ke arah bekas Perdana Menteri Australia semasa siaran langsung rancang televisyen, meniru tindakan seorang lelaki Iraq ke atas bekas Presiden Amerika Syarikat, George W Bush, di Baghdad dua tahun lalu.

    Peter Gray melempar kasutnya ke arah John Howard, sekutu kuat Bush dalam perang Iraq, semalam selepas menuntut bekas pemimpin itu menjelaskan keputusannya untuk menghantar 2,000 askar bagi menyokong pencerobohan Iraq yang diketuai AS pada 2003.

    “Ini untuk rakyat Iraq yang terkorban!" jerit Gray ketika melempar kasutnya ke arah Howard semasa rancangan "Q&A" Australian Broadcasting Corp. Kasut beliau tidak mengenai sasaran dan beliau dibawa keluar dari studio.

    Semasa siaran langsung itu, Howard beberapa kali didesak menjelaskan keputusannya untuk menyokong perang Iraq.

    “Saya rasa ia perlu. Saya rasa terdapat kesilapan selepas operasi ketenteraan berakhir. Saya rasa terlalu kurang anggota tentera...," katanya. - AP

    Lanunsepet : Tengok kenyataan bekas PM Australia yang kat atas ni?dia cakap tak cukup tentera? Dia tak  endah betapa tambah buruknya hubungan Muslim dan Non Muslim selepas perang? Berapa ramai yang terkorban? Mereka hanya mahu MINYAK  atau EMAS HITAM. betul tak?

    Respon Pada Notis di Pangsapuri Taman Tasik Utama

    5 komen disini yer..

    Salam...
    "Tak Takut". Agak agaknya siapa la yang menjawab kat notis ni? Pandai betul menjawab. Notis ni di tampal di Blok tempat Lanun tinggal. Kat sini MBMB melarang penduduk membuat ampaian di tempat tempat yang diberitahu dalam notis.

    Masa zaman study dulu, Lanun sendiri pernah buat ampain guna tali antara dua pokok, sekali kena potong dengan penjaga kawasan tu dan dia bagi short note. Pastu kami ikat balik, degil. Sejak tu takda dah orang potong tali tu he3. Tapi sekarang takda dah lar buat stail gitu.

    25 October 2010

    TV-Al Hijrah : Stesen TV baru di Malaysia Bercorak Islamik 1 Disember Ini

    5 komen disini yer..

    Stesen channel televisyen baru bercorak Islam di Malaysia , TV-Al Hijrah akan mula bersiaran di lima kawasan iaitu Lembah Klang, Terengganu, Johor, Sabah dan Sarawak, bakal menemui penonton mulai 1 Disember ini.

    Laman Web Rasmi : TV Alhijrah Media Corporation

    Sebelum itu, televisyen yang beroperasi dari Pusat Islam di sini akan memulakan siaran ujian pada 1 November ini dengan waktu siaran bermula jam 3 petang hingga 12 tengah malam dan pada jam 12 tengah hari hingga 12 tengah malam pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad.

    Saluran televisyen terrestrial itu dikendalikan oleh Al-Hijrah Media Corporation, yang ditubuhkan dan dibiayai oleh kerajaan serta diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM). Jamil Khir berkata, pada peringkat awal, sebanyak RM60 juta diperuntukkan kerajaan bagi tujuan operasi televisyen itu.

    Lanunsepet : Lanun puji sangat sangat usaha ini, dan memang Lanun tunggu channel baru bercorak Islam, ia merupakan satu sinar harapan bagi pencinta Islam dalam dunia penuh dengan cubaan ini. Tapi...bagaimana dengan negeri lain? Lanun tak berapa paham kenapa siar di negeri tu ja?

    [ Berita Penuh - KLIK SINI ]

    Transformers 3 The Dark of The Moon : Tajuk Rasmi dan Sinopsis

    4 komen disini yer..
    Salam..
    Adakah korang peminat cerita Transformers? selepas kejayaan Transformer 1 dan 2 serta seperti yang kita tahu pembikinan Transformer 3 telah pun lama bermula. Lanun ikuti jugak perkembangan pembikinan filem ni di blog blog peminat yang merakam aksi aksi rakaman di tempat shooting. So dari situ dapat la info sedikit sebanyak.

    Lanun nak kongsi yang tajuk rasmi filem sekuel T.3 telah pun di umumkan, dengan tajuk Transformer 3 : The Dark of the Moon. akan disiarkan di pawagam 1 Julai 2011 dalam Real D 3D dan IMAX 3D. Selain itu juga maklumat terbaru mengenai sinopsis bagi sekuel kali ini pun telah muncul di Amazon.com :

    The first official plot synopsis of Transformers 3 has been spotted on Amazon:

    Plot of Transformers 3 The Dark of The Moon:
    "The Autobots Bumblebee, Ratchet, Ironhide and Sideswipe led by Optimus Prime, are back in action, taking on the evil Decepticons, who are determined to avenge their defeat in 2009’s Transformers Revenge of the Fallen. In this new movie, the Autobots and Decepticons become involved in a perilous space race between the U.S. and Russia, and once again human Sam Witwicky has to come to the aid of his robot friends. There’s new characters too, including a new villain in the form of Shockwave, a longtime Transformers character who rules Cybertron while the Autobots and Decepticons battle it out on Earth."

    Apa punya sinopsis daa..ni semua orang tahu kan? Tapi apa yang Lanun exciting dalam sekuel terbaru kali ni ialah antara Autobots terbaru 3 ekor bawah ni. Memang ganas dan smart agaknya camna rupa dieorang bila transform?

    credits to aeromental.net

    credits to aeromental.net

    credits to aeromental.net

    Nak tahu banyak lagi ? Search "Transformer 3" di Google berdekatan jari anda he3...

    24 October 2010

    Video 12 Bas Ekspress Terbakar di Kelantan

    3 komen disini yer..
    KOTA BAHRU: Dua belas bas Ekspres Budaya musnah dalam kebakaran di depoh simpanan bas itu di Kampung Panji, Pengkalan Chepa di sini, tengah malam tadi.

    Pegawai Operasi syarikat bas ekspres itu, Kamaruzaman Abdullah berkata, kerugian akibat kebakaran itu dianggarkan bernilai RM6 juta.

    "Kebakaran semua bas yang diletakkan berhampiran dan tersusun antara satu sama itu disedari oleh pengawal keselamatan pada kira-kira pukul 12 tengah malam," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

    Beliau berkata bas ekspres itu baru sahaja diletakkan di situ selepas selesai menurunkan penumpang dari beberapa destinasi.

    Korang dah tengok video kebakaran 12 Bas Ekspress Budaya nih? Kalau nak tengok boleh klik link ini yer di Blog Cikgu Dahlia. Lanun pun tengok kat sini . [Video 12 Bas terbakar di Kelantan] KLIK SINI

    Tajaan video : Cikgu Dahlia dan Matdin27

    Lanun buat hal lagi...

    3 komen disini yer..
    Lanun bukan sebarang Lanun tau... ni semua bukan geng gua ok!

    Sebuah kapal yang berdaftar di Singapura ditawan oleh lanun di perairan Mombasa, Kenya, kata pihak berkuasa pelabuhan hari ini.

    Lembaga Maritim dan Pelabuhan Singapura (MPA) berkata, pihaknya menerima laporan bahawa kapal gas cecair petroleum, York itu di naiki lanun pada kedudukan kira-kira 90 batu nautika dari Mombasa. Ia menerima amaran kecemasan pada kira-kira jam 8.25 malam tadi waktu tempatan.

    Ketika kejadian, kapal itu dilapor dalam perjalanan dari Mombasa ke Mahe, Seychelles dan terdapat 17 krew di atas kapal terbabit. [ Sumber : Harian Metro ]

    Lanunsepet : Gua lepas tangan, gua takda kaitan ok! he3.

    Videoklip Rasmi Lagu Insha Allah Oleh Maher Zain Versi Arab dan Inggeris

    4 komen disini yer..
    Salam...
    Siapa tak kenal Maher Zain? Pastinya semua kenal, suara nya yang merdu Alhamdulillah membuat ia terkenal sebagai artis islam yang terkenal seluruh dunia termasuk Malaysia. Lagu yang membuat Lanun mula kenal dengan beliau adalah Lagu Insha Allah ( Dengan Izin Allah, God Will ). Lagu ni memang best betul tak? Jadi kat bawah ni Lanun sharekan 2 video klip rasmi yang gempak bagi lagu ini dengan dua versi bahasa. Selamat Menonton.

    Untuk update terbaru mengenai Maher Zain : Fanpage Maher Zain
    Latar Belakang : Maher Zain Wikipedia

    Videoklip MTV Insya Allah Versi Bahasa Arab [Download]



    Video Klip MTV Insya Allah Versi Bahasa Inggeris [Download]




    Nak versi Melayu? kena buat request kat Maher Zain la pasni k he3

    Lanun Securities : Ada syarikat Saudi nama Lanun Securities rupanya..

    5 komen disini yer..

    Saja petang petang ni cari keyword bermula dengan perkataan "lanun". Kelakarnya Lanun jumpa ada 1 syarikat ni namanya Lanun securities. Sebuah syarikat di Arab Saudi yang te rlibat dalam bisnes telekomunikasi. Adakah Lanun mempunyai maksud berlainan dalam bahasa arab? Lam Alif Nun Wau Nun 

    Islamic Fashion Festival : Lanun bantah, selagi ia tidak diperbetulkan...

    4 komen disini yer..
    Salam...
    Lanun amat kecewa dengan fesyen zaman skrg yang dikatakan islamik padahal ia adalah satu dosa dan perbuatan maksiat. Terbaru, satu festival mengenai fesyen islamik iaitu IFF 2010 bakal diadakan semula di Malaysia. Sebelum ini ia berlangsung Kuala lumpur, jakarta, dan di Monte carlo dan kini bakal diadakan semula di Kuala Lumpur.

    Ada rekaan yang bagus dan menutup aurat seperti fesyen kanak kanak tu, ( rujuk laman web rasmi IFF, bahagian Galeri ) tapi Pada pemerhatian Lanun dalam video IFF di Monte Carlo tersebut ia tidak lansung menggambarkan imej Islam, ia tidak langsung menutup aurat. Adakah ini Islam? Inikah yang kita nak tunjuk pada Barat? Yang kita ni pun serupa?

    Islam tidak melarang berfesyen dengan 1 syarat ianya menepati etika aurat. Panduan menutup aurat yang betul : Cara Awak Tutup Aurat Ni Salah... Untuk perbaiki IFF ini, ikutilah saranan Dr Asri : Baca saranan beliau.

    Lanun juga membantah dengan "kesederhanaan" yang selalu dijadikan alasan. Apa yang dimaksudkan kesederhanaan dalam Islam adalah kita tidak terlalu mengejar dunia sehingga lupa akhirat, dan juga tidak hanya beribadat dan lupakan dunia. Tetapi, Kesederhanaan adalah keseimbangan kedua dua tuntutan tersebut dunia dan akhirat.

    Lanun yakin ramai designer designer yang kreatif dan boleh buat fesyen yang hebat hebat, tapi apa salahnya pegang pada hukum menutup Aurat. Pasti Boleh :-) 

    Jom kita lihat apa kata kata penganjur IFF 2010 mengenai "The True Spirit Of Islam" semasa di IFF di Monte Carlo :


    ini kah imej Islam? 
    Lihat pada mini ke 1:23 gadis ini pakai pakaian dengan tulisam Muhammad



    23 October 2010

    Video Rasmi Blog Lanunsepet : Akhirnya Pembikinan Selesai, Jom Tengok.

    7 komen disini yer..
    Salam...
    Hari ini Lanun telah cuba untuk bikin satu video dari screencapture(printscreen) Blog post Lanunsepet. foto foto dari screencapture tu semua telah Lanun susun dan Lanun kombinasikan kan menjadi satu video dengan background muzik (Pirates soundtrack). Lanun tak pasti apa reaksi korang sebab video ni memang tahap amatur punya he3. Tapi Lanun tetap puas hati.

    Pada kawan2.. Lanun harap semua pembaca Lanunsepet mendapat sedikit sebanyak manfaat sejak blog ni di wujudkan. Tiada apa yang membanggakan Lanun melainkan info info yang Lanun paparkan berguna dan memberi kebaikan pada korang. Seperti sebelum ni jugak lanun terbuka untuk kritikan dan teguran. Anynomous pun boleh..apa ada hal. InsyaAllah Lanun akan terus berblog mengikut cara Lanun sendiri.

    Software Lanun gunakan ?
    1. Picasa Web Album ( Software yang macam macam fungsi dan mudah : Download )
    2. Background audio yang gempak he3 ? ( Website Yokka : Download Audio Disini )

    So, ini adalah video rasmi blog ni buat masa ni. Mana tau lain kali Lanun bertambah kreatif Lanun akan buat lagi video yang lebih menarik. Jom saksikan..Komen la kalau rajin he3. Selamat Menonton...

    Only On Youtube Theaters... 23 Oktober 2010 
    p/s : mesti korang cakap background muzik gempak tapi video..hmmm.. bese jer.. he3

    Ibu, Dari Mana Datangnya Semua Ini?

    5 komen disini yer..
    Satu kisah yang menarik dan menyentuh hati...

    Di sebuah rumah di pinggir kota,

    Jam 12.00 tengahari, tiga beranak sedang bersiap-siap untuk makan tengahari Dan makanan telah tersedia sejak pagi, ibu Dan ayahnya sama-sama memasak makanan.

    Kali ini mereka Cuba untuk menggunakan semuanya segar dari kebun yang ditanam di laman belakang Dan tepi depan rumah mereka.

    Ada tomato, Ada cili, Ada halia, Ada kunyit, Ada serai, Ada daun salad Dan sebagainya tapi rumah mereka tidaklah luas mana.

    Ada seorang anak kecil, makan bersama ayah Dan ibunya.
    Sedang IA makan, dia bertanya kepada ibunya.

    "Ibu, makanan Hari ini sangat sedap, dari mana datangnya makanan ini Dan rasa sedap ni ibu?"

    21 October 2010

    TV3 Didenda RM 50,000 : Siar Iklan Kontroversi Hari Raya TV3 2010

    9 komen disini yer..
    iklan yang bikin panasss...
    Salam...
    Ingat lagi tak iklan kontroversi TV3 masa hari raya hari tu? yang macam krismas tu? ada pak haji santa dan unsur unsur yang jelas menghina Islam. Hari ini di Parlimen Datuk Joseph Salang Gandum dalam sesi soal jawab di Parlimen pagi ini berkata, pihaknya telah selesai membuat penyiasatan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia ekoran bantahan terhadap iklan itu.

    Ia disiasat di bawah Seksyen 206(3) akta AKM dan telah memutuskan mengenakan hukuman maksima iaitu RM50,000 atas kesalahan itu. Iklan itu cuba membayangkan hari raya menjadi 1Raya sebagaimana 1Malaysia yang menggabungkan unsur Kristian dan Hindu serta Buddha dalam iklan itu.

    Harap ia jadi pengajaran pada semua.. [ Baca Berita Penuh Pasal Isu ni KLIK SINI ]


    Video Tajaan Ruzmerah

    Tips Kesihatan Musim Jerebu : Tanda dan Pencegahan

    4 komen disini yer..
    tiru macam saya.... ehsan Google...

    Apakah Tanda Dan Gejala Jerebu Kepada Kesihatan :
    1. Kesan-kesan yang akan dialami setelah terdedah kepada jerebu termasuklah :
    2. Terasa gatal-gatal di bahagian kerongkong dan batuk-batuk.
    3. Terasa sukar untuk bernafas atau sesak nafas.
    4. Mata terasa pedih dan berair.
    5. Hidung berair dan kerap bersin.
    6. Kulit terasa gatal-gatal.
    7. Terasa sakit dada.
    Cegahlah Penyakit Akibat Jerebu. Ikuti Nasihat Berikut :-
    1. Mereka yang mengalami penyakit-penyakit seperti batuk, selsema, asma, sakit mata, sakit jantung atau penyakit paru-paru yang kronik hendaklah datang ke klinik dengan segera jika keadaan penyakit bertambah buruk.
    2. Mereka yang di dalam kumpulan berisiko tinggi hendaklah sentiasa mengambil ubat seperti yang dinasihatkan.
    3. Penutup hidung (nasal mask) hendaklah digunakan oleh semua penunggang motosikal, mereka yang bekerja di luar bangunan atau di tempat-tempat yang berhabuk dan juga mereka yang dalam kumpulan berisiko tinggi.
    4. Perokok ynag mempunyai anak kecil, ibu bapa tua dan sanak saudara yang berpenyakit, jangan merokok di dalam rumah.
    5. Sejauh yang boleh, orang ramai dinasihatkan supaya tinggal di dalam bangunan atau rumah.
    6. Kurangkan aktiviti sukan di luar rumah.
    7. Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa membasuh muka dan bahagian kulit yang terdedah kepada jerebu dengan air bersih.
    8. Sekiranya kenderaan anda berhawa dingin, sila gunakannya.
    9. Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa meminum air yang banyak.
    10. Perokok dinasihatkan supaya tidak merokok apabila keadaan udara tidak sihat (iaitu IPU yang melebihi 100)
    11. Mereka yang berisiko tinggi dinasihatkan mengambil cuti di luar kawasan yang berjerebu sekiranya keadaan jerebu berterusan pada tahap berbahaya di kawasan mereka.
    Sumber : Bahagian Pendidikan Kesihatan dengan kerjasama Unit Kesihatan Pekerja dan Alam Sekitar Kementerian Kesihatan Malaysia. 

    20 October 2010

    Melaka Maju Pada 20/10, Jam 20:10, Tahun 2010

    3 komen disini yer..
    Salam...
    Malam ini pada jam 20:10 melaka akan diisytiharkan sebagai Negeri Maju. Lanun respek la idea orang yang buat pada tarikh hari ni, kreatif ar dier kan. sape dier? ntah ler..Lanun tak tau, takkan Datuk Ali Rustam sendiri kot? kalau dier mmg bijak pilih tarikh nya he3.

    Melaka maju pada tahun 2010, 20 hb 10 oktober pada jam 20:10 (waktu 24jam) mewakili 8:10PM. Apa kah pengisian sempena sambutan Melaka maju ni? Lanun pun tak tau, dengar cerita konsert lagi..hu3.. Majulah katakan..he3. Harap jangan lupa maju tu juga biarlah seimbang betul tak rakyat melaka?

    Bagi Lanun disini, di Ayer Keroh..Alhamdulillah selesa dan kelengkapan dan kemudahan cukup. Tapi dikawasan lain yang dalam dalam Paya Dalam, Krubong, Durian Tunggal Lanun tak tahu lah. Mungkin Melaka ni maju di kawasan bandar jer kan. Ape pun Melaka dah dapat status majunya.

    Esok cuti sempena Melaka Maju.. Tapi Lanun kerja..he3.. cari duit lebih.. cuma risau IPU udara yang tak sihat di Melaka 2,3 hari ni. Ya Allah lindungilah aku...sihatkanlah rohani dan jasmani ku, aaminnn..

    Monorail Melaka yang bawak pelancong pusing pusing sungai...singkat jer.
    Syarat Maju? ada monorail? gurauuuu...

    Jerebu Muar tahap bahaya, Melaka tak sihat : Lanun kerja esok....

    5 komen disini yer..
    Salam...
    Hari ini dilaporkan indeks pencemaran udara IPU di Muar telah mencapai tahap bahaya, dengar citer juga ade sekolah akan cuti besok di sana demi kesihatan dan keselamatan pelajar. Kat Melaka pula kualiti udara tak sihat. hu3..esok Lanun kerja..

    Ini semua berpunca dari kes pembakaran di Sumatera. hu3.. banyak kali dah gni kan? kita la tanggung pulak angin tiup arah semenanjung. Tak kurang juga peringatan untuk kita sebagai hambaNya. 

    Lanun : Blogger yang dok kat muar sila-silalah laporkan situasi tempat korang yer. he3 nak tahu juga. Berita Penuh : Mkini - Kualiti udara di Muar bahaya, Melaka tak sihat

    19 October 2010

    Keadaan Jerebu di Taman Tasik Utama Melaka

    6 komen disini yer..
    Salam..
    Hari ni Lanun perasan cuaca pagi makin teruk dari semalam. jerebu makin tebal dari sebelum ni, sesuai dengan apa yang dilaporkan oleh JAS. Lanun perhatikan keadaan lagi lagi bertambah teruk bila masuk waktu tengah hari, sehinggakan udara berbau asap, pandangan pun makin terhad dari waktu pagi. Suasana seperti mendung sebab matahari dilitupi jerebu.

    Bawah ni gambar di kawasan tempat tinggal Lanun (waktu tengahari), Taman Tasik Utama Ayer Keroh,  :





    Tengahari.. tapi mendung semacam...

    Teruk tak jerebu tempat korang? Semak Laporan IPU Malaysia oleh JAS..

    5 komen disini yer..
    Salam..
    Pagi tadi pemandangan pergi kejer agak berbeza dari sebelum sebelum ni. Lanun perasan Melaka di landa jerebu lagi. Menurut berita dan report dari Jabatan Alam Sekitar ada peningkatan titik titik panas di sumatera. Peningkatan yang mendadak tu lah yang menyebebakan jerebu ni. Apa itu titik titik panas? pembakaran terbuka kot..

    Petikan berita Malaysia kini :
    Menurut kenyataan daripada Jabatan Alam Sekitar (JAS), Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, ini ekoran peningkatan bilangan titik panas di Sumatera meningkat kepada 244 kelmarin, berbanding 80 yang dikesan pada 16 Oktober.

    Korang nak tahu bagaimana update? titik titik panas? perkembangan jerebu di Malaysia? berapa indeks IPU n semua berkaitan pencemaran udara? Boleh lah ke Laman web Rasmi Jabatan Alam Sekita [klik sini] dan skrol ke bawah untuk memilih menu Air Polution Indeks / Indeks Pencemaran Udara dan pilih tarikh laporan IPU terbaru.

    Selepas masuk ke laman web JAS, skrol ke bawah k, n cari menu macam ni...

    18 October 2010

    7 Hal Penting Diajar Kepada Anak

    4 komen disini yer..

    Salam...
    Lanun kongsikan apa yang Lanun baca dari blog idhamlim mengenai 7 perkara yang perlu diajarkan kepada anak anak kita. Selain dari agama yang menjadi asas pembesaran anak anak 7 perkara ini juga antara perkara yang penting untuk melahirkan anak anak yang bertanggungjawab dan berdikari.
    1. Mencuci pakaian sendiri
    2. Memasak yang sederhana
    3. Mempunyai Wang Saku Hasil Keringat Sendiri
    4. Memilih teman yang baik
    5. Mengajarkan anak tentang Kesepakatan
    6. Belajar etiket sosial dan penghargaan pada siapapun
    7. Belajar berkawan dan memiliki komunikasi yang baik
    Untuk baca penerangan setiap 7 point ini silakan ke link berikut : Blog Idhamlim - 7 Hal Penting untuk Diajarkan kepada Anak  

    17 October 2010

    Video wajib tonton.. ada mesej yang SANGAT penting di akhir video ni..

    4 komen disini yer..
    Salam..
    Video ni Lanun amik dari facebook ustaz Zahazan. Mula mula lanun ingat ia sekadar tunjuk kehebatan ingatan anak kecil bernama Hasan Menem (2 tahun) ni, tapi ia sebenarnya ada mesej yang sangat sangat penting di akahir video ni. Lanun sarankan semua orang tengok hingga ke saat terakhir rakaman ni.

    Jika tak tengok sampai habis ia akan jadi video yang biasa bagi korang...lagipun 2 minit jer.


    Import video dari facebook ke dalam blog? tak tahu caranya? KLIK SINI

    Apa yang Harian Metro buat selepas selongkar cerita seseorang individu buat maksiat..??

    12 komen disini yer..

    Salam...
    Harian Metro merupakan surat khabar yang cukup popular tak kira di pasaran luar mahupun kat internet. Harian Metro juga cukup terkenal dengan pelbagai tajuk tajuk HANGAT yang dipaparkan di muka hadapan surat khabar dieorang.

    Ada saja pendedahan dieorang mengenai pelbagai jenayah dan maksiat. Contohnya mengenai pelacur, seks bebas, pelajar jual badan, perempuan simpanan, anak ikan dan macam macam lagi. Pendedahan Harian Metro ni memang lengkap dan jalan ceritanya memang cukup cukup menarik sehingga ramai orang tertarik membaca dan membelinya. Memang laku tajuk macam gitu kan.

    Yang Lanun geram dalam artikel Harian Metro tu kadang menceritakan "indahnya", n "seronoknya" hidup pelaku maksiat tu dengan duit, kemewahan serta "keseronokan" yang dieorg dapat melakukan maksiat tu. Harian Metro tak cerita pun yang ini salah, ini maksiat, ini hukumnya haram, ini bahaya. takdapun..ia seperti ceritakan saja "keindahanya" hu3.. sedih n geram.

    PERSOALAN... di kepala Lanun, apakah Harian Metro buat selepas dedah semua cerita ni? adakah sekadar dedah dan tak buat tindakan pape? bagi Lanun ia seakan akan melindungi dan membiarkan pelaku maksiat dan jenayah ni begitu sahaja selepas mengambil dan siarkan cerita mereka. Adakah Harian Metro nasihat dieorg? Report kat pejabat agama? hantar dieorg pergi sekolah pulih akhlak? atau Harian Metro biarkan saja?

    Ada sapa sapa leh jawab..? Pendapat Korang?

    16 October 2010

    Tahu Tak Korang? Kadar Gula dalam Minuman dan Makanan ni?

    5 komen disini yer..
    Salam..
    Lanun nak kongsikan sedikit maklumat mengenai kadar gula yang ada dalam minuman dan makanan ( sunber : blog cina islam idhamlim.blogspot.com ) di bawah. Seperti yang kita tahu pengambilan gula ni kalu berlebihan memang leh bahayakan kesihatan, Kencing Manis. Penyakit yang banyak melanda orang tua tua dan sekarang orang muda muda pun dah ada kencing manis.


    Kenapa orang muda kena? Pengambilan makanan yang tak betul.. Jom kita lihat berapa banyak gula yang ada dalam makanan dan minuman kat gambar gambar bawah ni..ada jagung, nanas, minuman gas, tengaga, coklat bar dan macam macam lagi.  Ada banyak pastikan korang skroll sampai habis ok. Akhir kata kurang manis dalam minuman, tambahkan manis dalam senyuman he3.

    Apa kata kita mulakan gambar pertama dengan kadar gula bagi buah jagung...

    15 October 2010

    Kerajaan akan bina menara tinggi dari KLCC Petronas, Menara Warisan Merdeka 100 Tingkat..

    28 komen disini yer..
    Salam..
    Lanun agak terkejut dengan cadangan kerajaan Malaysia akan membina satu lagi Menara yang lebih tinggi dari menara KLCC Petronas, iaitu Menara Warisan Merdeka berdekatan dengan stadium Merdeka. Dengan alasan sebagai tanda kebanggaan malaysia mencapai wawasan 2020 dan bukti Malaysia Boleh.

    Detail mengenai projek ini :

    Modal : 5 Bilion
    Tingkat : 100 Tingkat
    Pembina : PNB Permodalan Nasional Berhad
    Dijangka siap : 2015

    Persoalan dan pendapat Lanun ;

    1. Adakah patut buat projek Mega lagi dengan keadaan rakyat yang masih lagi tidak betul betul boleh dikatakan selesa?
    2. Lebih baik bajet tu bagi kat tempat lain.. yang lebih memerlukan.
    3. Lanun tak mahu pembangunan hanya 1 tempat jer.. tempat lain tetap mundur...

    Petikan ucapan najib mengenai Menara baru Malaysia...

    Di sudut yang lain, kita berasa sungguh berbangga, bahawa, ke mana saja kita pergi, semua orang mengetahui tentang Menara Berkembar Petronas yang menjadi ikon negara.Ia adalah satu monumen kepada semangat Malaysia Boleh. Hakikatnya, kekuatan negara adalah adunan dan bauran sejarah kelmarin dan harapan hari esok. Jadi, sebagai satu lagi mercu tanda kebanggaan negara menjelang 2020, Permodalan Nasional Bhd (PNB) akan mula membangunkan projek bersepadu yang dinamakan Warisan Merdeka. Ia akan mengekalkan Stadium Merdeka, Stadium Negara dan pembinaan sebuah menara 100 tingkat yang tertinggi di Malaysia. Keseluruhan projek ini bernilai RM5 bilion, di mana menaranya dijangka akan siap pada 2015.

    Teks Ucapan PM Najib Belanjawan 2011 Bajet Rakyat

    2 komen disini yer..
    Salam..

    Untuk yang ingin study dan membaca secara detail ucapan Datuk Seri Najib dalam pembentangan bajet 2011 (Bajet rakyat) boleh merujuk pada link di bawah.

    Belanjawan 2011 : Intipati Bajet Rakyat

    3 komen disini yer..
    Malas Baca sekarang? Nak format belanjawan 2011 versi .pdf? Download sini ok 


    KUALA LUMPUR: Berikut ialah intipati Bajet 2011 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak di Dewan Rakyat, hari ini:
    1. Pembinaan projek pembangunan bercampur termasuk kediaman mampu milik bernilai RM10 bilion di Sungai Buloh yang dijangka siap pada 2025.
    2. Pembinaan projek bersepadu "Warisan Merdeka" dengan menara 100 tingkat tertinggi di Malaysia bernilai RM5 bilion yang dijangka siap pada 2015.
    3. Pembangunan Zon Akuakultur Bersepadu di Pitas, Sungai Telaga dan Sungai Padas di Sabah serta di Batang Ai dan Tanjung Manis di Sarawak dengan peruntukan RM252 juta.
    4. Peruntukan RM135 juta bagi persediaan prasarana asas menggalakkan petani menceburi bidang bernilai tinggi seperti industri sarang burung walit.
    5. Melanjutkan galakan potongan cukai pendapatan bagi pelabur dan pengecualian cukai pendapatan bagi syarikat dalam aktiviti pengeluaran bahan makanan sehingga 2015.
    6. RM85 juta untuk membina kemudahan infrastruktur bagi membolehkan hotel dan pusat peranginan di kawasan pedalaman yang berpotensi menarik pelancong.
    7. RM50 juta bagi membina beberapa laluan pejalan kaki berbumbung di kawasan lingkaran KLCC-Bukit Bintang.
    8. Pembangunan pusat peranginan bersepadu eco-nature pertama di dunia bernilai RM3 bilion oleh Nexus Karambunai di Sabah bermula tahun depan.
    9. Pemansuhan duti import ke atas 300 barangan kegemaran pelancong dan rakyat tempatan pada kadar lima peratus sehingga 30 peratus bagi menjadikan Malaysia destinasi utama membeli-belah di Asia.
    10. RM119 juta untuk membangunkan penciptaan kandungan tempatan, hosting kandungan tempatan dan pembukaan saluran baru untuk kandungan.
    11. engecualian cukai jualan ke atas semua jenis telefon bimbit.
    12. RM850 juta bagi menyediakan infrastruktur sokongan untuk mempercepatkan pembangunan koridor dan wilayah.
    13. RM411 juta untuk melonjak ekonomi ke arah sebuah negara berpendapatan tinggi, aktiviti penyelidikan, pembangunan dan pengkomersilan sebagai landasan peningkatan aktiviti nilai ditambah dalam setiap bidang ekonomi.
    14. Penubuhan Unit Inovasi Khas (UNIK) di bawah Jabatan Perdana Menteri dengan peruntukan RM71 juta bagi tahun depan untuk mengkomersilkan hasil penemuan R&D oleh universiti dan institusi penyelidikan.
    15. RM200 juta untuk perolehan hasil kreatif seperti filem, drama dan dokumentari keluaran tempatan yang berkualiti tinggi.
    16. Kadar cukai perkhidmatan dicadang dinaikkan satu peratus kepada enam peratus untuk menjamin kesejahteraan masa hadapan negara.
    17. Cukai perkhidmatan juga dicadang dikenakan ke atas perkhidmatan penyiaran TV berbayar.
    18. Meningkatkan penguatkuasaan dan pengauditan serta memperluaskan liputan ke atas semua pihak yang sepatutnya membayar cukai bagi memantapkan kutipan hasil.
    19. Menyusun semula dan memperkukuhkan aspek pendidikan dan latihan dengan belanja mengurus RM29.3 bilion untuk Kementerian Pelajaran, RM10.2 bilion (Kementerian Pengajian Tinggi) dan RM627 juta (Kementerian Sumber Manusia).
    20. Menubuhkan "Talent Corporation" di bawah Jabatan Perdana Menteri pada awal 2011 untuk membangunkan pangkalan data tenaga kerja berkepakaran serta menjalin kerjasama dengan jaringan bakat di seluruh dunia.
    21. RM212 bilion diperuntukkan bagi Bajet 2011 iaitu 2.8 peratus lebih tinggi berbanding peruntukan 2010.
    22. Daripada jumlah itu, RM162.8 bilion adalah bagi perbelanjaan mengurus dan RM49.2 bagi perbelanjaan pembangunan.
    23. Di bawah peruntukan mengurus, RM45.6 bilion adalah bagi emolumen dan RM28.2 bilion bagi perkhidmatan dan bekalan, RM86.4 billion diperuntukkan kepada Pemberian dan Kenakan Bayaran Tetap.
    24. Sejumlah RM1.4 bilion disediakan untuk pembelian aset dan RM1.2 bilion untuk perbelanjaan lain.
    25. Bagi peruntukan pembangunan, RM28.3 bilion disediakan bagi sektor ekonomi untuk menampung keperluan infrastruktur, perindustrian serta pertanian dan pembangunan luar bandar.
    26. Sejumlah RM15.5 bilion diperuntukkan bagi sektor sosial termasuk pendidikan dan latihan, kesihatan, kebajikan, perumahan serta pembangunan masyarakat.
    27. RM4.4 bilion diperuntukkan bagi pembangunan sektor keselamatan, RM955 juta bagi pentadbiran am dan RM2 bilion untuk simpanan luar jangka.
    28. Dari segi kutipan hasil Kerajaan Persekutuan bagi 2011, jumlahnya dianggarkan meningkat 2.3 peratus kepada RM165.8 bilion berbanding RM162.1 bilion pada 2010.
    29. Defisit Kerajaan Persekutuan bagi 2011 dijangka terus berkurangan kepada 5.4 peratus daripada KDNK berbanding 5.6 peratus pada 2010.
    30. Untuk Kementerian Pelajaran, peruntukan pembangunan sebanyak RM6.4 billion disediakan bagi membina dan menaik taraf sekolah, asrama, kemudahan dan peralatan serta memartabatkan profesion guru.
    31. RM213 juta lagi dibajet sebagai ganjaran kepada sekolah berprestasi tinggi serta imbuhan kepada Pengetua atau Guru Besar dan Guru Cemerlang.
    32. Pendaftaran prasekolah akan ditingkatkan dengan sasaran 72 peratus menjelang akhir 2011 melalui penambahan 1,700 kelas, pemantapan kurikulum serta pelantikan 800 guru prasekolah lepasan ijazah.
    33. RM111 juta diperuntukkan bagi program PERMATA antaranya bagi pembinaan fasa 2 Kompleks Sekolah PERMATA Pintar, membina 32 Pusat Anak PERMATA Negara (PAPN) dan membiayai operasi 52 PAPN yang sudah siap.
    34. RM250 juta diperuntukkan bagi sekolah bantuan modal agama, sekolah bantuan modal jenis kebangsaan Cina, sekolah kebangsaan Tamil, sekolah bantuan modal mubaligh dan sekolah bantuan kerajaan seluruh negara.
    35. Kerajaan juga bersetuju membiayai bantuan per kapita untuk sekolah-sekolah agama rakyat rendah dan menengah dengan peruntukan RM95 juta sebagai mengiktiraf pendidikan Islam.
    36. Bagi menyediakan guru serta tenaga pengajar kompeten dan berkualiti yang dapat membimbing dan mendidik pelajar sekolah dengan sebaiknya, kerajaan menyediakan RM576 juta dalam bentuk biasiswa kepada mereka yang ingin melanjutkan pelajaran.
    37. Sejumlah RM213 juta diperuntukkan bagi mengangkat tinggi penguasaan Bahasa Malaysia, mempersadakan Bahasa Inggeris dan memperkemaskan kurikulum standard sekolah rendah.
    38. Kerajaan bersetuju untuk mengambil 375 guru penutur jati antaranya daripada United Kingdom dan Australia untuk meningkatkan lagi pengajaran Bahasa Inggeris.
    39. Peratusan staf akademik berkelulusan PhD ditambah kepada 75 peratus bagi universiti penyelidikan dan 60 peratus bagi IPTA lain dengan peruntukan RM20 juta.
    40. Skim Rumah Pertamaku dengan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000.
    41. Menyediakan Skim Pembiayaan Perumahan Kos Rendah untuk pekerja estet oleh BSN.
    42. Program Bantuan Rumah (12,000 unit) untuk golongan miskin dan miskin tegar dengan peruntukan RM300 juta.
    43. Mewujudkan "Portal 1Malaysia Pengguna Bijak".
    44. Memperkenalkan Program Pengedaran Barang Perlu bagi menyeragamkan harga barangan.
    45. Memperkenalkan Program Transformasi Kedai Runcit, Bengkel Automotif dan Projek Pasar Komuniti.
    46. Melancarkan Dana Pencen Swasta.
    47. Melancarkan Skim Amanah Hartanah Bumiputera bernilai RM1 bilion dan patuh syariat.
    48. Menyediakan multivitamin untuk pelajar sekolah rendah seluruh negara.
    49. Meneruskan program subsidi bayaran bil elektrik bagi penggunaan bawah RM20 sebulan.
    50. Kadar tol di empat lebuh raya milik PLUS Expressway Bhd tidak akan dinaikkan bagi tempoh lima tahun akan datang bermula serta-merta.
    51. Mengkaji semula had minimum kebankrapan yang pada masa ini berjumlah RM30,000.
    52. Permohonan PR boleh dilakukan selepas lima tahun.
    53. Menyediakan empat bas sebagai Klinik Bergerak.
    54. Merangka Model Baru Pembangunan Orang Asli dan Pribumi.
    55. Memperkukuh JHEOA dengan mentransformasi kepada Jabatan Kemajuan Orang Asli. - BERNAMA

    Belanjawan 2011 : Intisari Bajet Rakyat

    5 komen disini yer..
    Salam..

    Ni adalah intipati pada Bajet yang di bentangkanoleh PM kita apa pandangan korang? Nak baca lebih? Nak download e book intipati (.pdf) bajet rakyat ni? Lanun dah sediakan datu format .pdf yang boleh korang download dan simpan he3. Pada yang nak baca terus boleh select link nombor 2 ok.

    Lanun dan ada senarai bajet 2011 Nak baca? atau nak Download :
    1. (.pdf format ) Download E book senarai intipati Belanjawan 2011 Bajet Rakyat
    2. Atau korang nak baca di Lanunsepet ? : Klik sini untuk Senarai belanjawan Tahun depan

    14 October 2010

    Proton Inspira : Proton Waja Lancer kini boleh ditempah..

    2 komen disini yer..
    Gambar dan Maklumat dari Paultan.org Automotive best of the best website in Malaysia

    Salam...
    Proton Waja Lancer itulah nama sebelum ia di paprkan secara umum. Ia benar benar jadi sebutan orang ramai. Sampaikan visitor blog Lanun tak henti henti datang dari carian proton waja lancer. Kini ia dah ada nama rasmi. Apa nama dia?

    Proton Inspira (kod P3-90A) itulah nama sebenar Proton waja yang diadaptasi dari wajah Mitsubishi Lancer, model kereta proton yang baru ni memang nampak gah, ia juga mempunyai bentuk body yang memang cantik dan smart bagi Lanun. Apa yang jadi tanda soal berapa harganya? harganya bermula dari RM79,880 (1.8 manual) hingga RM95 000.

    Sekarang Proton baru ini telah dibuka untuk tempahan, dengan deposit RM1000. 26% parts dalam kereta ini buatan Malaysia semasa dilancar, dan ini akan meningkat dan meningkat sehingga semua dari vendor local parts.

    Klasifikasi Proton Inspira
    • Mitsubishi Lancer with the choice of a
    • Mitsubishi’s 4B10 1.8 liter engine with a 5-speed manual,
    • a Mitsubishi 4B10 1.8 liter engine with a 6-speed virtual ratio CVT gearbox,
    • or a top of the range 2.0 liter 4B11 engine with the same CVT transmission with added steering column paddle shifters.
    Warna dan pakej?
    • Warna? Merah Putih Silver dan Hitam
    • Offer? Percuma 2 tahun (50,000km) bernilai RM1,658 parts dan labor untuk yang menempah sebelum tarikh 31/12/2010.
    Harga?
    • Harga tentatif dari RM79,880 untuk 1.8 manual dan tak lebih dari RM95000. Untuk 1.8 CVT harganya mungkin antara dua harga di atas. Harga rasmi akan di umum pada majlis pelancaran (10th of November 2010.)

    Untuk gambar Proton Inspira dan bermacam macam lagi info : lawat Paultan.org (the best automotive website) klik klik klik...

    13 October 2010

    Terbaru di Nuffnang Official Website

    4 komen disini yer..
    Salam...
    Lama tak bercerita pasal Nuffnang ni, Lanun pun dah tak berapa kisah dah pasal earning ni, dan hasil dari ketidak pedulian tu, earning makin teruk dan makin teruk. Takpalah kan, sejak kerja ni tak boleh sangat stay up malam malam macam dulu.

    Lanun sebenarnya nak kongsi fungsi baru di Nuffnang, yang lanun perasan sebentar tadi. Apa dia? Pertama sekali muka hadapan laman web Nuffnang selepas korang log in.


    Baru... Baru....

    Fungsi butang "Getting Started" - menerangkan apa yang perlu dibuat selepas register di Nuffnang, pengetahuan am mengenai Nuffnang dan sebagainya.

    Fungsi butang "Getting Started, FAQ, Do and Dont's" akan keluar selepas korang Klik "Getting Started" di menu utama.- maklumat am pasal earning, cek, buffered, jenis iklan, pembayaran iklan, amaran fraud klik dan sebagainya. Basically untuk pengguna baru.

    "Blogger Bio" - seperti yang lama jugak, cuma ia menggantikan nama menu asal "edit survey". Nama baru ni dan ikon baru ni lebih sesuai.

    Lanun : mungkin ni adalah untuk kebaikan nuffnangers supaya pihak Nuffnang dapat memberi kefahaman pada user baru dan memudahkan pihak syarikat melakukan indeks dan menkategorikan blogger yang berdaftar di bawah mereka.

    Permohonan Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI-SR dan KPLI-jQAF) Ambilan Januari 2011

    1 komen disini yer..
    Salam... Info dari Lamanweb KPM

    Assalamu'alaikum w.b.t & Salam Sejahtera,
    Adalah dengan ini dimaklumkan bahawa Aplikasi Permohonan Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI-SR dan KPLI-jQAF) Ambilan Jan 2011 boleh dibuat mulai pada 11 Oktober 2010 (Isnin) melalui laman sesawang Kementerian Pelajaran Malaysia : Permohonan JQAF dan SR

    Calon dikehendaki mendapatkan NO PIN di cawangan BSN berhampiran sebelum membuat permohonan.

    Dalam laman web permohonan korang leh dapatkan maklumat dibawah :

    1. Iklan Permohonan
    2. Kesesuaian Ijazah Dengan Bidang Pengajian
    3. Struktur Program
    4. Kalendar Aktiviti KPLI-SR & KPLI j-QAF
    5. e-Panduan Permohonan
    6. Contoh Borang Permohonan
    7. Mengisi Permohonan KPLI-SR & KPLI j-QAF
    Sekian, terima kasih.
    Diterbitkan Oleh: Bahagian Pengurusan Maklumat

    Lanjutan Tempoh Permohonan Program Matrikulasi Sesi 2011/2012

    1 komen disini yer..
    Salam.. Info dari KPM untuk korang...

    Bahagian Matrikulasi KPM melanjutkan tarikh tutup permohonan Program Matrikulasi dari 10 Oktober 2010 kepada 30 November 2010. Pembelian nombor pengenalan individu (NPI) boleh dibuat di mana-mana cawangan BSN dengan membayar RM6.00 bagi permohonan melalui internet.

    Semua pelajar SPM 2010 boleh membuat permohonan melalui laman sesawang KPM.
    Talian bantuan Bahagian Matrikulasi 03-8884 4036 / 4040 boleh dihubungi dari jam 8.30 pagi hingga 4.30 petang (hari bekerja sahaja).

    Sekian, terima kasih.

    Tahu Tak Korang? Malaysia punyai rakan digital paling ramai di dunia..

    6 komen disini yer..
    Salam..
    Terkejut juga dengar fakta ni, tapi percaya atau tidak itu lah kebenaranya. Jom kita ikuti laporan dari Malaysiakini hasil dari kajian Ketua Pembangungan TNS Mathhew Froggat :

    p/s : kuat betul kita main facebook, friendster, tagged, twitter..n bla3...
    Nak tahu laporan penuh sila klik link ini : Mkini - Malaysia Paling Ramai Rakan Digital




    12 October 2010

    Kisah saat cemas tragedi 10.10.2010 kemalangan 2 bas

    3 komen disini yer..

    Ikuti pengalaman dan kisah disebalik tragedi oleh mangsa cedera dalam kemalangan ngeri di Melaka...

    SEREMBAN: Seorang penumpang bas ekspres Delima yang terselamat dalam kemalangan maut yang mengorbankan 12 nyawa petang semalam, mendakwa dia melihat pemandu bas cuba memotong sebuah kenderaan, tetapi gagal dan bas itu mula terhoyong-hayang menyebabkan ia melanggar pembahagi lebuh raya sebelum melambung ke laluan bertentangan.

    Tew Chi Ling, 18, pelajar Kolej Bandar Utama, berkata dia kini berada dalam keadaan trauma dan terkejut kerana dapat menyaksikan keseluruhan detik cemas, ketika kemalangan itu berlaku.

    "Saya tengok, ramai penumpang bergelimpangan di atas jalan raya dan ada juga yang...

    Sharene sofia fadzry tan jadi tumpuan..

    9 komen disini yer..

    Salam...
    Stats Lanun mencatatkan kenaikan minggu ni dalam isu Belanjawan 2011, Perkahwinan anak gadis jutawan Naza Nadia dan juga kemalangan ngeri antara bas, kereta dan van di simpang ampat melaka. Dalam stats hari ini Lanun dapati satu nama telah menjadi carian 10 popular di blog Lanunsepet iaitu :
    • Sharene Sofia Fadzry Tan ( mangsa kemalangan ngeri 10.10.2010)
    Siapa kah Sharene Sofia Fadzry Tan? hingga namanya jadi carian.
    Rupa rupanya kisah gadis ni begini...

    Harian Metro..

    Rohata Adam, 43, ibu kepada Sharene Sofia Fadzry Tan, 18, penumpang bas ekspres yang maut dalam kemalangan itu berkata ini merupakan tragedi malang untuk anaknya yang pertama kali menaiki bas ekspres. “Anak saya sebelum ini tidak pernah berjalan jauh berseorangan, kalau nak jalan jauh pun kami pergi sekeluarga menaiki kereta,” katanya.

    Beliau berkata anaknya ke Kuala Lumpur kerana ingin berjumpa dengan seorang rakan dan sepatutnya pulang ke Melaka pada esok (Selasa). 

    Anak bongsu daripada dua beradik itu antara 10 penumpang bas ekspres Delima yang terbunuh dalam kemalangan ngeri meragut 12 nyawa di Kilometer 222.9 Lebuh Raya Utara-Selatan, lewat petang kelmarin.

    Rohata tidak menduga permintaan Sharene Sofia yang beria-ia mahu ke Klang, Selangor, menemui rakannya sehingga merajuk beberapa hari kerana tidak dibenarkan pergi, ibarat petanda ajalnya sudah hampir.

    Menurut Rohata, dia dan suaminya, Fadzry Tan Abdullah, 45, keberatan melepaskan anak mereka menemui rakannya yang dikenali ketika dia mengikuti Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di negeri ini tahun lalu.

    “Bagaimanapun, Sofia merajuk dan memujuk agar saya membenarkannya pergi bermalam dua hari di rumah rakannya itu.

    “Tidak mahu dia merajuk berpanjangan, akhirnya saya membenarkannya pergi,” katanya yang ditemui di rumah ibunya di Kilometer 14, Kampung Umbai, dekat sini, semalam.


    Alfatihah buat gadis ini..  Ikuti kisah penuh Ajal Sharene Sofia selepas merajuk..

    KITA DOAKAN ARWAH DITEMPATKAN BERSAMA ORG2 BERIMAN.. BYKKAN SEDEKAH ALFATIHAH DAN DOA.. ALLAH SYGKAN DIA..

    11 October 2010

    Gambar Tempat Kemalangan Ngeri 2 Bas 3 kereta 1 Van di Melaka

    1 komen disini yer..
    Salam..
    Untuk sesiapa yang ingin lihat lagi gambar gambar tempat kejadian boleh merujuk link di bawah. Ada satu dua gambar tu agak ngeri jadi korang yang tak mampu melihatnya jangan tengok k. Lanun ucapkan takziah kepada semua keluarga mangsa, tabahkan hati dan teruskan kehidupan serta terimanya dengan redha. Semoga roh mereka di cucuri rahmat Allah SWT aaminn...

    Gambar gambar tempat kejadian : Blog Gambar Pelik

    Senarai 12 nama mangsa terbunuh kemalangan 2 bas, 1 van dan 3 kereta di Melaka

    4 komen disini yer..

    MELAKA: Berikut adalah nama 12 mangsa yang terbunuh dalam satu kemalangan membabitkan dua bas, sebuah van dan tiga kereta di Kilometer 223, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Simpang Ampat dekat Rembau, petang semalam.

    Untuk Gambar dan Video boleh rujuk link ini : 11 Maut Kemalangan 2 Bas Ekspress, 1 Van, 3 Kereta di Highway Simpang Ampat Melaka

    Senarai Mangsa yang terkorban ( Alfatihah dan Takziah buat mereka yang terlibat)
    • 9 rakyat tempatan dan
    • 3 warga Myanmar.
    Bas yang terlibat ( kalau tak silap Lanun ) - Bas Ekspress delima dan Bas JKM Jabatan Kebajikan Msia

    Pemandu bas ekspres

    1. R Ramachandra, 52, dari Kampung Tengah, Klebang Besar; Bas Delima
    2. Pemandu Bas JKM hanya cedera parah.

    Penumpang bas ekspres,
    1. Muhammad Farizuddin Talib, 19, dari Balai Panjang, Malim;
    2. Azizi Ajis, 19, dari Kampung Japis, Nyalas;
    3. Norazmi Abdul Karim, 24, dari Kampung Pondok Kempas, Selandar;
    4. Sharene Sofia Fadzry Tan, 18, dari Semabok Perdana; dan
    5. Nur Shafika Baba, 29, dari Pokok Mangga, di sini.
    Tiga lelaki warga Myanmar itu ialah
    1. Pau Khan Tual, 21;
    2. Kam Khaw Tual, 28; dan
    3. Cin Thawa Tuang, (umur tidak diketahui, kenderaan yang mereka naiki belum disahkan).
    Pemandu van
    1. Goo Chuan Heng, 34, dari Taman Maju, Batu Pahat;
    2. Pang Shi Moei dari Taman Segar, Segamat, 57, dan
    3. Eng Sok Kuan dari Kuala Lumpur, 52 (belum disahkan kenderaan yang dinaiki).
    Harian Metro dan Bernama

    10 October 2010

    11 Maut Kemalangan 2 Bas Ekspress, 1 Van, 3 Kereta di Highway Simpang Ampat Melaka

    5 komen disini yer..
    Salam..
    Ni berita terbaru di laporkan di Berita Harian Online, apabila 11 maut (mungkin lebih lebih ) dan 40 orang cedera dalam kemalangan apabila dua bas ekpress, satu van dan tiga kereta berlanggar di KM223 Lebuhraya PLUS berhampiran tol Simpang Ampat Alor Gajah , malam ini.

    Sumber berita harian. berita Lanjut akan dilaporkan kemudian..
    Alfatihah buat mangsa yang terkorban.

    p/s : 10.10.2010 agaknya bas dari mana ke mana tu? 6 kenderaan sekaligus.. MasyaAllah..

    video rakaman selepas kemalangan ( credit to eiman23x Youtuve Uploader ) 


    Untuk gambar kemalangan bolehlah korang usyar kat sini yer : KLIK SINI ( blog suffer frenzyfm )

    Siapa ada gambar Jin ghaibkan Siti Balqis yg di tangkap..??

    5 komen disini yer..
    Salam...
    Hangat juga cerita ni, apabila seorang gadis 22 tahun yang kerap ghaib bila tiba waktu senja dan tengah malam, ghaib dan muncul dan ditemui di lokasi yang berlainan. Berani punya jin sampaikan ramai ramai kawal rumah gadis ni pun, Siti Balqis ni tetap ghaib. Memang berani punya Jin lar. Antara tempat munculnya semula siti Balqis adalah :
    • tanah perkuburan
    • atas pokok
    • atas siling
    • terbaru di dalam mesin pembancuh simen berdekatan rumahnya

    Dulu, kat kampung Lanun pernah terjadi macam ni dan kawan Lanun juga pernah juga diculik oleh Jin / makhluk halus. Kita harus faham bahawa mereka adalah seperti kita punyai akal dan nafsu, ada jahat ada baik. Tapi dalam kes ini tak tahu la sebab apa, tu kena la tanya bomoh bomoh dan ustaz ustaz yang telah datang membantu gadis ni.

    Tapi bomoh bomoh ni jangalah percaya sangat, Ustaz InsyaAllah boleh percaya tapi tetaplah berhati hati dengan orang menyamar Ustaz. Selepas kejayaan menagkap 9 jin dan dimasukkan kedalam botol dan balang, ramai penduduk sekitar amik gambar jin tersebut, ada tak sapa sapa yang dapat gambar atau video jin yang ditangkap dari rumah siti Balqis?

    UPSR kekal, PMR diganti penilaian sekolah mulai 2016

    4 komen disini yer..
    FORMAT baru Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang diganti penilaian sekolah, akan diperkenalkan mulai sesi persekolahan 2016, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

    “Bagi UPSR, maknanya walaupun kemungkinan besar UPSR dikekalkan, tapi bentuk dan formatnya agak berbeza. Ini dikatakan penambahbaikan yang kita akan lakukan.

    “Mengenai PMR, meja bulat bersetuju dengan cadangan mengubah bentuk (pelaksanaannya) kepada penilaian berasaskan sekolah. Tetapi Lembaga Peperiksaan perlu menyelaras ujian itu supaya tidak dilihat berat sebelah,” katanya.

    Muhyiddin berkata, proses transformasi membabitkan penambahbaikan UPSR dan penggantian PMR memerlukan tempoh enam tahun untuk disiapkan mengambil kira semua aspek dalam sistem pendidikan itu.

    Lanun puji tindakan proton tarik balik kereta nya yang bermasalah dan tawar baikinya..

    3 komen disini yer..
    Salam..
    Satu tindakan yang patut di puji pada Proton Malaysia apabila terus terang mengenai masalah pada clock spring pada kereta Gen 2 dan Satria Neo keluaran tahun tertentu dan akan bertanggujawab menggantikanya. Tindakan ni sama seperti tindakan Honda dan juga Toyota yang telah menarik balik beberapa model keretanya yang mempunyai masalah. 

    Ini adalah tindakan professional, Toyota dan Honda yang cukup terkenal dalam dunia automotif pun ada masalah. Jadi tindakan Proton ini patut di respek! Bagus. Harapan Lanun Proton berkembang menjadi Industri Automotif yang bertaraf dunia InsyaAllah..

    p/s : bila lar nak beli kereta ni...

    08 October 2010

    Konsert Adam Lambert Gay di Malaysia, Lanun bantah sekerasnya..

    7 komen disini yer..
    Salam...
    Lanun disini ingin mengajak anda semua bersama membantah konsert Adam Lambert yang dijangka diadakan di Malaysia pada 14 Oktober nanti. Adam Lambert di kecam di Amerika tahun lalu apabila melakukan adegan lucah, berunsur seks, luar tabii dan budaya gay yang amat teruk di atas pentas di Anugerah Award Amerika. Beliau telah mencium seorang lelaki pemain keyboard dalam persembahannya.

    Konsert si Adam Lambert..14.10 2010 ni... (www.ticketpro.com)

    Membenarkan Adam Lambert membuat persembahan di Malaysia seakan akan mengiktiraf artis ini yang terang dan sah tidak bermoral. Lanun memohon kerajaan Malaysia membatalkan persembahan beliau di Malaysia yang pastinya akan bawa kesan buruk secara lansung dan tak lansung.

    Bawah ni rakaman Adam Lambert dengan aksi lucahnya :
    p/s : mahukan kita bawa artis macam ni masuk Malaysia? Artis Malaysia kalau tak bermoral pun kita benci.