31 May 2011

Bebaskan Filem Kita Dari Unsur Negatif

8 komen disini yer..

Salam...
Lanun tertarik nak komen satu artikel yang di paparkan dalam MyMetro baru baru ini apabila Menteri Kesihatan menyeru supaya pengeluar filem tempatan  bebaskan filem filem Malaysia dari adegan merokok. Sesuai dengan portfolio beliau memang Lanun sokong dengan apa yang di sarankan Datuk Seri Liow. 

Lanun juga nak tambah sedikit, supaya pengeluar filem kita dibebaskan dari beberapa unsur unsur lain yang Lanun lihat membawa keburukan kepada "kesihatan" rohani masyarakat yakni penonton :
  1. Pergaulan bebas lelaki dan perempuan
  2. Minum arak
  3. Rogol dan Zina
  4. Sihir dan Tahyul
  5. Fesyen yang tidak menutup aurat
  6. dan sebagainya..
Memang nampak sukar.. tapi itulah tanggungjawab anda.. 
Sekadar pendapat Lanun.. free to comment.. 

Bangunan Berlian Suruhanjaya Tenaga

2 komen disini yer..
Salam..
Lanun tertarik sungguh ngan bangunan ST atau Suruhanjaya Tenaga yang hari ni di rasmi oleh TPM Muhyiddin Yassin. Yang menariknya adalah bentuk dan penggunaan tenaga bangunan nih. Kita sekarang banyak bercakap tentang green technology antaranya penjimatan penggunaan tenaga. Jadi bangunan ini adalah antara projek Green Building di Malaysia.

Bangunan ST ini berbentuk berlian, yup bentuk diamond. Bangunan berlian suruhanjaya  tenaga ini dikatan hanya menggunakan purata tahunan berjumlah 61 kWh/m2 pada kadar 2000 jam manakala kebanyakkan bangunan pejabat lain mempunyai indeks tenaga lebih tinggi di antara 150 hingga 200 kWhm/2 purata setahun. Jimat lebih 50 percent tu.

Dimana bangunan berlian ni? : Wikimapia Diamond Building Map
Konsep bangunan apa yer? : Latarbelakang Bangunan Diamond ST

Gambar Bangunan Berlian ST / ST Diamond building (tenyeh tikus untuk lebih gambar)




Fahami Tarif Bil Elektrik TNB Terbaru Disini

2 komen disini yer..
Salam..
Lanun pasti ada yang masih tak paham mengenai berapakah kenaikan tarif bil elektrik baru yang bakal kuat kuasa 1 Jun 2011 besok. Pada yang masih tak paham, Lanun kongsikan 1 info grafik yang Lanun ambil daripada www.tnbbuzz.com yang paparkan bagaimana kenaikan yang baru ni? Siapa yang naik? Siapa yang kekal? Siapa akan dicas dengan tariff baru? Banyak mana? Semoga gambar dibawah ni dapat beri kefahaman kepada korang.

(Klik Untuk Lebih Besar)

Jadi.. bulan bulan bil elektrik umah korang berapa? tergolong dalam yang naik tak? Dari apa yang kita lihat di atas Bil yang per bulan dibawah RM 77 ringgit takkan alami sebarang caj tambahan atau kenaikan. Kenaikan 7% akan dikenakan pada bil yang RM77 ke atas. Kalau masih tak paham.. dan nak tahu apa alasan TNB naikkan bil kali ini boleh lah menelaahnya di link ini : http://www.tnbbuzz.com/

30 May 2011

Tak Kena Tempat

1 komen disini yer..

Salam.. 
1 Gambar hangat sekejap tadi kat Facebook kawan Lanun bila gambar tu menunjukkan 4 orang belia bergambar di hadapan Bas Mara Liner yang terlibat dalam kemalangan pada 1 Treler 3 Bas 1 Proton Persona ( Sri maju, Mara Liner, dan Intercity ). Kalau bergambar biasa biasa takpa ni seakan akan seronok pulak.

Lanun rasa tak kena tempat korang bergambar macam tu, sekiranya korang termasuk dalam 10 orang penumpang bas lain yang cedera tu pasti korang tak kan berseronok macam tu. Marah mangsa kemalangan ni bila tengok gambar ni. Semoga jadi pengajaran pada semua.

p/s : Sahabat kepada kawan Lanun tu adalah pemandu kereta Persona yang terlibat dalam kemalangan tu. Alhamdulillah cuma cedera ringan saja.

Gambar Ulat Bulu Gergasi & Aneh Serang Yogyakarta dan Jawa Timur

3 komen disini yer..


Tekan butang play..then next next.. ada 6 foto

Salam..
Lanun terbaca mengenai berita nih kat Berita Harian Online [berita asal], dimana Jakarta diserang ulat bulu yang saiznya besar dan bentuknya juga tidak pernah dijumpai sebelum ni. Hmm..pelik pelik la kan sekarang. Ada saja perkara pelik yang berlaku.

Menurut apa yang Lanun baca ulat ni berbulu tebal jadi menyebabkan bentuk fizikalnya nampak besar. Selain tu ia susah nak dibunuh dengan semburan racun biasa. Disebabkan tu, wabak ulat bulu ni dah musnahkan 8,800 pokok mangga hasil periuk nasi rakyat disana. Patut kita bom ke? 

Dibawah ni Lanun sediakan beberapa koleksi gambar ulat bulu gergasi ni yang Lanun kumpul dari merata website. Ehem2..Sekiranya ada imej yang salah sila tegur & Lanun mohon maaf. 

Blog Kelam Kabut

1 komen disini yer..

Salam...
Sunyi betul ofis hari ni.. Ramai yang balik bercuti. Lanun dan kawan kawan yang tak bercuti dan yang MASIH belum bercuti habiskan masa di opis buat kerja masing masing. Alhamdulillah, baru baru ni seorang sahabat Lanun dapat berpindah ke tempat kerja baru. Kurang lah geng blogger kat opis ni he3.. Papepun all da best buat beliau.

Sebut pasal blog, bila tiap kali Lanun post artikel terbaru Lanun perasan yang ayat Lanun sangat sangat kelam kabut. Seriesly, tak da gaya penulisan langsung. Kadang kadang jar jadik, tapi selalunya tak hahaha.. gelakkan diri sendiri... Tak mudah sebenarnya nak buat ayat yang RINGKAS dan PADAT serta TERSUSUN.. 

Hasilnya tetap Kelam Kabut.. hahaha..
Tapi...
Alhamdulillah Minat tu ada..
InsyaAllah cuba di approve nanti ya... 

29 May 2011

Perompak Malang : Video Rompakan Di Setia Indah Johor Bahru

2 komen disini yer..
Salam..
Lanun sharekan satu video rakaman CCTV di Setia Indah Johor Bahru dimana 4 orang perompak cuba nak pecah masuk rumah mangsa. Bersenjatakan parang dan pistol [blakang seluar perompak ke 3] Dieorang panjat dari awning blakang tak silap Lanun. Ia berlaku pada 27 May baru baru ini Jam 2:26 AM.

Mula mula 3 perompak naik, tapi perompak yang last sekali tu badan dia besar lansung FAIL bila besi awning tu tak mampu nak tampung berat badan dia, bengkokk terus PATAH!! dan perompak ke 4 tu jatuh gedebuk atas tanah. Tak silap Lanun besi tajam tu sempat kena DAGU perompak badan besar tu [cek kat minit 2:06]. Tu lah orang kata, nak jahat tapi tak cermin diri ha3.

Disebabkan member dia jatuh, habis 3 lagi tu lari lintang pukang, Kita kena berhati hati, Lanun harap Polis dapat cam siapa mereka dan berkas! Pastikan rumah anda dikunci rapi dan selamat musim cuti sekolah ni. Inform jiran dan polis sekiranya korang balik kampung.

p/s : Lanun rasa kejiranan situ jugak, macam budak2 sekolah menengah.. kalau pro takkan macam tu.

Filem Sang Murabbi : Wajib Tonton Buat Para Belia & Pendakwah

3 komen disini yer..

Salam...
Lanun baru sahaja selesai menonton satu filem yang cukup cukup baik buat para daie, para pendakwah, para pencinta Islam terutama belia belia Islam. Filem Sang Murabbi Mencari Spirit Yang Hilang. Filem ini adalah sebagai memperingati usaha dan gerak kerja dakwah Al-Marhum Ustadz Rahmat Abdullah seorang Murabbi pendukung amal Islami di bumi seberang Indonesia.

Filem ini memang benar benar memberi semangat buat kita. Lanun syorkan anda download dan kosentret semasa menonton filem ini. Tumpukan perhatian dan ambil iktibar yang cukup sarat dalamnya. Semoga kita sentiasa teguh dan istiqamah di atas jalan Islam..

Download @ Muat Turun Sang Murabbi ( Guru ) mediafire link :
Movie Bahagian 1 Sang Murabbi Mediafire Part 1
Movie Bahagian 2 Sang Murabbi Mediafire Part 2
Movie Bahagian 3 Sang Murabbi Mediafire Part 3

Credit to bdkminang & Alfatihah buat Almarhum Ustaz Rahmat Abdullah

Menteri Yang Lain Agaknya Sokong M U jugak ke?

0 komen disini yer..

Salam..
Lanun perhati gambar PM kita tengok bola malam tadi, apabila Man U telah seri bila melawan Barcelona 1-1. Ok lah daripada kalah kan? Apa yang Lanun terfikir ialah bila lihat pic ni, rasa rasa korang ada tak menteri menteri yang minat team lain sebenarnya atau pun minat Barcelona contohnya, tapi... terpaksa sokong M.U malam tu sebab takkan tak nak sokong team favourite boss kan? Boss punya pasal. 

Gurau jek..he3

p/s : Bagus sebenarnya strategi PM ni, penyokong MU kat Malaysia ni ramai, jadi ni salah satu cara untuk tarik minat dieorang mendekati beliau.

Video : Sham Kamikaze & Iwan Dangdut

0 komen disini yer..
Salam..
Perkara baik sangatlah baik kita kongsikan bersama, dengan harapan ia akan terus berkekalan InsyaAllah. Apa yang Lanun maksudkan diatas adalah video memaparkan status dua orang artis negara kita yang pernah terkenal seketika dahulu.

Mereka (Sham Kamikaze dan Iwan Dangdut) kini Alhamdulillah, mereka bukan berubah menjadi lain tapi kembali sebenarnya, kembali ke fitrah asal manusia yang taat kepada Allah SWT. Semoga Allah pelihara kita dan berikan hidayah kepada muslimin dan muslimat.

p/s : Alhamdulillah.. hati ini milik Allah.. samseng mcm mana pun orang tu, Allah mampu bolak balik kan sehingga jadi insan yang baik dan taat, contohnya Saidina Umar alkhattab r.a

Sham Kamikaze baru baru ini menceritakan kisah nya.

Pesanan iwan yang "baru" supaya jangan tinggalkan solat.


Makan Ni Google : Facebook Iwan Dangdut, Perkembangan Iwan, Iwan Dangdut Terbaru, Latest, Sham Kamikaze Sekarang, Tabligh, Album terbaru, 

28 May 2011

Video Kucing Peluk Anaknya Yang Mengigau..

2 komen disini yer..
Salam..
Lanun share kan satu video dari Laman Youtube, satu video tunjuk anak kucing dan ibunya ngah tidur berpelukan. Tiba tiba ank kucing ni macam mengigau  (agaknya lar.. he3) bergerak2 tapi mata terpejam. Mak kucing ni yang memang ngah peluk ank dia menambah erat kan lagi pelukan nya bagi seakan akan menenangkan anaknya tu. 

Video ni dah banyak kali jadi Most Viewed Video di banyak negara, dan sekarang mencecah 5 juta paparan dalam masa 3 hari. Pada peminat kucing atau pun peminat benda benda yang comel pastikan korang view video nih. Selamat menonton.

Subhanallah.. Nampak nilai kasih sayang disitu... 
Teringat masa mak kita jaga adik adik kita masa baby.

p/s : Alhamdulillah, Dah tengok video Iwan dangdut yang terbaru?? KLIK SINI 

Mohon Kerajaan Ambil Tindakan & Jangan Ambil Ringan Isu "Makcik" Hina Islam

0 komen disini yer..

Salam..
Kecewa..
Sehingga ke hari ini masih tidak ada tindakan undang undang kepada "makcik hajjah sitt al-wuzara". Yang benar benar buat orang marah. Kenapa seakan akan kerajaan mengambil ringan perkara nih? Lanun agak kecewa. Kalau kita ingat dahulu isu Blogger hina Sultan, cepat jar polis pergi tangkap blogger adukataruna. Tapi sekarang si blogger ni hina ISLAM. Agama seluruh umat Islam!. Adakah isu ni isu picisan daripada isu penghinaan Sultan?

Email Aduan ke SKMM..
Lanun tadi baru sahaja hantar email kepada SKMM, supaya SKMM mengambil tindakan kepada Makcik tu. Lanun tahu dia bukan seorang tua, tetapi seorang manusia yang muda dan sihat yang frust dengan hidupnya. Dalam email tersebut Lanun mohon SKMM amik tindakan undang undang kepada dia dan BLOCK kesemua link dia di merata tempat termasuk di Facebook, Wordpress, Youtube, dan Twitter. 

Adakah kita hanya diam dan tgu SKMM block sahaja? Selain Flag video, report abuse di facebook dan blog, korang juga boleh buat aduan polis atau ke SKMM. Mari ramai ramai buat aduan kepada SKMM dengan beberapa cara :

Complaint Hotline/Talian Aduan: 

1-800-888-030

SMS :
SKMM ADUAN [Complaint Details] SMS to 15888

Operating Hours/Masa Operasi: 
8:30am - 5:30pm
(Monday/Isnin - Friday/Jumaat)

Email :
E-mail: aduanskmm@cmc.gov.my
Website: http://www.skmm.gov.my

p/s : Panas jer hati tengok.. Cuba kalau kita biarkan dia, tanpa tangkap dan diberi kaunseling.. selama lamanya dia akan dalam kesesatan. 

27 May 2011

Siapakah Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara Sebenarnya?

7 komen disini yer..
Salam...
Marah memang cukup marah dengan apa yang berlaku baru baru ni. Seorang Blogger yang menggelar dirinya Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara [edisi cache : xx makcikhajjahsittalwuzara xx  atau link asal : makcikhajjahsittalwuzara] dan jugak aktif di twitter [Twitter Sitt Alwuzara] dengan terbuka menghina Islam. Walaupun ramai yang bertindak balas pada entry dia ni, tapi dia masih tegar menghina hina. Memang kurang ajar!. 

Dalam penulisan si blogger ni telah menghina Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW. Selain tu, Si kurang ajar ni jugak telah mengaitkan islam dengan illuminati dan turut mengubah ubah gambar kaabah dengan meletakkkan gambar perempuan seksi dan binatang dengan niat menghina. Kalau agama lain dihina pun Lanun bantah dan sanggah inikan pula agama yang Lanun anuti sendiri.

Siapa dia? Siapa dia sebenarnya? Malaysia ke Luar Malaysia? Adakah Melayu atau Non Muslim? Muda ke tua? pada Lanun dari segi penulisan seperti ia seorang melayu dan orang muda, (kalau salah tolong betulkan) sekiranya dia memang seorang Islam, ketahuilah dia sudah pun Murtad!! kerana tidak lagi beriman kepada Allah dan Rasul. Mohon kerajaan siasat siapa kah dia disebalik blogger Makcik Hajjah nih. Jangan SKMM kata tak boleh nak cari sapa. Jangan biarkan!!.

Terbaru dalam artikel terbarunya di Wordpress, dia telah sekali lagi mengutuk Allah dan Nabi serta SKMM dan Najib sebab block kan websitenya. Harap jangan tangguh untuk siasat dan berkas.. Takkan nak tunggu dia kutuk orang politik baru nak berkas? ada double standard ke? antara kutuk Allah dan kutuk orang korporat?

Lanun tak setuju kita hanya block blog Si malang ni. Kenapa perlu berkas dia nih? Selain diberi hukuman yang setimpal, Si Malang ini perlu beri kaunseling dan tarbiah semula sekiranya dia memang islam. Kalau kita hanya block penulisannya, dia akan terus marah dan terus meracuni fikiran orang lain dan menyebabkan kekecohan. Blogger ni adalah seorang yang malang sebenarnya.. kerana duduk di bawah tempurung yang gelap.. Gelap hidupnya dari cahaya kebenaran.

Kerajaan tolong jangan diam sahaja!!! bertindak.

KENAPA LANUN CERITA PASAL ISU NI? KERANA MASIH TAK ADA TINDAKAN UNTUK BICARAKAN ATAU KAUNSELING SI BLOGGER TU.. JADI LANUN SERU SILA TANGKAP DAN BICARAKAN.. TUTUP BLOGNYA DAN TWITTER SERTA LAMAN WEB YANG BERKAITAN DENGAN BELIAU.

24 May 2011

RTM akan berubah?

0 komen disini yer..
Salam...
Kalau semua perasan TV1 dan TV2 yakni RTM dah banyak kali buat transformasi. Logo 1 dan 2 tak habis2 asyik berubah. Selain tu jugak kalau korang perasan lagi set belakang berita mereka nampak agak ketinggalan kebelakangan dari stesen lain. 

Terbaru Menteri  kata nak perbadankan RTM nih. Kemuadian buat kerjasama dengan Astro dan Media Prima untuk buat RTM ni bersaing pada level yang sama dengan channel lain. Mampukah mereka?

Terkonkong idea tak keluar
Pendapat Lanun untuk jadi channel yang bagus sebenarnya mereka perlu kreatif dan ikhlas dengan kerja. Kalau kita bekerja dengan di konkong oleh kepentingan tertentu selalunya hasilnya takkan menjadi  mana. Tak perlu lansung siar drama mat saleh banyak atau tambah hiburan barat. Yang penting kreatif dan amanah dan bekerja dengan baik.

22 May 2011

Senarai Nama Penuh Mangsa Tanah Runtuh Rumah Anak Yatim At Taqwa Hulu Langat

1 komen disini yer..

KUALA LUMPUR: Berikut adalah senarai nama 25 mangsa yang terbabit dalam tragedi tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Hulu Langat dekat sini. Sehingga 5.30 pagi ini, semua mangsa yang tertimbus sudah dikeluarkan pasukan mencari dan menyelamat dengan 16 daripadanya terkorban dan sembilan cedera.

Operasi yang bermula jam 2.45 petang semalam berakhir kira-kira 5.30 pagi ini dengan penemuan mangsa terakhir pada jam 5.05 pagi. Operasi mencari dan menyelamat disambung pada 8 pagi ini bagi membuat gerakan terakhir untuk memastikan tidak ada lagi mangsa yang terperangkap.

Berikut ialah senarai nama penuh mangsa yang diperoleh dari bilik gerakan bergerak yang dibuka di lokasi kejadian:

21 May 2011

Tanah Runtuh Rumah Anak Yatim Al-Takwa Hulu Langat Selangor

0 komen disini yer..

Update 1:15 am : Sehingga kini, seramai 21 orang daripada 25 mangsa, membabitkan 20 pelajar dan lima dewasa, yang tertimbus telah dikeluarkan. Daripada jumlah mangsa dikeluarkan itu, seramai 12 orang terkorban, 9 selamat dengan kecederaan. Dua mangsa terakhir yang telah meninggal dunia, dikeluarkan dari tapak kejadian tertimbus pada jam 11.48 malam. Mangsa yang maut terdiri daripada 10 pelajar dan 2 dewasa manakala mangsa terselamat 6 pelajar dan 3 dewasa. Seramai 4 orang lagi masih tertimbus dan gerakan mencari dan menyelamat masih diteruskan.

Salam..
Lanun terkejut mendengar berita kejadian tragedi tanah [Baca Mstar] runtuh yang melanda rumah anak yatim at taqwa di Hulu Langat Selangor. Menurut perkembangan terkini 20 orang telah tertimbus, 8 orang telah diselamatkan dan 5 orang telah maut (ada yang kata 3 orang). Masih ada lagi yang tertimbus!!

Gambar Dari Tempat kejadian : 


Ya Allah selamatkanlah mereka yang tertimbus, kuatkankanlah mangsa untuk survived dan mudahkanlah usaha menyelamat. Engkau lah penyelamat kami Ya Allah..

Menurut maklumat keadaan sesak dengan kenderaan orang tak berkaitan.. : 

LANUN SERU PADA SEMUA YANG TAK BERKENAAN SILA JAUHKAN DIRI DARI TEMPAT KEJADIAN!! KEHADIRAN ANDA HANYA MENGHALANG / TAMBAH SESAK KAWASAN KEJADIAN DAN INI MENYUSAHKAN SUKARELAWAN DAN UNIT KESELAMATAN UNTUK BERGERAK DENGAN CEPAT. JANGAN ADA MANGSA YANG BOLEH DISELAMAT TETAPI KERANA KESESAKAN ORANG DTG SEBAB NAK TENGOK N AMIK GAMBAR, ADA MANGSA YANG MATI DI PERJALANAN NANTI... PLEASE!!

p/s : Takziah pada semua keluarga mangsa dari Blog Lanunsepet..
Sumber Foto : Galeri Gambar Berita Harian

Bukti Apa Yang Rakyat Malaysia Nak??

3 komen disini yer..
Salam...
Petang semua.. buat pe hujung minggu ni? harap ia di isi dengan perkara yang berfaedah. Walaupun dok umah paling tidak boleh ngadap internet cari sesuatu yang dapat bagi kebaikan pada diri kita. Jangan berfacebook jer, kalau suka sangat berfacebook pun jenguk jenguk facebook Ustaz Zahazan, Zaharuddin.net atau pun Ustaz Azhar Idrus semoga ada manfaat sket.

Tadi tengah dok main main kat google, Lanun terfikir untuk taip "aku nak" dan "saya nak" di ruang search Enjin Google. Nak tengok ape la suggestion yang kuar. Nak tahu apa hasilnya? Tengok dibawah.. nak gelak pun ada, tapi itulah apa yang rakyat Malaysia mahukan mungkin kot he3.

p/s : sekadar suka suka, ia tak mengambarkan aspirasi rakyat Msia pun.

Tengok atas n bawah : paling atas nak kurus?? adakah rakyat Msia byk Obesiti??


nak bunuh diri pun google lagi... mungkin tak yakin nak terjun agaknya... he3

20 May 2011

PageRank Blog Anda Brapa?

0 komen disini yer..
Salam...
Lama tak cerita pasal pagerank, dulu dulu memang kerap benar check. Padahal update pagerank ni 6 bulan skali ha3. tak guna pun check selalu. Tapi baru baru ni Lanun check, pagerank Lanun dah naik 1 anak tangga lagi. Dulu 2/10 sekarang dah 3/10 Wahh, rasa seronok pulak.. he3. Apsal seronok? Sebab Pagerank yang tinggi akan meningkatkan value kita pada SERP "Search Engine Result Page" meaning bertambah mudahlah tersenarai di Search Result page yang pertama. 

p/s : Lanun cuba try buh tool bawah ni..tapi tak jalan punnn he3... ntah nape tak leh jalan script dia, ada sapa2 tau?? So nak check g terus ke PR Checker k.

Check Page Rank of your Web site pages instantly:




This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Pemilik Kopi Kluang Railway Station Jawab Isu Kopi DNA Babi.

0 komen disini yer..

Salam...
Tak adil rasanya kalau kita hanya mendengar sebelah pihak kan? Jadi kat sini Lanun kongsikanlah sedikit apa yang Lanun baca pada blog blog lain berkenaan isu Kopi Kluang dan DNA Babi nih. Ia adalah kenyataan atau pun komen dari pemilik Kopi Stesen Keretapi nih.

OhBulan : Penyelesaian Isu Kopi Kluang Railway
Hazrey.com : Pemilik Kopi Kluang Menjawab Isu Kopi
Hazrey.com : Kopi Kluang kembalikan wang semula

p/s :Semoga ada penyelesaian nya..

Pemilik Kopi Gelatin Babi Didakwa..

0 komen disini yer..
Salam..
Lanun pernah menyiarkan artikel berkaitan Kopi Kluang Rail station yang mengandungi gelatin Babi [Kedai Kopi Ada Gelatin Babi, Kedai Mana 1?]seperti yang didedahkan oleh jabatan kimia. Terbaru, pemilik Kopi Kluang iaitu 3 orang pengarahnya telah pun didakwa semalam. 

Tiga pengarah terbabit, Lim Jit Chiang, 37, Lim Jit Tong, 42, dan Lim Jit Chen, 58, didakwa menjual serbuk kopi dalam bungkusan mengandungi DNA babi, antara jam 3 petang hingga 4 petang di salah sebuah premis mereka di Jalan Tasik di sini, 25 Mac lalu.

Ikuti Jawapan @ respon Pemilik Kopi Kluang : KLIK SINI

Hmm.. isu makanan ni memang isu yang cukup payah, tapi wajib kita jaga. Dengan keadaan pasaran dan dunia yang dikuasai oleh Non Muslim, 1 cabaran buat kita ni nak cari makanan yang Halal dan bersih. Lanun menyeru semua usahawan Muslim yang berkemampuan supaya berusaha menjadi pengeuar produk asas @ root level. Masalah yang timbul ni kerana kita banyak bertumpu di end product.

Semakan Tawaran KPLSPM Ambilan Jun 2011

0 komen disini yer..
Salam..
Lanun kongsikan info mengenai pembukaan aplikasi sistem semakan tawaran KPLSPM [ Kursus Perguruan Lepas SPM ] untuk ambilan bulan 6 2011 secara online pada laman sesawang berikut : KPLSPM Ambilan Jun 2011 Klik!!

Program Latihan Guru Prasekolah Swasta dan JPNIN Tahun 2011

0 komen disini yer..
Program Latihan ini ditawarkan kepada semua guru prasekolah swasta yang berdaftar dengan Kementerian Pelajaran Malaysia dan tidak pernah mengikut satu bentuk latihan formal bagi mengiktirafkan mereka untuk mengajar di prasekolah.

Sila KLIK SINI "Tawaran Mengikuti Program" untuk pengesahan mengikuti latihan. Sebarang pertanyaan boleh hubungi Jabatan Pelajaran Negeri (Sektor Swasta) masing-masing.

Laman web utama BPG : Laman Portal Rasmi Bhgn Pendidikan Guru

19 May 2011

Portal MOE Kementerian Pelajaran Malaysia Wajah Baru..

0 komen disini yer..
Salam..
Lanun buka laman web MOE tadi, tengok2 wah... dah berwajah baru. Ada perubahan dari susunan menu dan pengumuman. Harap perubahan template lamanweb KPM ni akan beri lebih kemudahan kepada pengguna. InsyaAllah.

p/s : laman web moe..mcm2 update.. memang bagus.

Sifat Sifat Orang Yang Hidup Untuk Islam 1

0 komen disini yer..
Salam..
Lanun kongsikan sedikit isi usrah baru baru ini. Sifat yang pertama adalah berpegang teguh secara praktik. Maksudnya Islam yang kita anuti ini hendaklah kita ikuti dengan melakukan segala amalan yang telah Allah tetapkan. Ia bukan angan angan, ia bukan hanya di mulut atau di pena tetapi diamalkan dengan cara yang betul. Amal tanpa ilmu adalah sesat, dan Ilmu tanpa Amal hanya sia sia.

Dalam kita sebagai seorang Muslim menjadi kemurkaan Allah bila menyuruh seseorang melakukan sesuatu amalan tetapi kita melakukanya. Ini yang banyak terjadi apabila golongan atasan menasihat orang bawahnya supaya beramanah dan menjaga akhlak, sebagai contoh tetapi orang menasihati itu 2x5?? Nasihat sebegitu tidak akan berkesan.. percayalah.

Ada pulak golongan yang warak dan mempunyai ilmu yang tinggi tetapi hanyut dengan ilmu dan syok sendiri. Selain itu golongan ini menyembunyikan sebahagian dari ilmu demi kepentingan tertentu. Yang sepatutnya ilmu dipraktikkan dalam kehidupan..lain jadinya. Lanun teringat seorang Ulamak pernah berpesan bahasa, bila seseorang itu menggunakan ilmunya dijalan yang salah Allah akan tarik satu persatu ilmunya. 

Doa Dhuha UNIC Album HPA Hijrah

14 komen disini yer..
Salam..
Solat Sunat Dhuha merupakan solat sunat yang sangat digalakkan untuk di amalkan. Antaranya keberkatanya ialah kemurahan rezeki dari langit. Dalam solat sunat dhuha ada satu doa yang khas untuk waktu dhuha ini. jadi sama sama lah kita amalkan, ia berlagu supaya lebih mudah untuk dihafal dan difahami maksudnya. Lanun amik dari album UNIC Hijrah (HPA).

Islam Dianut Sebagai Hobi Atau Warisan dari Ibu Bapa

1 komen disini yer..
Salam..
Masyarakat sekarang berada di akhir zaman. Kita tak lagi terima Nabi Nabi yang diturunkan seperti umat terdahulu. Sesungguhnya apa yang ada pada kita sekarang ni yakni AlQuran dan Assunnah adalah lengkap sebagai rujukan dalam agama Islam. Tapi realitinya Islam kita harfi ni tak sebegitu, Islam dianut hanya sebagai hobi atau sekadar diwarisi dari ibu bapa sebagai satu pewarisan gelaran.

Kenapa dikatakan sebagai hobi? Hobi ni kita tahu adalah aktiviti masa lapang, aku aktiviti yang kita lakukan sebagai sampingan. Itulah yang terjadi pada Islam kita. Penggabungan diri dengan Islam hanya menjadi seperti Hobi yang dibuat bila suka. Bila lapang barulah membaca AlQuran, Bila lapang barulah solat, Bila senang barulah ingat Allah. Bila sibuk? Islam seperti di sudut yang lain.

Ada sahabat saya dari Selangau Sarawak ceritakan mengenai "Islam Sejati". Apa itu Islam Sejati? Kata seorang rakannya "Kamu ni Islam Sejati lah yer?" Kenapa? "Ibu dan Ayah Kamu dua dua nya asal Islam, Jadi bila kamu lahir kamu ni kira Islam yang sejati". Sahabat Lanun ingatkan "Islam sejati" tu warak atau zuhud, tapi lain pula ceritanya disana.

Hakikatnya Kesejatian Islam itu tak boleh diwarisi, Macam lagu Raihan tu. Kita terpilih dilahirkan dalam Islam, jangan sampai Allah tarik nikmat satu persatu  barulah kita nak mencari Islam itu. Islam 1 cara hidup ia penggabungan hidup dan mati.

18 May 2011

Semakan Keputusan Peperiksaan Matrikulasi Sesi 2010/2011

2 komen disini yer..

Sukacita dimaklumkan bahawa Semakan Keputusan Peperiksaan Semester II (PSPM II) Kolej-Kolej Matrikulasi KPM bagi Pelajar Sesi 2010/2011 adalah melalui sistem online Semakan Keputusan yang akan bermula pada 18 Mei 2011 hingga 30 Jun 2011. Sila layari Laman Web KPM, www.moe.gov.my untuk mengisi borang tersebut.

LAMAN WEB SEMAKAN 2010/2011 : KLIK SINI UNTUK SEMAK

Harap Maklum.

Kenapa Perlu Sertai Usrah?

2 komen disini yer..
Salam..
Dalam kita sibuk bekerja dan aktiviti lain jangan lak kita lupa dengan pengisian rohani. Salah satu cara nya dengan hadiri Usrah. Selain tu pengisian dari segi tu, banyak sebenarnya kelebihan usrah ni. Jadi kat sini Lanun nak share sket kenapa perlu hadiri usrah.

Pertama, Menambah ilmu. "Nak Dunia kena ada ilmu nak Akhirat perlu pun ilmu,  dan nak dua dua pun kena ada ilmu" sabda Nabi Muhammad SAW. Dalam keadaan dan suasana yang tidak dikelilingi majlis ilmu Usrah boleh menjadi medium tambah ilmu. Jangan biar kita bertahun tahun ni takda peningkatan dalam ilmu agama! Rugi..tu yang Lanun sangat takut.

Kedua, Mengeratkan silaturrahim. Ahli usrah sememangnya bukan seperti kawan biasa. Ia seperti adik beradik yang di ikat dengan ukhuwwah Islamiyyah. InysaAllah ukhuwwah yang terbentuk dari tarbiah usrah sukar di gugat dan kuat ikatanya. Kenapa? kerana ahli ahli usrah ni niat dia ikhlas untuk bersama sama mencari ilmu dan keredhaan Allah. 

Ketiga, Melatih diri berbahas dan memberi pendapat. Dalam ilmu agama, berbahas dan bersoal jawab memang akan menambah ilmu kita. InsyaAllah ahli usrah yang lain akan membantu menjawab persoalan dan ketidakpahaman kita. Ia dapat latih soft skill dan keluasan ilmu kita dalam dunia kontemporari sekarang nih.

P/S : Lanun jemput semua ke program Usrah sekitar anda.. Yang penting risik risik usrah tu dulu, bukan pa.. takut ajaran sesat lak he3...


Sesungguhnya para penuntut ilmu itu akan dinaungi oleh sayap-sayap para malaikat yang saling bertindihan satu sama lainnya sampailah ke langit dunia, ini kerana kecintaan mereka kepada orang yang menuntut ilmu. (Ibnu Majah, Ahmad, Thabrani & Ibnu Hibban)

Makak & Mengancau Di Mukah

2 komen disini yer..
Salam...
Lanun sempat join kawan kawan yang tinggal di Mukah untuk buat aktiviti bersama orang orang kampung. Antara aktiviti penduduk di sini adalah Makak dan Mengancau. Apa itu Makak? Makak ni aktiviti menangguk udang halus @ bubuk menggunakan pakak. Mengancau pula adalah menarik pukat @ ancau nama yang digunakan di Mukah.

Udang Bubuk yang halus ni banyak gunanya, dan memang sedap. Boleh buat keropok, cucur, belacan dan boleh makan macam tu saja. Mengancau pulak hasilnya ikan ikan pelbagai spesies, 300 meter dari pantai 1 kali tarik pukat boleh dapat 1 baldi penuh ikan dan udang @ paya (panggilan di mukah) sepanjang 4 inci.

Ini lah aktiviti penduduk Mukah, jadi Lanun n kawan kawan pun joinlah sama untuk rapatkan silaturrahim, akhir program kami buat gotong royong sket daan bersurai dengan suasana ukhuwwah yang cukup harmoni. Pada siapa yang baru posting Mukah tu, jangan lupa cuba aktiviti ni dan jangan terkejut ada yang dah lama di Mukah tapi tak pernah cuba Makak dan Mengancau.

p/s : Nak cuba try? risik risik lah dengan Lanun mana tahu ada nak turun ke laut hujung minggu.. Istimewanya Mukah kaya dengan hasil laut. Subhanallah.

Penerangan menggunakan Pakak untuk aktiviti Makak oleh Abg Kasi

mencuba skill dan rezeki masing masing..


Sahabat Lanun mencuba Makak..
udang bubuk yang di tangkap..

Mengancau @ Menarik Pukat

Ikan hasil tangkapan..terus BBQ.



16 May 2011

Selamat Hari Guru 2011 Buat Cikgu Cikgu Seluruh Malaysia

2 komen disini yer..
Salam...
Selamat Hari Guru Lanun ucapkan pada semua cikgu cikgu seluruh Malaysia, tak lupa juga pada bakal isteri Lanun yang juga seorang Guru di Johor. Jutaan Terimakasih buat cikgu cikgu yang memang tegas dan gigih  memberi tunjuk ajar, kalau tak kerana kenal ABC, Mengeja dan Membaca maka tidaklah Lanun berjaya sebegini. Alhamdulillah...

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.
-Allahyarham Usman Awang-

Lanun harap kalian akan terus berjaya dalam karier dan dalam apa juga yang kalian involved. Kalian semua adalah insan terpilih memegang amanah ini, jadi lunaskan dan tunaikanlah amanah itu dengan penuh tanggungjawab. Apa yang kita tanggung itulah yang pasti kita kena jawab.

Selamat Hari Guru :-) Terima Kasih Cikgu.

Top 3 Blogger Of Year WWWOW Awards

0 komen disini yer..
Salam..
Semua pernah dengar Digi WWWOW Awards? Award untuk blog ataupun lamanweb paling popular 1 Malaysia yang sedang hangat di pertandingkan sekarang. Ramai yang dah masuk, termasukklah otai otai blogger yang cukup terkenal seperti ben ashaari, dan just khai.

Macam2 kategori dipertandingkan pertama kali ni, antaranya top makan, top kaypoh, fave tech head, must follow personality, top LOL dan yang paling hangatt Blogger Of The Year!. Untuk kategori Blogger Of The Year peserta sudah mencecah 1154Pemenang setiap kategori akan menerima RM5000. Setakat hari ni ek ranking Top 3 dari 1154 Blogger of the year sekarang ni dipegang oleh 3 orang iaitu :

++ Rank Pertama : Inianwarhadi.com
++ Rank Kedua : Benashaari.com
++ Rank Ketiga : Mialiana.com

p/s : kedudukan ini masih boleh berubah sebab masa contest masih panjang..

Contest ni akan tamat pada 20 June dan Pemenang akan di umum 3 Julai nanti. All the best buat yang bertanding. Dan jangan lupa pada belum daftar Pertandingan anugerah blog paling popular di Blog Coretan Anuar bolehlah register di link ini, siapa tahu anda berpeluang bawa balik hadiah menarik : Coretan Anuar : Daftar Masuk Pertandingan!

1 Family Pergi Rompak Stesyen Minyak ?

1 komen disini yer..
Lebih pelik, bukan saja bapa berusia 49 tahun membawa parang, malah tiga anaknya berusia 15, 14 dan lapan tahun turut membawa senjata sama ketika kejadian, manakala isterinya berusia 37 tahun yang berada di dalam teksi bersama anak perempuan berusia 12 tahun dan bayi berusia lapan bulan dikatakan turut berparang. - Harian Metro

Salam..
Lanun rasa terkejut dengan berita depan Harian Metro [berita asal] hari ini, bila 4 beranak berkopiah dan berjubah merompak stesyen minyak. Bapa dan 3orang anaknya berpakaian sama, siap bawak parang lagi. Dikatakan juga isterinya, perempuan dan baby menunggu di dalam kereta semasa kejadian berlaku. 1 Family dia bawa semasa kejadian.

Lanun tak berapa percaya sangat Harian Metro ni. Jadi apakah motif sebenar ni? Apakah kisah disebalik rompakan ni? 

15 May 2011

Rakaman Perbualan : Lelaki Nigeria Di Sebalik Scam Laila Mohd Faisal Dibongkar

3 komen disini yer..

Salam...
Sebelum ni dalam 3 siri artikel penipuan email scam oleh Laila Mohd Faisal [Part 1] [Part 2] [Part 3]. Lanun telah kongsikan koleksi email yang menjadi umpan untuk sindiket ini mendapatkan duit daripada mangsa yang ditipu. Taktik mereka ialah, Laila si umpan akan meminta alamat kita dan contact number untuk mengirim suatu hadiah / bungkusan pada kita.

Kemudian selang beberapa hari, seorang lelaki yang menyamar sebagai pegawai dari KLIA mengatakan ada bungkusan bernama kita yang terkandas dan memerlukan bayaran tambahan untuk melepaskan barang tersebut di Kastam. Lelaki tersebut akan meminta kita bank in sejumlah wang kedalam nombor akaun yang diberinya. Taktik ini telah didedahkan sekali lagi oleh Mazidul dalam penyamarannya.

Taktik ini telah terbukti dalam pendedahan Mazidul Akmal sidek dimana perbualan telefon Mazidul dan Lelaki penyamar ini berjaya dirakam. Nampak sangat mereka ini tidak berapa professional, tetapi Lanun harap semua orang berhati hati.

Dengar perbualan tersebut di : KELIK SINI & SINI JUGA [ Terkantoi Sudah...credit to mazidul 999]

14 May 2011

Blogger Dah Kembali Seperti Biasa..

1 komen disini yer..

Salam..
Sepanjang Lanun berblogging inilah pertama kali Lanun jumpa dengan isu ni. Tak tahu lah ungkin sebelum Lanun start jadi Blogger perkara ni mungkin pernah berlaku. Genap seharian 24 Jam kalau tak silap Lanun Blogger terpaksa di "shutdown" dan hanya dalam read only mode untuk kerja kerja maintenance. Selain itu post yang di publish pada hari rabu lalu di delete buat sementara waktu, dan akan kembali semula dalam senarai post tidak lama lagi.

Apakah puncanya? Itu kalau nak tahu boleh baca di link ini. [http://buzz.blogger.com/2011/05/blogger-is-back.html] Menurut apa yang Lanun baca secara ringkas ianya berlaku kerana corrupted data. Jadi geng blogger terpaksa buat readonly mode kemuadian restore data data yang telah corrupted tu. Hmm..baru la lega dapat log in..Mati kutu juga semalam tak dapat buka Blogger.

p/s : Mesti semua staff Blogger kena OT hehe.. Papepun Blogger jugak yang best simple n mudah, rasanya tak perlu kot beralih pada Wordpress buat masa nih. All the best Blogger Team.

11 May 2011

Hukum Makan Ikan Yang Tidak Dibuang Perut / Tidak Disiang

7 komen disini yer..

Salam..
Lanun kongsikan jawapan dari Ustaz Zaharudin berkaitan dengan persoalan yang dibangkit kan oleh polan bin polan berkaitan dengan memakan ikan yang tidak di perut atau pun yang tidak disiang perut @ najisnya. Kebetulan Lanun tinggal di kawasan yang majoriti penduduk disini memasak ikan tanpa membuang perut, yang mungkin mereka dah biasa. So, tanpa buang masa jemputlah baca he3.. Semoga ada manfaat kita bersama yer.

Apa Hukumnya Halal @ Haram?

Islam datang, sedang manusia masih dalam keadaan demikian dalam memandang masalah makanan berupa binatang. Islam berada di antara suatu faham kebebasan soal makanan dan extrimis dalam soal larangan. Oleh karena itu Islam kemudian mengumandangkan kepada segenap umat manusia dengan mengatakan:

10 May 2011

HTML Hyper Link Code Generator

0 komen disini yer..

Salam..
Lanun nak share satu tools ni yang simple, macam mana korang hasilkan HTML hyperlink script ke laman web yang dikehendaki. Ok, ada banyak cara sebenarnya antara dengan menggunakan HTML Link generator dibawah.

Kaedah Pertama :

Masukkan alamat URL Post @ Artikel korang dalam bahagian "URL Post". Pastikan yer sebelum www di dahului dengan http:// . Selepas itu masukkan "Nama Link" (Anchor text) , teks yang korang masukkan itu akan di tukar menjadi Hyperlink ke alamat url yang di isi di kotak sebelumnya. Sekiranya korang tak letak nama link, apa yang di isi di "URL post" akan menjadi nama link tersebut secara automatik.

Selepas lengkap di isi, klik butang "Jana Kod" untuk dapatkan kod html. Copy & Paste kod tersebut untuk digunakan di mana mana korang mahukan. Contohnya di friendster, tagged, laman web, dan juga pada ruang komen ataupun blog post. Mudah!

URL Post:
Nama Link:

  
Kod HTML link, Copy&Paste dimana saja korang nak:



Kaedah Kedua :

Satu lagi alternatif, kaedah nak hasilkan HTML Link skrip boleh menggunakan cara Copy n Paste URL dan edit nama menggunakan kod HTML yang telah diberi seperti di bawah :

<a href="http://www.quackit.com/html/codes">Get your HTML codes here!</a>

Tulisan Merah : URL Post / Laman web
Tulisan Biru : Tajuk Link ataupun Nama link.

07 May 2011

Tutorial : Bagaimana Membuat Scroll Text Box @ Kotak Teks Boleh Skrol

2 komen disini yer..
Salam.. Lanun share pada anda semua bagaimana skrip membuat text box @ kotak teks dengan fungsi skrol / scroll. Dengan kotak ini korang boleh meletakkan teks yang panjang lebar tanpa perlu mengambil ruang yang banyak. Contohnya di bawah ini :

Dari kod html kotak ini kita boleh ubah suai : Height & Width (Panjang & Lebar ) dan Warna kotak teks. Memang mudah dan banyak kegunaannya. Korang boleh copy html script itu dibawah.


Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..
Panjangnya teks ini, tak muat jadi skrol ke bawah... dapat coding scroll text box..


Copy n Paste skrip html ini di ruang "edit html" dan gantikan perkataan berwarna merah dengan tulisan yang ingin anda masukkan kedalam kotak teks. Pastikan ayat yang hendak di kotakkan di akhiri dengan 

"</div>"

<div style="background-color: #e8e8e8; border: 1px dashed; color: black; height: 260px; overflow: scroll; padding: 15px; width: 570 px;"> XXX TEKS ANDA DISINI YER XXX TQ </div>

Laila Mohd Faisal Perangkap Mangsa Melalui Email Part 3

1 komen disini yer..

Part 1 : Laila Mohd Faisal Perangkap Mangsa Melalui Email Part 1
Part 2 : Laila Mohd Faisal Perangkap Mangsa Melalui Email Part 2

Dibawah ini Lanun kongsikan email yang terbaru selepas Lanun berbalas email dengan si lailafaisal@hotmail.co.uk atau Romance Scammer. Dia mula cuba meminta alamat kita dan nombor telefon Lanun untuk meneruskan penipuannya kononnya untuk suprise gift. Ha3.

Taktik yang sama, mungkin geng yang sama. Harap pihak polis dapat menyiasat dan menangkap kumpulan ini yang mungkin tinggal dalam Malaysia. Semoga dengan pendedahan ini tidak ada yang tertipu dengan gaya penipuan yang sangat murahan ini.

Email 6 : Dalam email ke 5 dia kata nak bagi "suprise gift", jadi Lanun pun buat buatlah teruja untuk terima hadiah tu. Kemudian hari ini si Laila Romance Scammer ni pun reply : 

but you have to promise me something, you have to be honest with me, i need no money from a man,i know my dear, you have such quality i need from a man. please honey don’t allow anything to come between the both of us, try your best to be honest to me, i need this information to send the gift i have for you,

Dear please send me your personnel details,
Your full Name:
Your full House Address:
Your Mobile or Contact Number:
And Email Address:

That i will use .This is my mobile number +447031899562, please my dear try your best to be very honest with me and my family. Have a blissful day. kissssssssss.hope to hear from you soon.

Dalam email terbaru ni dia dah mula minta alamat, Mungkin disinilah sindiket seperti Laila Mohd Faisal ( lailafaisal@hotmail.co.uk) memerangkap mangsa dengan meminta nombor telefon, dan alamat untuk menghantar "package" yang kononnya "hadiah" atas dasar hubungan yang berusia 2,3 hari sahaja. Memang kelakar ha3.

Selepas meminta alamat taktik mereka mungkin seperti berikut :
  1. Mengirim "hadiah" pada mangsa, kemudian mendakwa "hadiah" @ bungkusan tersebut ditahan di kastam. Kemudian geng sindiket ini akan menyamar sebagai pegawai kastam / kourier dan meminta wang kononnya untuk melepaskan bungkusan tersebut. 
  2. Ataupun menggunakan mangsa sebagai keldai dadah dengan memberi bungkusan untuk disampaikan kepada orang tertentu, dan tanpa disedari apa isi didalamnya.

06 May 2011

8 Mei Selamat Hari Ibu 2011

0 komen disini yer..
Salam...
Lanun mengucapkan selamat hari ibu pada semua ibu lanun dan ibu ibu seluruh dunia. Sambutan 1hari pda 8 Mei bukanlah beerti pada hari tertentu sahaja kita menyantuni ibu kita tetapi setiap hari dan setiap saat wajib kita menyantuni insan mulia itu.

Marilah kita panjatkan doa buat ibu kita semoga dirinya di ampuni Allah SWT dan memohon kepada Nya supaya memberi balasan syurga di atas pengorbanan dan jasa seorang ibu yang tidak mampu seorang anak membalasnya. Sebarang bentuk hadiah juga Lanun galakkan apatah lagi hadiah yang dapat menggembirakan hatinya.

Redha Allah terletak pada Redha kedua Orang Tua kita.. 

Kebaikan Kilang Nadir @ Rare Earth Di Malaysia?

0 komen disini yer..

Salam..
Lanun baru jar selesai membaca respon CEO Lynas [ sila baca di sini ]apabila ditanya kenapa memilih Malaysia sebagai lokasi kilang nadir. Nicholas Curtis menjawab "Malaysia adalah tempat terbaik di dunia dan dia menambah Lynas senang dengan persekitaran perniagaan dan infrastruktur di Malaysia dan “paling utama adalah rakyatnya”.

Hmmm.. Satu jar soalan Lanun, Apakah kebaikan kilang sisa beradiasi ini di Malaysia??
  1. Tambah peluang pekerjaan? Lanun : banyak lagi pelabur lain nak masuk Msia.
  2. Bebas gempa bumi? Lanun : Tak mustahil akan datang? skrg pun dah ada sikit2.
  3. Tingkat pelaburan? Lanun : Baik cari yang lain.
  4. Teknologi tinggi? Lanun : Jepun yg canggih pun give up dgn letupan loji nya.
  5. Ada siapa tahu kebaikan kilang lynas di bina di Malaysia ? Kalau ada kongsilah..

Lanun menyeru semua supaya membantah projek ini habis habisan. Pada pandangan Lanun tiada apa baiknya projek ini pada rakyat dan negara kita. Kita mempertaruhkan masa depan kita dan generasi akan datang lebih lebih lagi penduduk di Pahang.

Video Majlis Pernikahan Yang Terbaik Untuk Muslimin & Muslimat

5 komen disini yer..

Salam..
Lanun kongsikan satu video yang Lanun ambil dari facebook [Ambil video dari facebook.. Bagaimana?] yang memaparkan satu majlis akad nikah seorang pasangan muslim dari mana Lanun tak tahu, siapa mereka pun Lanun tak tahu tetapi memaparkan satu suasana yang cukup simple tapi indah & harmoni cukup dengan pemakaian yang menutup aurat, besederhana serta dilengkapi ciri ciri yang dituntut oleh Islam turut diamalkan seperti solat sunat selepas nikah.

Semoga video ini menjadi contoh dan tauladan bakal pengantin dan mak andam yang skrg rajin mengabaikan aurat dalam majlis majlis perkahwinan sebegini. Ditambah pula beberapa adat yang tidak menepati Islam turut banyak dicampuradukkan dalam majlis sehinggakan dipandang serong apabila kita tidak melakukannya.


Terimakasih kepada Pasangan Pengantin dan Pemilik Video Asal

Laila Mohd Faisal Perangkap Mangsa Melalui Email Part 2

5 komen disini yer..

Lanun sambung lagi kisah perangkap email dari Laila Faisal yang banyak digunakan di Internet untuk memerangkap mangsa demi mencapai objektif penjenayah. Antara objektif mereka penyeludupan dadah, perdagangan wanita dan penipuan wang. Banyak kes yang kita telah dengar bagaimana mereka menipu mangsa sehingga menyebabkan orang tak bersalah merengkok dalam penjara.

Hari ini Lanun terima lagi reply dari si Laila Mohd Faisal ni, Dalam email tersebut dia mengatakan yang dia dah jatuh cintalah, sayang lah, dan bla bla yang sah sah memang ayat copy and paste. dalam email tu juga dia mengatakan akan menghantar sesuatu pada Lanun, suprise gift katanya. Adakah ini taktik yang biasa kita dengar tu?

Email 5 : Dia suruh Lanun contact dia tapi Lanun tak call, jadi dia cuba taktik ni.

Honey and only sweetheart , how are you doing today love? baby....it was so wonderful to read your email knowing that you care so much about me....I LOVE YOU SO MUCH honey ....thank you so much for coming into my life......i have never been this happy before.....you are such a wonderful caring lover that i want to be with....Baby...mmmm. .I want to surprise you my

love.....I want to send you a very nice gift as an appreciation for our relationship...to show you how much I love you and how happy you make me.....you are about to receive a wonderful package from me.. dear. .i felt like flying down to Malaysia because every time I read your email....lovely tears stroll down my eyes..........I LOVE YOU SO MUCH BABY

Penipuan Asmara di internet seluruh Dunia (tq pada blog Mazidul) : KLIK SINI [romancescam]

05 May 2011

Kelantan : Sultan Tuanku Muhammad Faris Petra V Berkahwin Tidak Lama Lagi

3 komen disini yer..

Salam..
Rakyat Kelantan bakal mendapat raja perempuan yang baru tidak lama lagi, Dalam sesi temuramah Yayasan  Kelantan Sultan Kelantan @ Tuanku Muhammad Faris Petra @ Sultan Muhammad V [Wikipedia] menjawab soalan wartawan apabila ditanya adakah baginda bakal berkahwin tidak lama lagi.

Baginda menjawab dengan berkata "Insya-Allah saya berdoa, Insya-Allah Tuhan akan makbul, Jadi saya fikir Insya-Allah dengan berkat doa Tok Guru, datuk-datuk, sahabat-sahabat, Insya-Allah berjaya,". Baginda merupakan putera sulung Sultan Ismail Petra. Baginda dan bekas isteri, Tengku Zubaidah Tengku Norudin, tidak dikurniakan cahaya mata. [Berita asal - Mkini]

Sultan ini lah sultan yang paling berhati rakyat jelata pernah Lanun lihat, ia boleh menjadi imam dan mempunyai karakter yang rendah diri. Harapan Lanun semoga raja perempuan yang baru  mempunyai ciri ciri wanita dan Isteri Solehah. InsyaAllah.. Tahniah Tuanku.

Laila Mohd Faisal Perangkap Mangsa Melalui Email

21 komen disini yer..

Salam..
Semua sihat? Lanun nak share lah sikit berkaitan dengan penipuan yang sentiasa berlaku di dalam Email yang telah menyebabkan ramai yang terperangkap sehingga melibatkan penipuan wang dan penyeludupan dadah. Terbaru di 999 kita lihat lelaki lekai kulit hitam nigeria dan afrika mempunyai jenayah terancang dengan menipu daya di internet. Target mereka gadis gadis yang kesepian.

Lanun baru baru ini menerima email dari seorang bernama Laila mohd faisal (orang lain dia guna nama lain kot) yang berlakon sebagai anak kacukan Sabah dan UK. Hmm.. ni bukan kali pertama lanun dapat email macam ni. Entahlah mana la geng penipu ni dapat email kita. Lanun juga yakin orang lain pun mesti pernah terima email macam ini.

Berkaitan email dari Laila ni Lanun saja kali ni nak layan jar dia punya penipuan. Nak tengok sejauh mana dia nak ayat kita. Dia kata nak datang Malaysia, jadi nak cari orang yang boleh tunjuk jalan kat sini ha3.. yelah sangat tu memang tipu!!

Terbaru dalam email kedua si Laila ni pada Lanun dia kata dia anak orang kaya, bapak dia pemegang saham lah itulah. Takper..layan jar.. wat wat percaya. Dia siap attach lagi banyak keping gambar lagi yang ntah iya ntah tidak gambar dia. hati hatilah dengan sindiket penipuan ini.

Email 1 : Ramai terima email ini cuma kadang ayat depan lain.
Salam,my name is laila mohd faisal,i am presently in Uk, My father is from (sabah) Malaysia and my mum from UK,i will be coming to Malaysia for my Vacation soon.i want us to be close before i come to Malaysia so that you can show me around Malaysia when i visit.please feel free to write me ,so we can get to know our self more. hope to hear from you,, my email is lailafaisal@hotmail.co.uk


Email 2 : Selepas Lanun reply
Am so happy to hear back from you. I want to get to know you better and also for you to get to know me better...My full name are laila modh faisal, I am mixed Malaysian ,my father is Malaysia and my mother is from england...I speak very very little Malay...lol i was born here and lived in London all my life...loll...i am so looking forward to visit Malaysia very soon ..omg.. I have never been there...i feel so happy am coming to my father's land...haaaa...i want to know me better....am single...28 years old....I live in regent street. I am a professional system analyst...that I studied in college....but you see....my parents are so rich...they are company shareholders here...living in old Trafford....they bought so many bank shares for me that pays me now so much


Email 3 : Panggil baby! nak muntah pun ada..ntah ntah lelaki negro!
hello baby ..actually i live and work in the UK and my father is from Sabah a state in Malaysia but since i was born i have never been there that is why i have chosen to come over and see how Malaysia looks like, and i don’t no anybody in Malaysia because i have never been there, and i went through your profile and chose a man of your kind that i will be with when’ ever am there ,because i don’t no anybody in Malaysia you are the only one that i no ,and you have to show me around when am there because i will be coming by next month i will stay for 2months i hope you will have a enough time for me .i will give you a call so that you will come and pick me at the airport ok...i will be waiting to read from you thanks hummm kissssssssssssss here is my mobile number +447031899562 you can call me anytime

Email 4 : Lanun reply kata Lanun ada rumah sewa dan kereta boleh bagi pinjam.
baby you are so sweet..........am finally so happy that i meet a nice man....u capture my every thought.....i want to have your pictures on my laptop ....if you don't mind to send me more pictures of you to my email.....i will be more than happy to look at them everyday and night .....you are so sweet man...and its rare....i would like to invest in a lucrative place, and it depends on what i will invest on that is why i need your help to tell me what exactly i can invest on, maybe both of us can invest together. then about the house i also need you to tell me which state is very cool for me to buy the house a very conducive environment.

check my various pictures i sent to you,,. ..I hope you like them dear.....haaaaa....one thing you should know more about me is that I am a very honest and modest lady...hope you like that..i speak very little Malay too...

i will be on my computer waiting to read again from you...your sweet words and assuring too....thank you so much...am so glad i meet you...
take care now... my number +447031899562 please call me

Siap bagi gambar lagi..dan ada facebook bernama Laila Mohd Faisal. Jangan percaya, ayat dia pun copy paste jar, sama jar reply dia pada orang lain. Tak percaya? search nama nya di google.

Lanun akan terus berlakon layan, tengok apa reply dari dia pasni.

Lanun nasihatkan berhati hati lah dengan perkenalan di internet lebih lebih lagi melalui email yang kita tak tahu siapa disebaliknya. Ramai yang tertipu lebih lebih lagi wanita. Ayat manis yang beracun yang akan hancurkan hidup anda waspadalah. Penipuan Laila ini dah tersebar luas, sekiranya ada lagi sindiket penipuan lain sama samalah kita bongkar demi kebaikan bersama.

p/s : Kenapa ada lagi yang tertipu dengan Lelaki Negro dan Lombok WALAUPUN ramai dah tahu, internet pun penuh dengan cerita pasal tu, surat khabar dan TV pun tiap tiap cerita. Kenapa masih terjadi?

NEGRO & SINDIKET : Nigeria tabur perangkap ayat manis di internet di berkas Polis

03 May 2011

Gambar Mayat Osama Palsu? Super Impose Kah?

3 komen disini yer..

Salam..
Lanun terbaca satu berita yang mengatakan gambar mayat Osama bin Laden yang maut dalam serangan tentera marin US baru baru ini adalah palsu. Benar atau Tidak? Cuba anda nilai dua gambar di atas. Apa pendapat anda? 

p/s : Pendapat Lanun palsu atau tidak, maut atau masih hidup yang penting kerajaan Amerika dan Zionis adalah pengganas.

Osama Meninggal Dunia : Amerika dan Zionis lah Pengganas Yang Sebenar!

1 komen disini yer..

Salam..
Lanun terkejut mendengar kematian Osama Bin Laden. Marilah kita sedekahkan Alfatihah buat beliau....Amin~ Begitu lah apa yang di laporkan oleh berita seluruh dunia apabila tempat persembunyian Osama telah di temui dan Tentera Amerika telah pun berjaya menyerang tempat tersebut dan menembak Osama.

Tanpa Osama, Dunia lebih aman?
Benarkah dunia akan lebih aman selepas kematian Osama? Siapakah pengganas yang sebenarnya? Siapakah yang melahirkan kumpulan yang dilabel sebagai "pengganas" ini? Amerika memberi alasan kerana kumpulan banyak membunuh rakyat awam. Adakah kita lupa apa yang Amerika dan Zionis lakukan kepada kanak kanak dan rakyat awam di Palestin, Iraq, Afghanistan, dan banyak lagi negara umat Islam lain. Kenalilah siapa pengganas yang sebenar.

Kelahiran pengganas
Lanun bagi satu contoh, Dari tindakan ceroboh dan tekanan Amerika serta sekutunya Israel ke atas negara Palestin, lahirlah kumpulan dari rakyat biasa yang menentang dasar kejam dan zalim itu yang menindas dan menceroboh tanah air mereka, Kemudian dengan mudah mereka berkata "kumpulan inilah pengganas yang kita perlu hapuskan demi keamanan dunia". Siapa yang buat mereka mengganas kalau bukan dasar Amerika & Yahudi itu sendiri?

Akhir kata... Islam tidak pernah menganjurkan keganasan Dan dunia akan lebih aman tanpa dasar Amerika &  Zionis.

02 May 2011

Tshirt "Kite Bakor!" Dari Filem Hantu Kak Limah Balik Rumah

2 komen disini yer..

Salam...
Filem Hantu Kak Limah Balik Rumah merupakan satu trend baru dan fenomena pada rakyat Malaysia. Tak kira kecik atau besar, muda atau tua bila di sebut "kite bakor aje" mesti mereka akan tersengih kerana teringat babak babak dari filem Hantu Kak Limah Balik RUmah arahan Mamat Khalid tersebut.

Fenomena ini juga, menyebabkan Usop Whilca iaitu salah satu watak yang taglinenya "Kite Bakor Aje"dalam movie tersebut telah menaikkan populariti beliau. Nama nya sering jadi sebutan, peminat semakin bertambah dan ramai yang mengikut gaya tangannya. Betul tak? Kalau setuju angkat tangan macam saya.

Nak Beli Tshirt Kite Bakor?
Kat sini Lanun kongsikan satu produk hasil dari fenomena HKLBR ini iaitu Tshirt Kite Bakor yang di cetak dan di edarkan oleh Awok Design, pengedar sah bagi Baju Kite Bakor seperti yang dipakai Usop Whilca dalam Raja Lawak minggu ke 2. Jadi sesiapa yang berminat bolehlah membelinya di Facebook Tshirt Kite Bakor! selain itu Tshirt "Sabor Aje Lah" turut di jual.

01 May 2011

Koleksi Dingbats : Font Berbentuk Simbol Yang Menarik & Percuma

2 komen disini yer..

Salam..
Lanun nak kongsikan hari ini mengenai Dingbat, Apa itu dingbat? Dingbat adalah istilah font yang dalam bentuk simbol (seperti font Windings dalam microsoft windows anda) cuma Dingbat lebih pelbagai. Setiap simbol ini diwakili oleh huruf atau nombor diatas keyboard cuma bentuknya diubah kepada bentuk bentuk tertentu. Dengan kecanggihan perisian font sekarang lebih banyak koleksi dingbat telah dihasilkan.


Menarik tentang dingbat ini, ia boleh digunakan dalam design atau dalam rekabentuk. Ianya boleh dicapai di bahagian font, boleh digunakan dimana mana software cuma perlu taip huruf yang mewakili simbol tersebut. Oleh kerana ia adalah sejenis font jadi ia boleh di customize seperti font contohnya diwarnakan, ubah saiz, dan disusun.

Dibawah ini Lanun sertakan dua laman web korang boleh download koleksi dingbat, percuma dan pelbagai kategori dari binatang, simbol, logo dan pelbagai lagi :

Keputusan Temuduga Guru Sandaran Terlatih Keluaran IPTA Bilangan 1/2011 Boleh Disemak 4 April Ini

0 komen disini yer..
KLIK SINI : Semakan Keputusan Temu Duga Guru Sandaran Terlatih (GST) Lulusan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) Bagi Calon Temuduga 7 hingga 11 Februari 2011


Dimaklumkan bahawa semakan keputusan temuduga pengambilan Guru Sandaran Terlatih Bil. 1/2011 di laman web Kementerian Pelajaran Malaysia yang dijadualkan pada 4 Mei 2011 telah ditunda ke 7 Mei 2011. Segala kesulitan amat dikesali.

Salam..
Lanun kongsikan satu info dari laman web moe mengenai keputusan interview untuk graduan graduan dari lulusan pendidikan yang mana ferbuari lalu menghadiri sesi temuduga. Keputusan boleh disemak pada 4 Mei di laman web KPM. [www.moe.gov.my]

Keputusan Temuduga Guru Sandaran Terlatih Keluaran IPTA Bilangan 1/2011 yang diadakan pada 7 hingga 11 Februari 2011 boleh disemak di dalam Laman Web KPM mulai pada 4 Mei 2011. Harap maklum. Diterbitkan Oleh: Bahagian Pengurusan Maklumat