03 December 2009

Keropok ROTA ada Lemak Babi?

EMAIL YANG TERSEBAR ADALAH TIDAK BENAR... LANUN MINTA MAAF PADA SEMUA... TERIMAKASIH KEPADA SEMUA YG TELAH MENEGUR...


Saya petik dari web jakim sndri:

"Untuk makluman, sistem E-Coded digunakan sebagai satu sistem antarabangsa untuk food addittive (bahan tambahan untuk makanan - sama ada ianya adalah bahan perasa, bahan pewarna atau bahan awet). Sebahagian besar food additive ini ada yang bersifat bahan natural seperti garam dan gula, ada yang dihasilkan daripada bahan kimia seperti bahan awetan (sodium benzoate - E211), ada yang dihasilkan daripada bahagian tumbuhan dan haiwan (E471 - Mono - and diglycerides of fatty acids, glycerel monostearate, glyceryl distearate - bahan emulsifier, penstabil makanan - boleh dihasilkan sama ada daripada lemak haiwan atau pun lemak tumbuhan)."

Slalunye code utk fatty acids dr E400-499 (seingat sy). Dan lemak ini boleh dibuat dr binatang ataupun tumbuh-tumbuhan. Sebenarnya lagi murah kalo dibuat dari tumbuh-tumbuhan. dan satu lg, selalunya atas packaging tu die akan tulis emulsifier dari bahan ape. kalau dari minyak contohnye minyak kacang soya ke, still dipanggil fatty acid.


Setakat mana yg sy dah check E110 tu hanyalah pewarna sintetik. Dr web Halal HDC mengesahkan yg ianya HALAL. Tak percaya? Tgk la weblink ni:
HDC (http://web.hdcglobal.com/hdc/ingredient.php?id=5&id_topic=5)
juga Food Safety from UK gov ( http://www.food.gov.uk/safereating/chemsafe/additivesbranch/enumberlist)
& juga weblink ni: Muslim Consumer Group.(http://www.muslimconsumergroup.com/Enumbers.do?menu=Enumbers&eventAction=enumberslist)

Yg ini sy ekstrak dr HDC website
FD&C Yellow No.6; Used in cereals, bakery, sweets, snack foods, ice cream, drinks and canned fish
Source: Chemical/ synthetic
Categories: Color
Status: Halal






Email asal.... :


Pls jgn main taram je beli jajan.. contoh apollo, cadbury etc. print code ni simpan dlm wallet atauhenset. refer bila nak beli. Semoga Allah menghancurkan kaum2 yg zalim & musyrikin yg cuba menghancurkan Islam. wallahu a'lam


Yg jelas nye.....pringles pun ader gak lemak menatang ni...kalau xcaya tgk ader E471 kat ingredients nya tu...mmg patut lah Allah turunkan bala virus influenza tu....

Xheran lah kalau skg ni ramai sgt samseng, yg muda, yg tua..laki..pompuan. ..sama jer.....solat yg wajib main tinggal jer..doa pun byk yg tak termakbul ekoran makanan2 seperti ni yg jadi darah daging.......nauzubillah..

Camner nak lahirkan lebih ramai islam yg betul2 'muslim'... dari kecik dah disuapkan dgn makanan2 mengarut ni... yg heran nya caner leh ader tanda HALAL bg makanan2 tersebut?

Bijaknya org2 kafir memperdayakan org2 Islam hanya dgn makanan...... Kebijaksanaan mereka xkan kekal lama...

Tp...ingatlah suatu masa yg telah ditetapkan oleh Allah swt, org2 mukmin akan bangkit jua...

Jika kita sedar dan prihatin..forward lah untuk rakan2 seislam...semoga kita lebih berhati2 ngan tipu daya & helah musuh2 Allah swt

Sekiranya anda ada info yang sebenar / atau ada maklumat perlu ditiambah atau diperbetulkan, sila nyatakan di komen dibawah..



* Back To Halaman Utama *

Blog Widget by LinkWithin

8 komen disini yer..:

'AQILAH said...

tak nak makan jajan lagi.

Affan Ruslan said...

Salam bro.
Bgus ni.
Kalau dok oversea lg ssh nk mkn mnde2 cmni.
coklat mmg tolak jauh2 la.

niesz said...

eeuuww..
niesz baru je beli coklat cadbury tu...nampak nyer kene la niesz buang..xnk la bnda tu jd darah dging niesz lak..

lanunsepet said...

aqilah : boleh makan jajan, tapi pastikan yg ada logo halal yang sah. Kdg2 sesetgh tu ader Ha Lam alif lam jar. Pastikan ader yang logo halal jakim. InsyaAllah selamat.

Affan Ruslan : Waalaikumusalam.. oversea kiter kena hati2.. cari makanan yang kandungan nya vegeterian. InsyaAllah selamat, tapi kena hati2. kat spore pun susah nak cari makanan halal.

niesz : Cadburry ok la niesz.. tapi fereero rocher diragui halalnya.

LaNuNsepet said...

baru-baru ni lanun tgk kat wikipedia kandungan yang rota e110 tu rupanya pewarna warna kuning... dari labu..

artikel ni dah lanun ragui pulak... kalu salah lanun harap maaf sebarkan sebab dapat dari email n just paste jer untuk makluman semua..

AINANAM said...

la keropok ROTA pulak ada..ishh camani..dlu pnah mkn...huhuhuhuh

Deby Gurl said...

maaf ye, juz nk bg komen sket. sy penah blaja food chemistry dlu, sbnrnye salah info psal semue code tu. huu. setiap code tu ade specific bahan kimia yg terdapat dlm food tu. xsemestinye lemak babi. sbgai contoh, E110 sbnrnye kod utk pewarna Sunset Yellow FCF. In fact atas bungkusan rota tu sendiri dah tulis sunset yellow. huhu. Ia tidak diperbuat dari sebarang fatty acid, tidak kira haiwan atau tumbuhan.

Saya petik dari web jakim sndri:

"Untuk makluman, sistem E-Coded digunakan sebagai satu sistem antarabangsa untuk food addittive (bahan tambahan untuk makanan - sama ada ianya adalah bahan perasa, bahan pewarna atau bahan awet). Sebahagian besar food additive ini ada yang bersifat bahan natural seperti garam dan gula, ada yang dihasilkan daripada bahan kimia seperti bahan awetan (sodium benzoate - E211), ada yang dihasilkan daripada bahagian tumbuhan dan haiwan (E471 - Mono - and diglycerides of fatty acids, glycerel monostearate, glyceryl distearate - bahan emulsifier, penstabil makanan - boleh dihasilkan sama ada daripada lemak haiwan atau pun lemak tumbuhan)."

Slalunye code utk fatty acids dr E400-499 (seingat sy). Dan lemak ini boleh dibuat dr binatang ataupun tumbuh-tumbuhan. Sebenarnya lagi murah kalo dibuat dari tumbuh-tumbuhan. dan satu lg, selalunya atas packaging tu die akan tulis emulsifier dari bahan ape. kalau dari minyak contohnye minyak kacang soya ke, still dipanggil fatty acid.

Emm, saya cume nak berkongsi ilmu sikit. Kita seharusnya peka dengan perkara sebenar, jangan terlalu percaya dengan email2 ni. dan kita seharusnya rujuk dengan website jakim, sebab byk persoalan sebegini yang telah dijawab disitu.

eLiza said...

Salam...

Setuju ngan Deby gurl. Sy penah dpt email ni dan sy terus reply krn sy tahu ada byk kekeliruan dlm email ni. Maybe org yg mula2 bg email ni atau yg terjumpa code numbering E tak berapa pasti apakah yg dimaksudkan dgn code E numbering tu.

Jgn ingat semua yg dgn numbering "E'" itu HARAM. "E" itu stands for European Union. Kod yg digunakan utk melabelkan kesemua food additives termasuklah asid, alkali, coloring, flavoring, teksturizer etc, utk market negara2 eropah.

Setakat mana yg sy dah check E110 tu hanyalah pewarna sintetik. Dr web Halal HDC mengesahkan yg ianya HALAL. Tak percaya? Tgk la weblink ni:
HDC (http://web.hdcglobal.com/hdc/ingredient.php?id=5&id_topic=5)
juga Food Safety from UK gov ( http://www.food.gov.uk/safereating/chemsafe/additivesbranch/enumberlist)
& juga weblink ni: Muslim Consumer Group.(http://www.muslimconsumergroup.com/Enumbers.do?menu=Enumbers&eventAction=enumberslist)

Yg ini sy ekstrak dr HDC website
FD&C Yellow No.6; Used in cereals, bakery, sweets, snack foods, ice cream, drinks and canned fish
Source: Chemical/ synthetic
Categories: Color
Status: Halal

So browse la elok2 weblinks tu. Skrg ni pewarna cochneal (dr serangga) telah disahkan HALAL, fatwa2 juga telah dikeluarkan; penggunaan alkohol dlm makanan/minuman juga disahkan HARUS, penggunaan gelatin di dlm ubat-ubatan juga disahkan HARUS selagi ia mematuhi syarat2 yg telah ditetapkan oleh Jakim/HDC.

Selalunye sy cepat respon ttg isu makanan mcm ni, sbb sy merasa terpanggil utk mennjernihkan isu2 yg tak baper clear ni. Sy harap dgn ilmu sy yg masih cetek ni dptlah sy membantu setakat yg mampu..

Jadi kalau terjumpa lg beberapa email atau makanan2 yg ader number E ni, boleh la check dulu kesahihan ingredients tu dgn badan2 yg sepatutnya. Kita ada web Jakim & HDC yg memantau industri makanan halal di Malaysia. Tapi jika masih ragu, percayalah kepada diri sendiri.
InsyaAllah kita dilindungi.. Amin

Wassalam
Eliza
http://lifefoodsandnutrition.blogspot.com.