31 October 2009

Aksi & Posing Maut Lalat Dan Rakan-Rakannya....

14 komen disini yer..
Salam....

Final exam makin dekat.. tekanan yang membakar mula menghangatkan suasana.. he3,series tak senang duduk beb. (tapi sempat update blog lagi..he3). Alhamdulillah, Dalam hadapi stress ni ada insan yang memberi semangat :-) dan juga kawan-kawan sama-sama study ngan kite menjadikan tekanan tu terubat sedikit. Selain tu, banyak benda dpt kiter kongsi n tukar-tukar dalam study group ni. Ia satu contoh jemaah, pastinya bergerak dalam jemaah ni banyak hikmahnya.

Actually lanun nak share beberapa gambar ni, nak release tension sket, maklumla semua yang ngah dalam tekanan.. (atau lanun sorg yang tension?) Jom kiter usyar2 pics ni, semua ade 13 gambar, gambar-gambar posing maut yang cam best!!

















* Back To Halaman Utama *

29 October 2009

TIPS : Menjadi ibu bapa yg mithali...

9 komen disini yer..
Assalamualaikum & Slamat sore kepada semua pembaca lanun... Lama x bersua.. kali ini C.U ingin berkongsi sdikit persoalan untuk sama2 kita jadikan panduan dalam mendidik anak2 kita nanti. kalau yang dah ada anak tu, bolehlah gunakan untuk muhasabah diri, betulkah cara didikan yang diberikan kpd anak2 selama ini..
(^_*)
Pakar motivasi dan psikiatri sering mencari punca mengapa anak-anak menjadi liar, tidak mendengar kata, melawan orang tua dan pelbagai salah laku oleh segelintir anak-anak terhadap kedua ibu bapa mereka.Dalam mendidik anak2, mungkin ada antara cara ibu bapa gunakan itu tidak sesuai atau memang tak patut langsung. Dalam proses tumbesarannya, anak-anak pasti melalui pelbagai perkara yang mungkin boleh membuat mereka terdorong melakukan sesuatu di luar jangkaan.

Apabila melihat kelakuan anak-anak itu, semestinya ia dikaitkan dengancara didikan ibu bapa. Justeru, mari kita selidik kesilapan ibu bapa sehingga menyebabkan kesan negatif terhadap anak-anak. Antaranya ialah :

1. Pemilihan jodoh tanpa memperhitungkan mengenai zuriat.
2. Perhubungan suami isteri tanpa memperhitungkan mengenai zuriat.
3. Kurang berlemah lembut terhadap anak-anak.
4. Memaki hamun sebagai cara menegur kesilapan anak-anak.
5. Tidak berusaha mempelbagaikan makanan yang disajikan kepada anak-anak

6. Jarang bersama anak-anak sewaktu mereka sedang makan.
7. Melahirkan suasana yang kurang seronok ketika makan
8. membeza-bezakan kasih sayang terhadap anak-anak.
9. Kurang melahirkan kasih sayang.
10.Sering mengeluh di hadapan anak-anak.

11.Tidak meraikan anak-anak ketika mereka pergi dan pulang dari sekolah.
12.Tidak mengenalkan anak-anak dengan konsep keadilan.
13.Tidak memberatkan pendidikan agama di kalangan anak-anak.
14.Tidak terlibat dengan urusan pelajaran anak-anak.
15.Tidak memprogramkan masa rehat dan riadah. anak-anak.

16.Tidak menggalakkan dan menyediakan suasana suka membaca.
17.Mengizinkan anak-anak menjamah makanan dan minuman yang tidak halal.
18.Tidak menunjukkan contoh teladan yang baik di hadapan anak-anak
20.Terdapat jurang komunikasi di antara ibu bapa dengan anak-anak

21.Suka bertengkar di hadapan anak-anak.
23.Sentiasa menunjukkan muka masam di hadapan anak-anak.
24.Tidak membimbing anak-anak supaya mematuhi syariat.
25.Memberi kebebasan yang berlebihan kepada anak-anak.

26.Terlalu mengongkong kebebasan anak-anak.
27.Tidak menunaikan janji yang dibuat terhadap anak-anak.
28.Tidak menunjukkan minat terhadap aktiviti anak-anak.
29.Tidak memupuk semangat membaca di kalangan anak-anak.
30.Tidak berminat melayan pertanyaan atau kemusykilan anak-anak.

31.Tidak memberi perhatian terhadap buah fikiran anak-anak.
32.Lambat memberi penghargaan kepada anak-anak.
33.Kerap meleteri sesuatu kesilapan yang dilakukan anak-anak.
34.Hukuman yang tidak setimpal dengan kesalahan yang dilakukan.
35.Sering mengancam dan menakutkan anak-anak.

36.Menghukum tanpa menyatakan kesalahan yang dilakukan.
37.Tidak konsisten dalam menjatuhkan hukuman ke atas anak-anak.
38.Memberi nasihat yang sama kepada anak-anak.
39.Tidak tegas mendidik anak-anak.
40.Tidak menggalakkan anak-anak hidup bekerjasama.




* Back To Halaman Utama *

28 October 2009

Artis, Kita Tabik Syaitan : Isyarat Tangan Ajaran Syaitan...

9 komen disini yer..
Salam...

Alhamdulillah...tadi lanun baru sahaja selesai pembentangan seminar Projek Sarjana Muda PSM 1. Tiba-tiba lanun rasa nak posting sesuatu kat blog nih. jadi hari ni lanun nak share sesuatu yang ramai orang selalu buat benda ni, apatahlagi orang yang suka dengan muzik. Antara golongan yang selalu adalah golongan artis.

Apa yang lanun maksudkan adalah isyarat tangan/jari syaitan..Yap, ajaran syaitan! Tak percaya? Cuba baca lagi untuk tahu kisah penuh.


Sebelum tu jom tengok gambar-gambar ni...






Nampak tak? kat atas tu.. isyarat tangan yang lanun maksudkan. Di bawah ni ada penerangan yang menunjukkan bahawa apa yang dierorg buat n kadang-kadang kite pun buat jugak adalah sesuatu yang berasal dari ajaran sesat/ ajaran syaitan. Jom kite usyar ape maksud isyarat tangan yang kite anggap "kool" tu.. sebenarnye tanda hormat/tabik pada syaitan.



Horned God Represents the horned god of witchcraft. Pan or Cernunnos. Note the thumb under the fingers and given by the right hand.
Horned God - mewakiliki tuhan sihir bertanduk (Pan atau Cernunnos ) ia menggunakan tangan kanan dan ibu jari dibawah dua jari yang dibengkokkan.




Horned Hand The sign of recognition between those in the Occult. When pointed at someone it is meant to place a curse. Note the thumb over the fingers and given by the left hand.
Horned Tangan Tanda pengiktirafan antara mereka di Occult. Ketika menunjuk pada seseorang, itu adalah dimaksudkan untuk tempat kutukan. Perhatikan ibu jari di atas jari dan diberikan oleh tangan kiri.


Witch Sign or Moon Sign Used to salute the rising moon. Also used by surfers and football teams. This is the sign that the furor should be using to indicate the "Hook Um" horns, Not the 2 above
Penyihir Masuk atau Moon Sign Digunakan untuk memberi hormat kepada bulan naik. Juga digunakan oleh peselancar dan pasukan bola sepak. Ini adalah tanda bahawa kehebohan harus menggunakan untuk menunjukkan "Um Hook" tanduk, Bukan 2 di atas.



Anton LaVey, leader and founder of theChurch of Satan.
Anton LaVey, pemimpin dan pengasas theChurch Syaitan.
Above: Anton LaVey, founder of the Church of Satan and author ofThe Satanic Bible, displaying the "Horned Hand" (also called the "satanic salute" and Il Cornuto) with his left hand, on the back cover of The Satanic Bible.
Atas: Anton LaVey, pendiri Gereja Setan dan penulis ofthe Satanic Bible, yang memaparkan "Horned Hand" (juga disebut "syaitan memberi hormat" dan Il Cornuto) dengan tangan kiri, di sampul belakang The Satanic Bible.



A Satanic Ritual
Left Pic: (Satanists making the "Satanic salute" to an altar displaying the Goat of Mendes or Baphomet, to acknowledge their allegiance to Satan, during a Satanic ritual.)

A Satanic Ritual
Gambar kiri: (Syaitan membuat "syaitan memberi hormat" anda memaparkan sebuah altar Kambing daripada Mendes atau Baphomet, mengiktiraf kesetiaan mereka kepada syaitan, selama ritual setan.)




Left, from the Satanic Bible: The ‘Satanic Salute’, Horned Hand or The Mano Cornuto is a signal of allegiance between members of Satanism to their ‘horned god’, a sign of recognition and allegiance.
Gambar Kiri, dari Satanic Bible: The 'Satanic Salute', Horned Hand atau The Mano Cornuto adalah isyarat kesetiaan antara ahli Satanisme mereka 'bertanduk dewa', sebuah tanda pengiktirafan dan kesetiaan.

Lanun harap kita tak lagi melakukan sesuatu tanpa kita tahu ape ia sebenarnyer. Sekarang kita apatahlagi remaja lebih banyak meniru perbuatan Masyarakat Barat tanpa memikirkan ape sebenarnye maksud dan implikasi setiap perbuatan yang kita ikuti tu. Kita tidak perlu ikut mereka semata-semata nak popular atau nak nampak kool. Padahnya jika kita mengikut perbuatan ini, akan membuat kita terjebak dalam dosa kerana menghampiri perkara yang membawa kepada khurafat dan syirik.

Mari kita renung ayat ni.. :-)


"Maka janganlah kamu mengikuti orang-orang kafir, dan berjihadlah terhadap mereka dengan Al Qur'an dengan jihad yang besar. "(Alfurqan 52)

“Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mengetahui tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya akan diminta pertangggungjawaban.” (Al-Isra’: 36)’

* Back To Halaman Utama *

INDAH : Ciri- Ciri Isteri Solehah...

4 komen disini yer..
Salam...

Untuk renungan wanita-wanita diluar sana... :-)

1. Jangan membiarkan suami anda memandang dalam keadaan anda tidak menggembirakannya. Wanita yang paling baik adalah wanita yang selalu membuat suaminya bahagia.


2. Hendaklah senyum itu senatiasa menghiasi bibirmu setiap anda dipandang oleh sang suami.

3. Perbanyaklah mencari keridhan suami dengan mentaatinya, sejauh mana ketaatan anda kepada suami, sejauh itu pulalah dia merasakan cintamu kepadanya dan dia akan segera menuju keridhaanmu.

4. Pilihlah waktu ynag tepat untuk meluruskan kesalahan suami.

5. Jadilah anda orang yang lapang dada, janganlah sekali-kali menyebut-nyebut kekurangan suami anda kepada orang lain.

6. Perbaikilah kesalahan suami dengan segala kemampuan dan kecintaan yang
anda miliki, janganlah berusaha melukai perasaannya.
7. Janganlah memuji-muji laki-laki lain dihadapan suami kecuali sifat diniyah yang
ada pada laki-laki tersebut.

8. Jangan engkau benarkan ucapan negatif dari orang lain tentang suamimu.

9. Upayakan untuk tampil di depan suamimu dengan perbuatan yang disenanginya
dan ucapan yang disenanginya pula.

10. Berilah pengertian kepada suami anda agar dia menghormatimu dan saling
menghormati dalam semua urusan.

11. Anda harus selalu merasa senang berkunjung kepada kedua orang tuanya.

12. Janganlah anda menampakkan kejemuan padanya, jika terjadi kekurangan
materi Ingatlah bahwa apa yang ia berikan kepadamu sudah lebih dari cukup.

13. Biasakanlah anda tertawa bila ia tertawa, menangis dan bersedih jika ia
bersedih. Karena bersatunya perasaan akan melahirkan perasaan cinta kasih.

14. Diam dan perhatikanlah jika ia berbicara.

15. Janganlah banyak mengingatkan bahwa anda pernah meminta sesutu
kepadanya. Bahkan jangan diingatkan kecuali jika anda tahu bahwa ia mudah
untuk diingatkan.

16. Janganlah anda mengulangi kesalahan yang tidak disenangi oleh suami anda
dan ia tidak suka melihatnya.

17. Jangan lupa bila anda melihat suami anda shalat sunnah di rumah, hendaknya
anda berdiri dan ikut shalat dibelakangnya. Jika ia membaca, hendaknya anda
duduk mendengarkannya.

18. Jangan berlebih-l;ebihan berbicara tentang angan-angan pribadi di depan suami,
tetapi mintalah selalu agar ia menyebutkan keinginan pribadinya di depanmu.

19. Janganlah mendahulukan pendapatmu dari pendapatnya pada setiap masalah,
baik yang kecil maupun yang besar. Hendaklah cintamu kepadanya mendorong
anda mendahulukan pendapatnya.

20. Janganlah anada mengerjakan shaum sunnah kecuali dengan izinnya, dan
jangan keluar rumah kecuali dengan sepengetahuannya.

21. Jagalah rahasia yang disampaikan kepadamu dan janganlah menyebarkannya
sekalipun kepada kedua orang tuanya.

22. Hati-hati jangan sampai menyebut-nyebut bahwa anda lebih tinggi derajatnya
dari derajat suami. Hal itu akan mengundang kebencian kepadamu.

23. Jika salah satu dari orang tuanya sakit atau kerabatnya, maka anda punya
kewajiban untuk menjenguk bersamanya.

24. Sesuaikanlah peralatan rumah tangga anda dengan barang-barang yang
disenangi suami anda.

25. Jangan sampai anda meninggalkan rumah meskipun sedang bertengkar
dengannya.

26. Katakanlah kejemuan dan kebosananmu ketika ia sudah meninggalkan rumah.

27. Terimalah udzurnya ketika ia membatalkan janjinya untuk keluar bersamamu,
karena mungkin ia terpaksa memenuhi panggilan orang yang datang kepadanya.

28. Hindari sifat cemburu, sesungguhnya cemburu adalah senjata penghancur.

29. Janganlah mengabaikan pemimpinmu (suami) dengan alasan bahwa ia telah
menjadi suamimu.

30. Janganlah anda berbicara dengan sang suami, seakan-akan anda suci dan dia
berdosa.

31. Jagalah perasaannya, jangan gembira ketika dia sedang sedih dan jangan
menangis ketika dia gembira.

32. Perbanyaklah menyebut-nyebut keutamaan suami di hadapannya.

33. Perlihatkan kepada suamimu bahwa anda turut merasakan apa yng dirasakan
sang suami tatkala ia tidak berhasil mencapai maksud dan tujuannya.

34. Perbaharuilah (tekad suami) ketika terjadi kegagalan.

35. Jauhilah sifat dusta karena hal itu kanmenyakitkannya.

36. Ingatkanlah selalu pada suamimu bahwa anda tidak tahu (bagaimana nasib
anda) seandainya anda tidak dipersunting olehnya.

37. Ucapkanlah rasa syukur dan terima kasih pada waktu ia memberikan sesuau
kepadamu.


* Back To Halaman Utama *

26 October 2009

Kisah Graduan Universiti Bila Pergi Interview...

11 komen disini yer..
Salam...

Lanun ada nak kongsi sedikit kisah dari satu blog ni. Mungkin kisah ni ada yang dah baca, dan mungkin ada yang dah tahu. Actually lanun copy nyer dari situ dan post ke Blog lanun ni. Ianya sebagai renungan kita sama-sama sebagai student yang akan bergelar graduan n then akan mencari kerja kelak..


Ikuti kisah di bawah.. Dan PLEASE jangan amalkan k..

Salam.....
Ni bukan sye yg reka, sye cuma fowardkan utk tatapan bersama.....jgn marah yer
Baru-baru ni, aku telah meng interbiew lebih kurang 50 orang graduates yang ingin meminta kerja di syarikat aku.
Mereka ni grad dari pelabagai U dan dari pelbagai jenis tahap pembelajaran dari bidang berkaitan ICT.
Kisah yang aku nak ceritakan sila ambik iktibar dan tolong jgn amalkan bila nak mintak kerja...

Kisah selepas aku pergi iklankan jawatan kat JTR :
Aku dapat panggilan telefon dari bebudak ni dan di antara soalan atau jawapan mereka.

1) "Helo, saya nak apply jawatan sebagai Jr Programmer, Gaji berapa?"
2) "Saya nak apply jawatan yang nombor 1 tu"katanya. Dan saya tanya balik. "Apa nama jawatan yang awak nak apply tu?" saya tanya. Dan dia jawab, "Entah le, saya tak pergi JTR tadi, kawan saya yang bagi tahu ada kosong".
3)" Ni company melayu ke?"
4) "Apsal susah sgt requirement yang company Encik mintak? Tak leh kurang kan sikit ke?" (yang ni bila dia baca bab minimun requirement.)
5) " Kerja kat Ipoh je ke, atau kena transfer tempat lain?"

Yang ni pulak bila aku dah shortlisted dan panggil interview..
Generally,Bila aku tanya beberapa soalan, diorang akan jawab yang lebih kurang sama camni :

Soalan (s) : Dari scale 1 hingga 10 (10 yg terbaik), berapa yang awak letakkan skill dan knowledge awak?
Jawapan (j) : Lebih kurang..aaa...emmm... 4. Sebab saya lecturer saya tak ajar dulu.hee..hee..(dia gelak)
(Jenis yang bergantung pada buku, dan tak reti-reti nak tambah ilmu, sebab dia bukan minat sangat kerja yang dia nak mintak!)

s: Dah tu kalau lecturer awak tak ajar, ada tak awak cuba belajar sendiri?
j: Mana ada..lagipun saya tak berapa study on the practical side. Saya lebihkan study untuk exam je..
(jenis ni yang belajar untuk exam je..final year project upah orang buat)

s: Boleh tak awak buat satu code yang buat connection ngan database? Dengan mengunakan text editor?
j: Tak boleh lah..sebab saya dah lama tinggal bab ni dan dah lama tak pegang.
(dia dah lama tinggal bab tu, tapi nak apply kerja yang melibatkan bab tu..)

s: Dengan pengetahuan dan juga pengalaman asas awak yang (sikit sangat) camni, awak rasa boleh ke awak buat kerja yang saya nak bagi ni?
j: Boleh tapi makan masa sikit le, sebab saya nak kena belajar balik.
s:agak2 berapa lama masa yang awak ambik untuk belajar balik semua benda yang saya list out tadi.
j: Benda yang encik nak tu, dulu dah belajar dah, tapi saya dah lupa, jadi saya rasa untuk belajar balik semasa kerja ngan company encik, maybe ambik masa 6 ke 7 bulan.
s: Hm.. 6 ke 7 bulan ye..habis tu, masa tempoh tu, berapa gaji yang awak expect awak akan dapat?
j: Saya tak demand encik, sebab saya ni tak berapa cekap sangat dan jugak tak berapa tahu sangat pasal kerja ni,Jadi, encik bayar gaji saya dalam RM 1400 ke RM 1600 pun saya terima.
( Ada tak mana2 company yang nak bayar gaji sebanyak tu untuk staff yang belum tentu mendatangkan hasil? )

s: Memandangkan skill dan juga knowledge awak mengenai task yang awak kena buat ni agak rendah., boleh tak kalau syarikat kami berikan awak peluang untuk membuktikan kemampuan awak selama 3 bulan, tetapi gaji yang awak akan dapat tu rendah dari apa yang awak harapkan. Dan selepas 3 bulan, sekiranya awak perform, maka kami akan bagi gaji penuh dan dikira sebagi confirm.
j: Saya rasa tak boleh lah, sebab saya ni degree holder, walaupun saya tak tahu nak buat kerja2 tu semua, encik kena nilaikan degree yang saya ada..
(Hmm...no komen..)

Dan banyak lagi. Dan aku rasa tak perlu lah aku sambung kisah sedih anak bangsaku mintak kerja...
Cuma nasihat ihklas aku, dan sebagai mewakili industri yang ambik orang kerja.. tolong lah persiapkan diri dengan knowledge dan juga skill yang bersesuaian dgn kerja yang nak di mintak tu..(tak smestinya companies nak ambik orang yang pernah ada pengalaman 2 -3 tahun)
Dan sebagai ICT punya orang, korang tak boleh expect ilmu yang di ajar tu je sudah mencukupi untuk korang dapat kerja, sebab ada kawan aku yang cuma ada SPM tapi dia punya knowledge dan juga skill ICT ngalahkan software engineer.Ini semua sebab dia ambik inisiatif untuk belajar sendiri.
Kalau zaman 80 -an dulu maybe le boleh demand,lepas grad je dah ada kerja kerajaan, jadi pegawai...zaman ni? Ada degree pun kena kait sawit..


Kisah Ini di copy dari blog ISUHANGAT... Sekadar renungan buat kita sebagai student U.

* Back To Halaman Utama *

BACA : Inti pati Bajet 2010

0 komen disini yer..
Salam....

Mungkin terlewat sedikit lanun mengeluarkan artikel mengenai bajet 2010 oleh kerajaan Malaysia. Bagi lanun, lanun galakkan korang melihat dan meneliti bajet ini supaya kita "uptodate" dengan terma, tawaran, dan fakta-fakta yang perlu kita ketahui mengenai bagaimana wang rakyat/ wang kita akan diagihkan pada dalam tahun 2010.

Mungkin didalam belanjawan kali ini berkait dengan kerjaya anda dan mungkin berkaitan dengan perancangan masa depan anda. Dengan melihat belanjawan 2010 ini, anda akan mendapat cetusan idea untuk rancang perjalanan hidup.

Berikut adalah intipati bajet 2010 :


KUALA LUMPUR: Berikut ialah inti pati Bajet 2010 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, di Dewan Rakyat hari ini.

* Ekonomi Malaysia dijangka berkembang 2-3 peratus pada 2010

* Perlombongan dijangka meningkat 1.1 peratus, pembuatan 1.7 peratus, pertanian 2.5 peratus, pembinaan 3.2 peratus dan perkhidmatan 3.6 peratus.

* penggunaan swasta berkembang 2.9 peratus manakala pelaburan swasta 3.4 peratus

* pendapatan per kapita meningkat 2.5 peratus kepada RM24,661

* TNB akan membelanjakan RM5 bilion untuk melaksanakan penjanaan, penghantaran dan pengagihan elektrik pada 2010

* Usaha sama awam-swasta akan meliputi kompleks imigresen, kastam dan kuarantin bersepadu di Bukit Kayu Hitam, pembinaan enam kampus UiTM dan pusat Matrade.

* 1Malaysia Development Bhd (1MDB) akan mewujudkan dana tanggungjawab sosial korporat berjumlah RM100 juta sebagai permulaan untuk membiayai aktiviti msyarakat.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM899 juta untuk meningkatkan industri pelancongan.

* Kerajaan akan meningkatkan insentif cukai kepada penyedia prkhidmatan penjagaan kesihatan yang menawarkan perkhidmatan kepada pelancong kesihatan rakyat asing dengan pengecualian cukai pendapatan ditingkatkan daripada 50 peratus nilai peningkatan pendapatan eksport kepada 100 peratus.

* Pembayar cukai pendapatan individu diberikan pengecualian cukai ke atas langganan jalur lebar sehingga RM500 setahun mulai 2010 hingga 2012.

* Penjawat awam dibenar membuat pinjaman untuk membeli komputer setiap tiga tahun sehingga maksimum RM5,000 berbanding sekali setiap lima tahun.

* Merangka Akta Halal dengan usaha sama Majlis Agama Islam negeri-negeri.

* Memperbadankan Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC) sebagai agensi di bawah Miti.

* Menyegerakan Pensijilan Halal oleh Jakim menerusi usaha sama dengan institusi antarabanga bagi memperoleh pensijilan standard seperti HACCP dan GMP.

* Menyediakan RM24 juta untuk membangunkan produk sistem antipenyeludupan produk Halal di tiga pintu masuk utama dan tiga pelabuhan utama.

* Memperuntukkan RM137 juta untuk meningkatkan dan memperbaiki infrastruktur saliran dan perparitan di jelapang padi membabitkan 180,000 petani.

* Memperuntukkan RM70 juta untuk melaksanakan Projek Empangan Paya Peda di Terengganu bagi meningkatkan keupayaan bekalan air untuk Skim Pengairan Padi di Besut.

* Memperuntukkan RM82 juta untuk memodenkan industri akuakultur dan pelaksaan skim latihan keusahawanan bagi ternakan akuakultur, dengan tumpuan terhadap pengeluaran benih ikan dan ikan hiasan.

* Peruntukan RM149 juta untuk untuk bangunkan industri perladangan makanan seperti makanan, sayur-sayuran, perladangan organik, herba, rumpai laut dan sarang burung layang-layang.

* Peruntukan RM58 juta untuk bangunkan infrastruktur asas ladang ternakan dan mewujudkan rangkaian bekalan untuk pengeluaran daging dan kambing.

* Konsortium Felda, Felcra dan Risda akan diwujudkan menjelang akhir tahun 2009, dengan modal berbayar RM300 juta dengan setiap agensi menyumbang RM100 juta.

* Kerajaan menyediakan subsidi, insentif dan bantuan berjumlah RM2 bilion untuk petani dan nelayan untuk menjaga kepentingan mereka.

* Peruntukan RM9 bilion untuk biayai projek infrastruktur, dengan RM4.7 bilion untuk projek jalan dan jambatan, RM2.6 bilion untuk bekalan air dan perkhidmatan pembentungan, RM899 juta untuk kemudahan rel, RM820 juta untuk perkhidmatan pelabuhan dan laut serta RM276 juta untuk projek lapangan terbang.

* Menyepadukan 79 dana PKS kepada 33 untuk memudahkan akses kepada pembiayaan PKS. Akan diselaraskan oleh SME Corp.

* Memperuntuk RM350 juta kepada SME Corp, dengan RM200 juta untuk pinjaman mudah PKS, RM100 juta peningkatan keupayaan dan bakinya untuk penjenaman dan promosi.

* Institusi kewangan meluluskan pembiayaan makro pada purata enam hari dan penyerahan dalam tempoh empat hari.

* Memperuntuk RM538 juta untuk pelaksanaan pelbagai program PKS dengan RM281 juta kepada perbadanan kemajuan ekonomi negeri, RM200 juta untuk Tekun dan RM57 juta untuk membeli premis perniagaan, infrastruktur dan sebagainya.

* Peruntukan RM149 juta untuk untuk bangunkan industri perladangan makanan seperti makanan, sayur-sayuran, perladangan organik, herba, rumpai laut dan sarang burung layang-layang.

* Peruntukan RM58 juta untuk bangunkan infrastruktur asas ladang ternakan dan mewujudkan rangkaian bekalan untuk pengeluaran daging dan kambing.

* Konsortium Felda, Felcra dan Risda akan diwujudkan menjelang akhir tahun 2009, dengan modal berbayar RM300 juta dengan setiap agensi menyumbang RM100 juta.

* Kerajaan menyediakan subsidi, insentif dan bantuan berjumlah RM2 bilion untuk petani dan nelayan untuk menjaga kepentingan mereka.

* Peruntukan RM9 bilion untuk biayai projek infrastruktur, dengan RM4.7 bilion untuk projek jalan dan jambatan, RM2.6 bilion untuk bekalan air dan perkhidmatan pembentungan, RM899 juta untuk kemudahan rel, RM820 juta untuk perkhidmatan pelabuhan dan laut serta RM276 juta untuk projek lapangan terbang.

* Menyepadukan 79 dana PKS kepada 33 untuk memudahkan akses kepada pembiayaan PKS. Akan diselaraskan oleh SME Corp.

* Memperuntuk RM350 juta kepada SME Corp dengan RM200 juta untuk pinjaman mudah PKS, RM100 juta peningkatan keupayaan dan bankinya untuk penjenaman dan promosi.

* Institusi kewangan meluluskan pembiayaan makro pada purata enam hari dan penyerahan dalam tempoh empat hari.

* Memperuntuk RM538 juta untuk pelaksanaan pelbagai program PKS dengan RM281 juta kepada perbadanan kemajuan ekonomi negeri, RM200 juta untuk TEKUN dan RM57 juta untuk membeli premis perniagaan, infrastruktur dan sebagainya.

* Memperkenal insurans asas dan skim takaful untuk perlindungan insurans motor pada pertengahan 2010.

* Memperluas liputan takaful dan insurans mikro kepada peniaga kecil, dengan manfaat perlindungan daripada RM10,000 kepada RM20,000, pada premium serendah RM20 sebulan.

* Pasaran saham akan diliberalisasikan lagi untuk meningkatkan kecekapan.

* Meliberalisasi aturan perkongsian komisyen antara broker saham dan remisier dengan membenarkan perkongsian pembrokeran fleksibel pada kadar minimum 40 peratus dan meliberalisasikan sepenuhnya perkongsian komisten berkuat kuasa 1 Januari, 2011.

* Membenarkan penyertaan 100 peratus ekuiti asing dalam syarikat perancangan kewangan dan kewangan korporat.

* Semua syarikat senaraian awam akan menawarkan e-Dividen dan syarikat pemerokeran saham menyediakan opsyen e-pembayaran.

* Insentif cukai sedia ada untuk perkhidmatan kewangan, terutama kewangan Islam, dilanjutkan hingga 2015.

* Pengecualian duti setem 20 peratus ke atas instrumen pembangunan kewangan Islam.

* Pengecualian cukai ke aras keuntungan bank dariapda operasi luar negara.

* Potongan berganda perbelanjaan yang ditanggung untuk mempromosikan Malaysia sebagai pusat kewangan antarabangsa.

* Potongan ke atas perbelanjaan yang ditanggung bagi penubuhan syarikat-syarikat pembrokeran Islam.

* Potongan ke atas perbelanjaan yang ditanggung bagi penerbitan sekuriti.

* Kerajaan akan menggalakkan semua institusi perbankan dan kewangan yang mematuhi syariah seperti Bank Muamalat dan Bank Islam untuk menawarkan skim Ar-Rahnu.

* Kerajaan akan memastikan koridor pembangunan serantau dimajukan mengikut jadual. Setakat ini 126 daripada 195 projek perancangan di pelbagai peringkat pelaksanaan. Pelaburan yang dirancang berjumlah RM221 bilion sudah mengatasi sasaran perbelanjaan Rancangan Malaysia Kesembilan sebanyak RM145 bilion.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM3.5 bilion untuk kemudahan asas dan infrastruktur serta program latihan dan projek sosio ekonomi untuk menyokong pelaksaan projek sektor swasta.

* Kerajaan kini dalam peringkat awal menyiapkan kajian pelaksanaan Cukai Perkhidmatan dan Barangan (GST). Kadar itu akan dikurangan berbanding cukai perkhidmatan dan jualan semasa.

* Cukai pendapatan bagi 2010 berdasarkan pendapatan yang diperoleh mulai 2009 akan dibenar dibayar secara ansuran dalam lima tahun.

* Cukai lima peratus akan dikenakan ke atas keuntungan daripada pelupusan hartanah mulai 1 Jan, 2010.

* Cukai perkhidmatan RM50 dikenakan ke atas setiap kad kredit utama dan kad caj serta RM25 setahun bagi setiap kad tambahan mulai 1 Januari, 2010.

* RM100,000 dikenakan untuk setiap AP untuk pemegang kad AP terbuka berkuatkuasa 1 Januari, 2010. Sebahagian daripada kutipan akan disalurkan kepada dana pembangunan Bumiputera dalam sektor automatif.

* Akan memperkenal skim insurans asas dan takaful untuk perlindungan insurans motor pada pertengahan 2010.

* Akan memperluas liputan insurans mikro dan takaful untuk peniagaan kecil mendapat manfaat daripada perlindungan RM10,000 hingga RM20,000 dengan premium serendah RM20 sebulan.

* Pasaran saham diliberalisasikan untuk kecekapan.

* Membenarkan penyertaan ekuiti asing 100 peratus dalam kewangan korporat dan perancangan kewangan.

* Semua syarikat senarai awam akan menawarkan e-Dividen dan syarikat broker saham menyediakan opsyen e-pembayaran.

* Insentif cukai semasa untuk majukan perkhidmatan kewangan, terutama kewangan Islam, dilanjutkan hingga 2015.

* Pengecualian duti setem 20 preatus ke atas instrumen kewangan Islam.

* Pengecualian cukai ke atas keuntungan perbankan yang diperoleh menerusi operasi luar negara.

* Mulai 1 Januari 2010, kerajaan bersetuju membenarkan agensi kerajaan mengekalkan 50 peratus sewa yang diterima manakala baki 50 peratus lagi dimasukkan dalam perolehan kerajaan.

* Kerajaan akan laksana sistem pengurusan subsidi bahan api pada awal 2010.

* Kerajaan mencadangkan kadar cukai pendapatan maksimum dikurangkan kepada 26 peratus daripada 27 peratus berkuat kuasa mulai tahun penilaian 2010.

* Kadar cukai maksimum koperasi akan dikurangkan kepada 26 peratus manakala kadar cukai tetap bagi individu bukan pemastautin akan dikurangkan kepada 26 peratus.

* Pengecualaian cukan persendirian akan dinaikkan kepada RM9,000 daripada RM8,000 berkuat kuasa mulai tahun penilaian 2010.

* Kerajaan mencadangkan cukai pendapatan bagi pendapatan pekerja Malaysia dan pekerja asing yang menetap dan bekerja di Iskandar Malaysia sebanyak 15 peratus berbanding maksium 26 peratus untuk seluruh negara.

* RM14.8 bilion diperuntuk untuk mengurus, membangun dan menaik taraf hospital dan klinik.

* Kerajaan akan terbitkan Sukuk 1Malaysia bernilai RM3 bilion.

* Kerajaan akan mewujudkan Skim Persaraan 1Malaysia yang diurus oleh KWSP. - Bernama

* Back To Halaman Utama *

25 October 2009

Tips Belajar Oleh Dato' Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah

7 komen disini yer..
Salam...


Tak lama kita semua akan menghadapi minggu peperiksaan akhir. pastinya dah ramai yang dah start study kan? lanun ucapkan selamat berjuang dan apa kata luangkan masa baca sedikti tips untuk berjaya dalam belajar. tips ini dari Dr fadhilah kamsah Pakat motovasi terkenal tanah air. Ikuti tips-tips berikut:


Tip 1

Tuhan mencipta kita dengan penuh kesempurnaan. Bertindaklah dengan cemerlang.

Tip 2
Pelajar yang tidak berdisiplin semasa belajar besar kemungkinan tidak berdisplin sepanjang hayat.

Tip 3

Semua orang ingin berjaya tetapi cuma segelintir yang berjaya kerana mereka berjaya mengawal nafu dan emosi.

Lagi Tips dibawah....

Tip 4

Kita mudah lupa apa yang kita dengar. Kita sekadar tahu apa yang kita lihat. Kita akan faham apa yang kita amalkan atau praktikkan.

Tip 5

Apabila kita belajar dengan niat untuk berkongsi ilmu ataupun mengajar orang lain, kita akan dapat kefahaman dan daya ingatan yang luar biasa.

Tip 6

Setiap hari carilah alasan untuk berubah secara positif.

Tip 7

Di dalam dunia ini, cuma kita berupaya mengubah diri kita.

Tip 8

Apabila kita berubah, semua orang di sekeliling kita akan berubah seiringan dengan perubahan kita.

Tip 9

Setiap masalah berpunca daripada diri kita sendiri. Kita yang perlu menyelesaikannya.

Tip 10

Segala kehebatan sudah ada dalam diri kita. Sekadar menanti untuk diserlahkan.

Tip 11

Orang biasa yang melakukan tindakan luar biasa menghasilkan prestasi luar biasa.

Tip 12

Jadikan setiap hari adalah hari terbaik dan sepanjang kehidupan anda akan cemerlang.

Tip 13

Kejayaan = Hidayah + Ilmu + Amal + Ikhlas + Istiqamah + Berterusan berubah secara positif.

Tip 14

Kejayaan adalah melakukan rutin yang positif secara berterusan.

Tip 15

Kegagalan adalah melakukan satu ataupun dua kesalahan berulang kali.

Tip 16

Orang yang penyayang akan dikelilingi oleh ramai orang yang sayang kepadanya.

Tip 17

Orang yang pembenci akan dikelilingi oleh ramai orang yang benci kepadanya.

Tip 18

Pelajar yang serasi rohnya dengan roh gurunya akan mendapat keberkatan ilmu.

Tip 19

Sayangi dan doakan semua guru untuk serasikan roh dengan guru dan mendapat keberkatan ilmu.

Tip 20

Sayangi, bantu dan doakan semua kawan-kawan anda bagi mendapat keberkatan dalam pembelajaran.

Tip 21

Maafkan semua orang sebelum tidur setiap malam bagi mencuci hati dan mencerdaskan minda.

Tip 22

Orang yang hatinya bersih makbul doanya, cerdas otaknya, sihat badannya, cun wajahnya dan ramai kawannya.

Tip 23

Mulai hari ini perbaiki setiap tindakan dan amalan kta untuk menjadi pelajar terbilang.

Tip 24

Jadikan diri anda sebagai ‘besi berani’ yang sentiasa menarik perkara positif kepada diri anda.

Tip 25

Sedarilah hakikat bahawa setiap perubahan yang anda lakukan akan mengubah dunia di sekitar anda.

Tip 26

Anda tidak boleh berubah selagi anda tidak menerima hakikat yang anda perlu berubah.

Tip 27

Langkah pertama untuk berubah ke arah yang lebih cemerlang adalah dengan menerima hakikat yang anda sebenarnya bermasalah.

Tip 28

Orang cemerlang menunjukkan hasil. Orang gagal memberi alasan.

Tip 29

Kenali diri anda yang sebenar sebelum anda dapat menyerlahkan kecemerlangan diri anda.

Tip 30

Tuhan bertindak seperti mana yang difikirkan oleh hambanya.

Tip 31

Perbaiki hubungan kita dengan Tuhan dan Tuhan akan memperbaiki hubungan kita sesama manusia.

Tip 32

Tuhan mencipta kita bagi melengkapkan dunia ini. Justeru, jadilah insan yang memberi manfaat kepada makhluk di atas muka bumi.

Tip 33

Semua orang sama ada baik ataupun tidak, adalah aset kepada kita dan membawa kebaikan secara langsung ataupun secara tidak langsung.

Tip 34

Pelajar terbilang sentiasa taat perintah Tuhan. Dirikan sembahyang lima waktu dengan istiqamah.

Tip 35

Pelajar yang ingkar perintah Tuhan tidak mungkin menjadi pelajar yang cemerlang.

Tip 36

Pelajar yang cemerlang bersedia membantu kawan dan bersedia dibantu.

Tip 37

Pelajar yang cemerlang dapat mengawal emosi dan sentiasa ceria dan bersemangat.

Tip 38

Pelajar yang cemerlang mempunyai matlamat yang jelas, hebat dan dapat membakar semangatnya.

Tip 39

Pelajar yang cemerlang mahir dengan strategi dan terknik pembelajaran yang berkesan dan sentiasa tekun belajar.

Tip 40

Pelajar yang cemerlang mempunyai imej diri positif dan yakin diri.

Tip 41

Pelajar yang cemerlang tekun menjalani riadah bagi menjaga kesihatan fizikal dan mental.

Tip 42

Pemakanan yang seimbang penting bagi menjana pemikiran yang cerdas dan memori yang tajam.

Tip 43

Pelajar dapat mengingat sehingga 90 peratus bahan yang dipelajari apabila diaplikasikan dengan menjawab soalan yang berkaitan dengan bahan yang dibaca.

Tip 44

Cari tempat tenang untuk belajar. Elakkan mendengar muzik semasa belajar.

Tip 45

Belajar sambil mendengar muzik mengurangkan tumpuan dan menghakis keberkatan ilmu.

Tip 46

Senyum sambil belajar membantu proses pembelajaran.

Tip 47

Kaedah belajar paling berkesan adalah dengan melakar peta minda. Tetapi cuma 20 peratus pelajar yang belajar menggunakan peta minda.

Tip 48

Bangun pagi dengan tersenyum dan berdoa supaya sepanjang hari menjadi ceria dan bersemangat.

Tip 49

Orang yang gembira tidak semestinya tersenyum. Tetapi orang tersenyum pasti gembira.

Tip 50

Apabila anda sudah biasa membuat silap, apa yang betul terasa silap dan yang silap terasa betul.

Tip 51

Semua orang mempunyai sumber yang diperlukan untuk menjadi orang cemerlang.

Tip 52

Peribadi dan prestasi kita sering dipengaruhi oleh kawan-kawan. Justeru, carilah kawan yang positif dan cemerlang.

Tip 53

Setiap kegiatan yang kita lakukan masih belum sempurna dan masih boleh diperbaiki.

Tip 54

Orang yang berfikiran negatif mempunyai sepuluh kali ganda peluang mendapat sakit berbanding orang yang berfikiran positif.

Tip 55

Makanan kepada penyakit adalah pemikiran yang kotor dan negatif.

Tip 56

Kunci pembangunan diri adalah bersedia melakukan perubahan positif walaupun kecil, hari ini juga.

Tip 57

Dengan mendidik orang lain, kita akan menyentuh kehidupannya sepanjang hayat.

Tip 58

Semua penyakit ada ubatnya. Ubatnya ada di dalam diri kita.

Tip 59

Buatlah kebaikan atau perubahan positif setiap hari seolah-olah hari ini mungkin hari kita yang terakhir di dunia ini.

Tip 60

Orang cemerlang suka melakukan perkara yang orang gagal tidak suka lakukan.

Tip 61

Apabila anda berani mengaku bersalah, itu tanda anda semakin bijaksana.

* Petikan dari buku : Tips Pelajar Cemerlang

Oleh Dato' Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah

* Back To Halaman Utama *

23 October 2009

VIDEO : Hang Tuah Pun Dapat Result Teruk....

5 komen disini yer..
Salam... Jom santai-santai tengok video al-kisah zaman dulu2.. Zaman Hang Tuah amik SPM bersama Hang-Hang yang lain.. Walaupun dalam bab lawan2 ni dier terer, tapi dlm SPM fail rupanya !!! .he3.

(video ni ditujukan kepada semua pembaca blog lanunsepet yg nak amik exam.. xkire SPM atau final EXAM.. )

Renung2kan... Klik Jom Sambung Baca untuk Tengok Video Hang Tuah...




* Back To Halaman Utama *

21 October 2009

Perlu ke Marah-Marah? Tegas Sama Ngan Garang Ke?

10 komen disini yer..
Salam...

Alhamdulillah.. syukur pada tuhan kite dipertemukan lagi dalam blog lanun yang baik ni.he3 Ramai orang cakap nama blog ni tak sesuai ngan namanya. Nama dah ganazz tapi isinyer benda-benda baik. Ha.. tu lar korang.. jgn ingat semua lanun jahat, ni lanun baik woo..

Bila orang cakap benda yang tak betul, korang mungkin marah kan? ape, xmarah ? sesetengah orang memang marah bila cakap benda tak betul ni. Kire dieorg ni golongan yang memang sensitif. Cakap tak buleh ulang banyak kali, sapa yang tak dengar dier panggil ke aper, mesti pastu kena sound sebab tak jawab panggilan dia. Kadang-kadang melawak kat orang boleh, n dier yang lebih tapi bila orang melawak pada dia, melenting pulak. Hmm.. guane tu?

‘Sebaik-baik anak Adam ialah mereka yang lambat marahnya dan segera pula reda apabila sudah marah, dan sejahat-jahat anak Adam ialah yang cepat marahnya dan lambat pula reda marahnya.’
(Hadis petikan Imam Ghazali dalam kitab Mauizhatul Mukmin)

Garang sama ngan tegas ker? Tak samakan.. bagi lanun tegas ni tak perlu datang bersama garang. Tegas ni satu pendirian diri yang tak boleh diubah kalu seseorang tu langgar peraturan contohnya. Amaran dan sedikit keseriesan jar perlu ditunjukkan. Taak perlu gunakan alasan tegas untuk memaki hamun sampai seseorang tu jadi down. Tak ada sapa-sapa un yang suka kena marah. Tapi tegas itu perlu apatah lagi demi kebaikan bersama. Komunikasilah dengan cara yang baik..lembut tapi tegas dalam prinsip.

Sabda Rasulullah s.a.w., ‘Mahukah kamu aku beritahukan perkara yang dengannya Allah memuliakan seseorang dan mengangkat darjat ketinggiannya ? Mereka menjawab ,’Bahkan ya Rasulullah’. Rasulullah s.a.w. bersabda, ‘Berlemah-lembutlah terhadap orang yang tidak mengetahui kamu , maafkanlah orang yang menzalimi kamu, berikanlah kepada orang yang tidak pernah memberi kepada kamu dan hubungkanlah silaturrahim dengan orang yang memutuskan silaturrahim dengan kamu.’
(Hadis Riwayat At-Tabrani dan Al-Bazzar)

Bagi yang betul-betul pemarah, dieorg ni jenis tak mahu tengok orang silap. kadang-kadang cakap waktu biasa pun macam nada marah. Ape ni? orang cakap baik-baik die marah-marah pulak. Mesti korang pernah hadapi orang-orang macam ni kan. Bila lanun berhadapan dengan orang macam ni, bengang jugak sebab kita datang cara baik lemah lembut tapi cakap ngan kite macam nak marah ja. Mungkin ngah pressure kot..fikir baik jer lar. So, Ape perasaan korang bila tiba-tiba berhadapan dengan si pemarah ni ? mau kite pun jadi panas gak kan.

Dalam sesetengah kes, ada yang garang dengan orang yang dier bleh "makan" jar. Mana orang-orang yang dier tak boleh "makan" baik pulak cakap dier. Yang gni lagi bikin panas kan. Mentang-mentang kini ni jenis baik, bukan jenis melawan sedap jer dier meninggikan suara tak tentu pasal kan.

Lanun pun kadang-kadang akui, bila kita ada banyak tekanan n masalah, kita terdedah tepengaruh dengan sifat amarah ni. Maklum la kan, tengah dok dalam pressure ni fikiran kacau ngan macam-macam perkara. Siapa yang tak tahan mungkin boleh meletop dan melenting. Semoga Allah jauhkan kita dari sifat amarah ni, orang tak suka nanti, kawan pun tak ramai nanti. Kite renung ayat ini :

Sifat marah itu daripada syaitan, dan sesungguhnya syaitan itu diciptakan daripada api. Dan api hanya dapat dipadamkan dengan air. Maka jika seseorang daripada kamu marah, hendaklah ia berwudhu.’
(Hadis Riwayat Abu Daud)

Sifat marah ni dari syaitan kan, jadi berhati-hati lah. Syaitan ni memang nak melaga-lagakan anak Adam. Kalu kiter terpengaruh dan melenting maka bersorak lah dier. Pastu dier akan bakar-bakar kiter bagi lagi hati kita panas. Cita-cita syaitan nak putuskan silaturrahim kite yang duk berbaik-baik ni. Yang paaling kita takut kita melenting pada ibu ayah kita, lanun harap semua jauhi sikap ni.. marah itu biasa tapi kawal lah ia.

‘Barangsiapa yang menahan marah, padahal dia berdaya melakukannya, dia akan diseru oleh Allah di depan khalayak ramai, sehingga dia sendiri mengatakan kepada Allah , mana satu bidadari yang dia inginkan.’
(Hadis Riwayat Al-Bukhari)





* Back To Halaman Utama *

19 October 2009

Picture : Gambar Tidur Model-Model....

23 komen disini yer..
Salam....

Jom tengok gambar aksi model-model tidor. Bukan model pakaian k, tapi model makanan kucing Friskies tidor...he3.. Ada banyak lagi dibawah.. Klik jom baca sepenuhnya..




Ada banyak lagi aksi-aksi di bawah... Klik jom baca sepenuhnya.. he3























* Back To Halaman Utama *