15 March 2011

Kesan & Bahaya Kebocoran Radiasi Nuklear Kepada Manusia


Sekarang ni kecoh pasal nuklear bocor ni, Bacaan radiasi di Loji Nuklear di Jepun kini mencapai tahap bahaya. Mari kita doakan rakyat Jepun dan rakyat lain disana sentiasa selamat dilindungi oleh Allah SWT dari malapetaka. 

Persoalannya adakah radiasi ini akan tersebar ke Malaysia dan negara lain? Apa bahaya radiasi nuklear ni? Apa kesannya pada manusia? Bawah ni Lanun kongsikan kesan radiasi teknologi yang boleh bawa banyak kebaikan pada manusia tapi ia juga adalah "senjata makan tuan" jika gagal mengawalnya :
  1. Pendedahan radiasi berukuran 100 Rems akan merosakkan sistem peredaran darah menyebabkan sel limfosit darah akan berkurangan. Simptom awal selesema.
  2. Pendedahan kepada radiasi berukuran 200 Rems ke atas menyebabkan keguguran rambut dengan cepat, kerosakan saluran usus yang mengakibatkan mual, muntah dan cirit-birit. Pada kekuatan ini, radiasi boleh menyebabkan kerosakan saluran peranakan.
  3. Radiasi nuklear berukuran 1,000 hingga 5,000 Rems mengakibatkan kerosakan kepada pembuluh darah dan boleh menyebabkan jantung gagal berfungsi dan kematian.
  4. Pendedahan langsung kepada radiasi berukuran lebih 5,000 Rems akan menyebabkan sel otak rosak, selain membunuh sel saraf dan merosakkan pembuluh darah dalam jantung.
  5. Dalam jumlah tertentu, iodin radioaktif boleh merosakkan sebahagian atau seluruh bahagian kelenjar tiroid yang mengawal metabolisma (pengeluaran tenaga) manusia.
  6. Menurut data kesan pengeboman bom atom di Nagasaki dan Hiroshima menunjukkan mangsa cuma bertahan selama 10 tahun dan berdepan risiko jangka panjang seperti leukemia dan barah limfoma.

Sumber : Pezolstylez.blogspot.com & Berita harian
Blog Widget by LinkWithin