12 April 2012

Mana Satu Agama Yang Benar Sebenarnya? - Michael

Kisah Michael seorang pemuda Yahudi mencari agama yang benar

"Aku dilahirkan sebagai seorang Yahudi Rusia. Perjuanganku bermula semasa aku berumur 19 tahun. Keyakinanku terhadap tuhan kerap berbolak-balik. Cita-citaku dalam hidup ini mulanya adalah nak menjadi seorang bintang rock. Aku tinggal di US dan bekerja sebagai setiausaha..... sungguh melucukan..

Suatu malam aku berjalan ke dapur, tiba-tiba ternampak satu lembaga hitam, rupanya kawan serumahku. Aku masih ingat bertanya dia "Boleh tak aku simpan vodka ini dalam peti ais?. Lepas tu kami bersalaman dan kembali ke bilik tidur. Selepas itu, kehidupan aku berubah secara tiba-tiba.Kawan aku ini adalah seorang muslim. Dia adalah orang Islam yang pertama aku kenali. Oleh sebab terlampau kuat semangat ingin tahu aku pun bertanya kepada dia tentang Islam... Aku Tanya dia pasal sembahyang 5 waktu, perang jihad, siapa Muhammad?

Perbualan kami turut disertai bersama dengan seorang kawan Kristian kami bernama Wade. Jadi kami pun membentuk dialog antara agama Islam, Yahudi dan Kristian. Dalam sesi tersebut kami telah menemui banyak perbezaan dan persamaan.

Tanpa kusedari minatku telah bertukar daripada seks, dadah dan berpesta kepada pencarian mendalam kepada agama. Satu pencarian yang aku perlu lengkapkan. Pencarian kepada tuhan dan pencarian bagaimana untuk mengikuti perintah tuhan.

Dalam kesungguhanku mencari kebenaran, aku bertanya kepada diriku. Ok, kita mula cara mudah, ada berapa tuhan sebenarnya? Aku yakin ada satu je.. sebab kalau banyak tuhan akan jadi lemah sebab pasti berlaku perselisihan dan pergaduhan... Satu tuhan adalah keyakinanku, dan pilihanku.

Suatu ketika dulu aku buka mindaku kepada kemungkinan wujudnya tuhan. Aku analisa pandangan orang yang percaya dan tak percaya. Yang membuatkan aku menyebelahi orang yang percaya adalah ungkapan ‘setiap rekaan mesti ada perekanya'. Dengan keyakinan sedemikian dalam diriku akhirnya aku sedar dengan yakin bahwa tuhan itu wujud. Aku masa tu masih tak dapat menjelaskannya tetapi jauh dalam lubuk hatiku aku percaya.

Ketakjuban yang baru aku jumpa ni diikuti dengan rasa tanggungjawab terhadap Penciptaku. Dunia beragama kemudian menjadi tumpuanku.

Lepas tu aku bertanya pada diriku "Mana aku akan mula?" Secara lisan ada ribuan jenis kepercayaan. Aku perlu juruskan kepada hanya beberapa kepercayaan sahaja. Macam mana aku nak selesaikan masalah ini? Mula-mula cari yang percaya pada satu tuhan sahaja. Ini aku masukkan dalam kepala otakku. Tentu sekali ini logik sebab aku hanya percaya pada satu tuhan sahaja."

Ok, lepas tu.. "ini maknanya kita tolak agama Hindu dan Buddha sebab keduanya percaya pada banyak tuhan. Jadi tinggal 3 saja agama yang ada satu tuhan iaitu Islam, Yahudi dan Kristian.... Jadi oleh sebab aku ni Yahudi aku mula dengan Judaism (Ugama Yahudi) terdapat satu tuhan, beberapa Rasul, '10 Commandments', Taurat, jiwa Yahudi...apa,.. apa jiwa Yahudi?

Masa aku buat kajian perkara ini menghantui fikiranku. Ceritanya ‘Jika seseorang tu dilahirkan sebagai Yahudi dia ada jiwa Yahudi dan mereka mesti menganut Judaism (agama Yahudi)'.... tunggu jap..kalau macam tu ni dah jadi diskriminasi kan? Sedangkan agama itu patut universal (menyeluruh).

Jadi tuhan juga buat jiwa Yahudi, jiwa Kristian dan jiwa Muslim dan jiwa Hindu? Aku ingat semua manusia diciptakan sama sebagai manusia? Jadi kalau seseorang itu dilahirkan dalam sesuatu agama dengan ketentuan tuhan, maka dia mesti berada dalam agama tersebut walaupun akhirnya seseorang tu mendapati agamanya sesat?...hmmm aku tak percaya ..camtu zalim tuhan..ini mustahil.

Satu hal lagi yang peliknya dalam Judaism tak ada konsep neraka...yang ada syurga je...kalau macam tu kenapa nak buat baikkan? Kenapa hidup ni tak buat dosa je? kan elok? Kalau aku takde rasa takut dengan pembalasan atas kejahatan yang aku lakukan kenapa aku perlu berlaku baik dalam hidup?

Kita teruskan..Aku dapati Christianity (agama Kristian) ok, ada satu tuhan, seorang anak, seorang bapa dan roh suci...macam mana nak kata semua ni satu tuhan 1+1+1 =3 bukan satu? Jadi macam mana yang dikatakan percaya satu tuhan?

Penjelasan lepas penjelasan, persamaan lepas persamaan dan perbandingan lepas perbandingan, analogi lepas analogi.. aku tak dapat terima konsep ini... Ok kita tengok isu lain pula...

Jesus mati disebabkan dosa kita dan dia lakukan sedemikian sebab kita telah dipenuhi dengan ‘dosa asli'. Jadi, Jesus Christ anak tuhan perlu dikorbankan untuk menyelamatkan semua orang daripada neraka dan menyembuhkan kita daripada dosa yang diberikan kepada kita oleh Adam..

Ok, kalau begitu maknanya kamu mengatakan bahawa kita dilahirkan sebagai orang yang telah sedia berdosa? Dan untuk jadi orang yang berdosa seseorang itu perlu melakukan satu dosa baru boleh jadi begitukan? Jadi kamu beritahu aku yang bayi yang baru lahir telah melakukan kesalahan berdosa? Yang ni pelik.. takkan sebab kesalahan satu orang semua manusia kena pikul dosanya? Apakah maksud pegangan sebegini? Seksa semua orang walaupun satu orang melakukan kesalahan? Kenapa tuhan buat undang-undang macam tu? Tuhan tak zalim..mustahil... tak logik... aku tak percaya.

Jadi Jesus Christ mati kerana beliau ‘mengasihi manusia'.. Nanti dulu dalam Bible disebut Jesus berkata "Bapa, kenapa aku dibuat begini?" Bermakna Jesus tak faham kenapa dia dibunuh secara kejam.. Tetapi kamu kata dia secara sukarela dikorbankan.... Walau apapun aku tetap tak dapat terima kepercayaan begini. Ok, agama selanjutnya adalah Islam....

Islam bermaksud penyerahan diri. Kepercayaan umumnya adalah satu tuhan, solat 5 waktu sehari semalam, infaqkan 2.5% zakat tahunan kepada fakir miskin, berpuasa bulan Ramadan.. dan mengerjakan Haji sekali seumur hidup jika mampu. Ok, tak ada yang sukar untuk difahami.
Tak ada yang bercanggah dengan logik akalku. Al-Quran adalah kitab mukjizat. Banyak bukti saintifik telah diperolehi daripadanya sejak 1,400 tahun yang lalu.

Ok. Islam telah melepasi tapisan awalku tentang keagamaan.. Tetapi aku ingin bertanya beberapa soalan yang mendalam tentangnya.. Adakah Islam itu menyeluruh? Ya.. semua orang boleh faham kepercayaan yang asas ini. Tiada analogi atau persamaan yang diperlukan.. Adakah ianya selaras dengan Sains? Sudah tentu.. terdapat berdozen ayat-ayat al-Quran yang menjelaskan tentang Sains moden dan teknologi.

Semakin aku membuat kajian ke atas ratusan fakta logik yang aku baca dan buat kajian, satu perkara lagi mengetuk fikiranku...yang paling utama sekali Islam.. nama agama. Aku dapati ianya disebutkan banyak kali di dalam Al-Quran.

Walau bagaimanapun, mengingat semula kajianku yang lepas. Aku tak ingat pun melihat satu perkataan Judaism di dalam ‘Old Testament" atau Christianity di dalam ‘New Testament". Perkara ini amat besar dan mustahak. Kenapakah kita tak jumpa nama agama masing-masing dalam kitab berkenaan? Sebab... memang tidak ada nama agama dalam kitab tersebut ..Saya pun berfikir.. Judaism datang daripada perkataan "Juda" dan "ism" sementara Christinity daripada perkataan "Christ" dan " ianity"...

Jadi siapakah Juda ini? Dia adalah ketua kabilah Hebrew ketika tuhan menurunkan wahyu kepada manusia. Jadi agama ini dinamakan daripada nama seseorang.. Ok.. kita tengok pula siapakah Jesus Christ. Dia adalah orang yang menyampaikan risalah tuhan kepada golongan Yahudi. Jadi, kesimpulannya agama ini dinamakan dengan nama manusia.
Bercanggah dengan fakta, agama Judaism dan Christinity tidak ada disebutkan dalam kitab suci mereka.. Bagi aku ini sangat pelik.. aku tak boleh terima.

Kalaulah aku jual barang dari rumah ke rumah dan aku cakap pada tuan rumah "Tuan nak beli barangan (tiada nama)? Tentu sekali jawapan logik adalah "Apakah barangan (tiada nama) ini dipanggil?.. Pasti saya takkan dapat menjual walau satu produk pun yang tiada nama, bukan ?
Menamakan sesuatu adalah perkara asas manusia menentukan objek baik secara fizikal atau bukan fizikal. Kalau agama yang hendak dianuti dan disebar kepada manusia di atas mukabumi, tentu sekali ianya mesti ada nama.

Sudah tentu sekali nama agama adalah nama yang diberikan oleh tuhan yang maha Esa? Aku yakin macam tu... tepat sekali.. Nama Judaism dan Christianity tidak ditulis dalam kitab suci mereka, manusia yang ciptakannya bukan tuhan. Kenyataan yang tuhan menurunkan agama untuk manusia ikuti tanpa nama adalah mustahil pada pendapat aku... Tak masuk akal.

Pada hujah ini, Judaism dan Christianity dah hilang kredibiliti sebagai asli, logik dan menyeluruh sebagai sebuah agama daripada pandanganku. Islam adalah hanya satu agama yang ada nama agamanya tercatat dalam kitab suci,,,, ini sangat penting dan bermakna bagiku.


Aku kini menyedari aku wajib mengikuti Islam.......kemudian aku mengucap syahadah...aku bersyukur diketemukan dengan kebenaran. Dulu aku dalam kegelapan ..kini aku dalam cahaya kebenaran..

Allahu Akbar.......

Oleh Michael David Shapiro
Wallahualam.."
Blog Widget by LinkWithin

25 komen disini yer..:

Lieny Izumi said...

nice :)

Muhammad Zularieff said...

Best story

Anonymous said...

Ingin aku katakan...aku percaya ini hanya rekaanmu..tak apalah...yang penting aku tahu kristian adalah benar...kau tak percaya,kerana kau tak mahu percaya...ini semua hak kita....kita hanya tahu bila di hari pengadilan nanti....

Anonymous said...

Ok, lepas tu.. "ini maknanya kita tolak agama Hindu dan Buddha sebab keduanya percaya pada banyak tuhan
-untuk pengetauan anda, Buddha tidak pernah mengatakan banyak tuhan malah tidak menyebut koncep ketuhanan. Kata anda mengaji, tapi adakah anda benar-benar mengkajinya?

Kita teruskan..Aku dapati Christianity (agama Kristian) ok, ada satu tuhan, seorang anak, seorang bapa dan roh suci...macam mana nak kata semua ni satu tuhan 1+1+1 =3 bukan satu? Jadi macam mana yang dikatakan percaya satu tuhan?
-Kalau anda tahu yang christian bukan hanya satu tuhan saja kenapa tidak ditolak terus yang anda katakan hindu dan buddha? Malah anda terus mendalami dan mencari bukti kesalahan agama christian.

Saya bersyukur anda mencari kebenaran. Tapi perlukah anda menulis blog mengatakan agama Yahudi dan Christian tidak logik serta agama lain buddha kata banyak tuhan? Apa perasaan seseorang non-muslim? Hati orang berbeza mungkin. Jika anda ingin mengislamkan seseorang, jelaskan keistimewaan islam bukan membuat perbandingan mengatakan agama lain tidak logik. Harap dimaafkan jika saya tersalah kata.

puaka malam said...

ANONYMAS 22 OKT;;;

kata anda;;-untuk pengetauan anda, Buddha tidak pernah mengatakan banyak tuhan malah tidak menyebut koncep ketuhanan. Kata anda mengaji, tapi adakah anda benar-benar mengkajinya?

gua;;BUDHA TIDAK PERNAH MENGATAKAN BYK TUHAN???
sip,,yup anda benar 100%..prsoalannya dari mana datangnya suruhan rekayasa pelbagai patung ddlm budha???
sdgkan ddlm kitab budha jelas2 DILARANG rekayasa patungg berbagai rupa segala..bukankah itu satu KESESATAN/KEPINCANGAN??jawapan;;...................(slesai)

ksimpulan;;semoga teman2 budha,hindu,kristen menilai dialog2 ilmiah tokoh2 muslim bersama tokoh2 kalian dihadapan umat masing2..(ahmed deedat,zakir naik,yusuf estes n dll)..
kebenaran FAKTA jelas didlm dialog2 ilmiah trsbut..ayuh mengenal kebenaran..;-)..ok..

kata anda;;Saya bersyukur anda mencari kebenaran. Tapi perlukah anda menulis blog mengatakan agama Yahudi dan Christian tidak logik serta agama lain buddha kata banyak tuhan? Apa perasaan seseorang non-muslim?

gua;;yup,,bukan admin aja yg perlu bersyukur mncari kebenaran,,gua,lu or sluruh umat manusia itu WAJIB mencari meneelaah KEBENAran..setuju???;-)

bagi gua ADMIN benar caranya,kerna argument nya punya dalil hujah kukuh untuk mempersoalkan setiap agama di dunia..lain cerita jika ADMIN skdar tin kosong(x berdalil)..
so??ayuh menuju kebenaran teman2 sebelum terlambat(SAKARATUL MAUT).
OK,hanya berbagi..salam,cinta kalian..peace

puaka malam said...

untuk ADMIN..exxcelentt!!..;-)..peace

edison casanova said...

aku tak salahkan korang sebab korang memang tak tahu dan taknak tahu agama selain islam..memang idup muslim dah terkunci terikat dengan ajaran islam...halleluyah jesus sbab aku ditakdirkan tak lahir dari keturunan islam,jika ibu bapa ku muslim sudah tentu aku tak mengenali engkau ya tuhan..terima kasih kerana aku termasuk orang pilihan...

edison casanova said...

aku tak salahkan korang sebab korang memang tak tahu dan taknak tahu agama selain islam..memang idup muslim dah terkunci terikat dengan ajaran islam...halleluyah jesus sbab aku ditakdirkan tak lahir dari keturunan islam,jika ibu bapa ku muslim sudah tentu aku tak mengenali engkau ya tuhan..terima kasih kerana aku termasuk orang pilihan...

edison casanova said...
This comment has been removed by the author.
edison casanova said...

aku tak salahkan korang sebab korang memang tak tahu dan taknak tahu agama selain islam..memang idup muslim dah terkunci terikat dengan ajaran islam...halleluyah jesus sbab aku ditakdirkan tak lahir dari keturunan islam,jika ibu bapa ku muslim sudah tentu aku tak mengenali engkau ya tuhan..terima kasih kerana aku termasuk orang pilihan...

AghnaValerie said...

Hmmm... Nampak sangat ini cerita rekaan mu ... Saya harap awak bahagia menjalani hidup awak sebagai seorang muslim ...

Anonymous said...

Cerita bohong! Cerita fiksi Muslim penipu aja... Banyak fakta yang salah.. Dan jalan fikir 'michael David ' tidak seperti orang dari latar belakang Yahudi(judaism).... Dasar tolol pembohong! Celaka pembohong.

Miss J said...

Alhamdulillah bagus memang awak temu kebenaran... walaupun sya islam tapi sya kaji banyak sejujurnya saya pernah jadi jahat.tapi sya cungkil balik agama saya temukan kebenaran kata kata sya untuk kamu penulis diatas bacalah al-quran jangan mudah bergaul biar org mencela kita kerana kita membuat kebaikan apa apa pun tahniah usahamu... jangan percaya dengan agama lain kerana kelak kamu akan bersyukur kerana kamu islam... selalu lah berdoa jika doa kau tak diterima kau jangan menyesal sepanjang aku hidup memang banyak dugaan tapi aku teruskan sebab aku percaya allah mendengar kata kataku..biar org kata muslim penipu... hatiku tetap untukmu yaallah...moga kau beri hidayah dan aku percaya muhammad pensuruh allah... allahhuakhbar...

Anonymous said...

Agama yg benar adalah agama yg mengamalkan kedamaian, kasih sayang dan kemaafan.
Adakah agama itu agama yg benar jika menghalalkan peperangan and pembunuhan dengan alasan perbezaan agama?
Kita fikir bersama-sama.
Berkenaan konsep trinity utk agama Kristian. Paling senang jika saya bagi perempumaan...kita boleh umpamakan konsep dia dengan sebiji telur..dalam telur ada kulit telur, putih telur and kuning telur..adakah kita jadikan dia 3 jenis telur..tidak bukan. Begitulah konsep trinity..semua tu ciri2 Tuhan dan bukan menyifatkan Tuhan itu ada tiga.
Sekian...

abdullah shah said...

Sesungguhnya, Kristian agama yg sesat...

abdullah shah said...

sesungguhnya saya bersaksi Kristian agama yg sesat...

abdullah shah said...

telur di samakan dgn tuhan..kesian2...

Egat James said...

Kamu akan melihat kedatangan jesus ke bumi bru kmu percaya jesus itu adalah anak tuhan

Unknown said...

Yasuda. Coba kamu baca baca kitab dari agamamu dan agama Islam. Bisa tidak si dijaga omonganmu? Agamamu tidak mengajarkannya ya? :)

Loulou Liu said...

Seenaknya kamu menyamakan tuhanmu dengan telur :) tuhan itu ya cuma 1. Gabisa dibagibagi seperti telur tolong. Dan kalau kamu pikir kristen itu agama yg paling benar, coba kamu baca kitab injil yg sebenarnya(jangan dari gereja) adakah yesus bilang kepada umatnya "hai umatku. Aku adalah tuhan kalian dan sembahlah aku" adakah?

Loulou Liu said...

Yasuda. Coba kamu baca baca kitab dari agamamu dan agama Islam. Bisa tidak si dijaga omonganmu? Agamamu tidak mengajarkannya ya? :)

Anonymous said...

Actually dia gna PERUMPAMAA n dia x smakan Tuhan dgn telur... Klau korang faham its okey but jgn gaduh sbb agamaa... Thinks positive...

Anonymous said...

Mulut org islam sukahati je sebut kristian sesat ye. Xpa.. Bnda ini hanya tuhan yg tahu kebenarannya.. Kita masih lagi keliru siapa yg benar.. Tp aku percaya yesus adalah anak tuhan, sbagai pesuruh bapa untuk menyebarkan ajaran nya.. Roh di kata kan tuhan, teruk tak paham konsep langsung.. Anak tuhan bukan tuhan, roh suci adalah roh bukan tuhan.. Tuhan adalah tuhan yg mncipta segalanya.. Silakan paham..

Anonymous said...

Memang tidak.. Sebab dia anak tuhan.. Tiada dln bible mngatakan perlu mnyembah dia.. Yesus adalah pesuruh bapa kerana dia anak bapa orang kanan bapa..faham.. Melalui dia kita dipermudahkan. Mesti kamu tetnya2kenapa tidak direct saja kepada tuhan, sblum pikir seperti itu kmu cermin diri dahulu kamu layak kah terus meminta dan berada di sisi nya.. Ingat mengenai peribahasa diri sendiri, kesopanan, tatatusila, walaupun tuhan tidak berbuat begitu, kita minta diampuni di kasihani makanya dia turunkan anak nya.. Ikuti ajaran yesus.. Manusia yg baik adalah manusia yng pandai malu bukan sok ogah minta2 begitu..

oliver giroud said...

Jadi siapa nama tuhan kristian? Yesus k AllaH yang sama diseru oleh nabi muhammad?