14 July 2011

Tutorial Letak Alert Popup Mesej Bila Buka Blog

Salam..
Lanun dapat request dari seorang sahabat Blogger Shahsa untuk buat satu Tutorial Alert Popup Message. Jadi Lanun dah sediakan cara cara membuat alert mesej tu dalam post ni. Alert Popup Message tu akan akan muncul  bila pelawat membuka blog, untuk menutup tetingkap mesej tu boleh klik "pangkah" atau tekan "OK". 

Isi dalam Alert Mesej tu boleh di ubahsuai di dalam kod html nya mengikut citarasa dan ayat anda sendiri. Boleh buh ayat suspent, boleh letak pujuk rayu, tak pun harapan and bla bla bla, sangat mudah!. Tapi bila dah pasang popup ni sila alert lah k, mana tahu ramai visitor yang tak suka. Kalau majoriti tak suka boleh di skrip tu balik dan blog akan kembali seperti asal.



Kaedah Letak Alert Popup Message dengan Butang OK pada 

  1. Buka Blogger > Design > Add a Gadget > HTML/Javascript > Copy n Paste kan Kod HTML  DIBAWAH didalamnya > Biar ruang tajuk kosong > Tekan SAVE.
  2. Anda boleh drag gadget HTML tu ke bawah supaya nampak kemas.
  3. Gantikan tulisan berwarna merah dengan ayat anda, gunakan kekreatifan anda! 
  4. Sesetengah user disable javascript, jadi ayat berwarna biru akan muncul jika internet browsernya block javascript.
Cops n Paste kod ini:
<script type="text/javascript">
alert('Taip mesej / lawak / amaran / pujukan / rayuan anda disini yer..')
</script>

<noscript>Enable javascript in your browser to view an important message.</noscript>

Kepada sahabat sahabat yang dah try skrip ni, tapi tak jadi silalah komen di ruang komen. Rujukan Lanun adalah pada satu blog omputih di DO it 2 us credits to him.
Blog Widget by LinkWithin

7 komen disini yer..:

shashasayang said...

thank u lanun .lanun menepati ape yg shasha nak !thank u so much :DDD

LaNuNsepet said...

sama2 :-)

w@n!e said...

npe saia punyer x leh wt ??

storysibudakgemuksepet RC =) said...

nape kyla punye pun tak bole ark ??

zafira othman. said...

trimas lanun

Ainul Hayati said...

MENJADI!thanks you ^_^

aina zuhairah said...

thanx mbantu sgt ;)