26 July 2009

Mangsa Cakar Hingga Koyak Kulit

Salam.....

Ni la ada (bukan nama sebenar he3.) ADA 755. Sekarang moto ni berkhidmat pada gua... Untuk sem ni..dan sampai bila2...Harap dia takda la meragam sampai yang series...

Alhamdulillah setakat ni dier masih ok..stabill..enjin pun ok lg... Tapi baru2 ni selepas moto ni gua bawa dari kampung ke sini.. Dia(ADA 755) jadi mangsa cakar...sampai koyak kulit dier...kulit seat dier lar..mana ada kulit len kan...

Punca dia..kucing...ada 3ekor kucing kat kawasan parking umah gua yang suka melepak atas seat moto penghuni2 blok sini... seat Moto gua sekarang dah tembuk dah..Bila hujan airhujan masuk kat span moto...terpaksa la gua alas ngan plastik baru duduk...(sedih tak?)



Takda masa lagi nak pg balut yang baru...Baru semalam tukar rectifier(penerus AC to DC) motor untuk bateri...rm19. .. Sebab lampu depan n belakang tu jadi cam lampu kelip2 pulak...kejap ada kejap takda..(biskut??)Kalu tak bahaya pulaksebab malam2 kena keluar dan polis pun banyak sekarang wat roadblock.

Rectifier pada motor rectifier utk motor ada 2 fungsi.
1) untuk tukar voltan ac - dc
2) sebagai pengatur voltan - utk stabilkan voltan pada tahap yg ditetapkan.



Kulit ADA 755 koyak..mangsa cakar. Kat Dalam rga pulak..jadi tempat kucing tido...Suka betul dier dengan si ada ni...







Kalu Hujan, terpaksa las seat dengan plastik kalu tak mahu basah kat seluar...






Moto lain pun turut jadi Mangsa....jadi tempat asah kuku beliau..ha3.

Lanun : Bukan ajar moto jadi magsa...Tapi kat parking tu penuh dengan sisa buangan koocing..semerbak...
Blog Widget by LinkWithin

1 komen disini yer..:

coklat ungu said...

apalah nasibbbb...si ADA 755...(ni lagu tau..rekaan miss coklat ungu