08 April 2011

Cara Kaedah Menghasilkan Telur Tiruan China


Salam...
Sambungan pada artikel Cara membezakan telur tiruan dan asli Lanun kongsikan satu artikel yang Lanun ambil dari Selangor2u.com dan Kalahatiberkata82.blogspot.com dan juga Mylovely-fieda.blogspot.com [tq..so much for sharing...] iaitu Cara cara membuat telur palsu yang kini telah memasuki Malaysia. 

Dari rampasan baru baru ini telah membuktikan bahawa telur tipu ini telah masuk ke dalam pasaran Malaysia. Pada yang ingin tahun apakah bahan-bahanya? Bagaimana cara menghasilkannya sila ikuti artikel ini seterusnya yer. Yang komfem bahan bahan yang digunakan adalah berbahaya!

Jom kita lihat bagaimana Telur Tiruan China dibuat?




Bahan-Bahan Untuk Membuat Telur Tiruan:
  1. Glucolactone
  2. Asid Benzoic
  3. Kalsium Klorida
  4. Selulosa
  5. Alum
  6. Asid Amino
  7. Pewarna Makanan
  8. Sodium alginate
  9. Gelatin

Nombor 1 : ‘Magic Water’ yang mengandungi Kalsium Klorida + Pewarna Makanan = Untuk telur kuning
Nombor 2 : ‘Magic Water’ yang mengandungi Kalsium Klorida tanpa pewarna makanan = Putih telur
Nombor 3 : Acuan untuk putih telur dan kuning telur
Nombor 4 : Acuan untuk kuning telur


Step 1
Telur kuning dihasilkan daripada bancuhan Kalsium Kloride,air dan beberapa bahan kimia yang lain (‘Magic Water’) dan pewarna makanan ditambah untuk hasilkan warna kuning. Bancuhan tadi dimasukkan kedalam acuan (4) sebanyak 2/3 daripada isipadu acuan (4) tadi.


Step 2
Lepas telur kuning tadi dah beku keluar kan dan masukkan ke dalam acuan (3). Bahagian acuan (3) tadi dicelupkan kedalam bekas yang mengandungi Kalsium Klorida, air dan beberapa bahan kimia yang lain (‘Magic Water’) untuk menghasilkan lapisan putih telur. Biarkan telur selama 1jam untuk membeku dan telur boleh dibasuh selepas itu.


Step 3
Dengan menggunakan benang, telur yang tadinya dah membeku direndam dalam larutan parafin. Yang ni untuk proses membentuk cengkerang telur.

Dan ini hasilnya tapi telur tiruan ini dikatakan lebih mudah pecah berbanding dengan telur ayam biasa tu.Tapi kalau dari segi rupa memang saling tak tumpah. Rasanya pon lebih sedap dari telur ayam sebenar dan rasa sedap inilah punca keracunan makanan.


Dikatakan kos untuk membuat telur tiruan ini cuma 0.55 Yuan setiap sekilogram kalau nak dibandingkan kos untuk telur ayam sebenar ialah 5.6 Yuan sekilogram. Patut lah pon siap buat kelas buat telur tiruan sebab untung banyak kalau nak dibandingkan dengan telur ayam. 

Dan khabarnya, telur tiruan ni telah menyumbang kepada masalah keracunan makanan yang semakin meningkat di China. So, hati hati lah time kita nak beli telur. Tak pasti sama ada telur tiruan ni dah ada di Malaysia atau belum.

Ingin bagaimana kenali yang mana TIRUAN? yang TULEN? : Klik Sini

Sumber Asal :
1. Selangor2u.com
2. Kalahatiberkata82.blogspot.com
3. Mylovely-fieda.blogspot.com
Blog Widget by LinkWithin

5 komen disini yer..:

cikpia said...

jom try!!!!

suffer8zine said...

gile ah senang tol nk buat

Terkini : Gunting Dalam Perut Selama 3 Tahun

jemarioren said...

tak bek tau main tipu2. dosa.
nak dosa? nak?

MingMing said...

telur punnn... hish.. tak faham la. ni lah kalu dah maju sgt..

budak awam said...

boleh dibasuh lagi ek telur tu..
dasat tol lah.
ee geli aku nak makan..
elok2 gemuk, gara2 makan ni aku jadi kurus sebab keracunan makanan asyik nak terberak jew huhu..