05 July 2010

Tutorial : Cara Mudah Buat Table Dan Jadual Dalam Post Di Blog

Salam...
Nak guna table dalam post? nak buat jadual dalam pos terbaru korang? nak buat table / jadual yang menarik, berwarna? Tapi tak tahu nak buat jadual dalam post editor blog kan. Ni contoh hasil dari cara Lanun create table : 20 sifat Allah SWT

Lanun akan share kan cara yang Lanun selalu gunakan. Caranya mudah saja iaitu korang just copy and paste, and then korang akan dapat hasilnya macam kat bawah ni, kemas dan cantik. Jom kita tengok step step untuk masukkan table dalam post.




















































Kaedah untuk buat jadual table kemudian masuk ke dalam post :
  1. Buka Microsoft office Word 2007 > Tekan Logo Microsoft > New > New Blog Post
  2. Ada arahan suruh register > Select Register Later.
  3. Dari sini create jadual / table sebagaimana yang korang inginkan.
  4. Insert : Masukkan table, brapa kolum? berapa rows? Kemudian..
  5. Design : Customized dengan warna dan pelbagai tema di bahagian
  6. Klik kanan pada table, select COPY
  7. Masuk ke blog korang > new post > PASTE kan di bahagian Compose.
  8. Perlu dingat.. proses edit table di bahagian compose adalah sangat terbatas, jadi Lanun nasihatkan kalau nak edit apa apa editlah dari Microsoft Word 2007 tadi.

P/S : amacam leh paham tutorial create table ni ? ada tak paham leh tanya Lanun ruang komen bawah ok :-) n Microsoft word ni leh jadi Blog post editor tau, tapi untuk free user macam kita ni tak berapa sesuai.

***Kalau microsoft office 2003 tak dapek la Lanun nak menolongnyer..

Blog Widget by LinkWithin

11 komen disini yer..:

Affan Ruslan said...

akhirnya lanun kembali melanun

mrs.JamaL said...

len x bleh try ni

FarHa said...

salam..hehe memang dr word 2007 leh publish terus ke blogspot...

sy de gak wat entry pasal nih.. =)

uNcLeJoE said...

larr camni upernye.. baru tahu... patut r selalu buat ... kuar kuar tapi besar gedabak lak jadi... anyway tq tq tq.. itu lah malu tanya sesat jalan kan... hehehe tq lanun..

zulkbo said...

salam..
amat berguna ni
terima kasih for
tutorial ni saudara

Afzainizam said...

Banyak infor yang bergunakat sini... banyak aku belajar ni... ishhh kalau nak kira blog ko ni tempat belajar... coz tak ade sesapa yang nak ajar aku ni

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME.WORLDCUP  
╔══╦══╗╔╦══╗  
╚═╗║╔╗║║║╔╗║    
╔═╝║║║║║║║║║ 
║╔═╣║║║║║║║║    
║╚═╣╚╝║║║╚╝║    
╚══╩══╝╚╩══╝
SAY.NO.JUDI.BOLA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

paiz said...

gud job lanun~

a kl citizen said...

lanun ...tq so much

sunglasses said...

orait tq lanun akan di cuba

yahaya said...

nice info...keep sharing

rosalin said...

makasih bebanyak lanunsepet..moga ilmu mu makin bertambah..