25 February 2010

26 February... 12 Rabbiul awwal... Adakah Kita Ingat? Adakah Kita Rindu?

Salam...

Selawat dan Salam ke atas junjugan besar kita Nabi Muhammad SAW... tak lama lagi kita akan menyambut Maulidur Rasul, tanggal lahirnya penghulu sekalian umat manusia, padanya diturunkan Alquran mukjizat utama, menjadi panduan bagi kita selepas pemergian baginda. 

Malu kita, bila time Maulidur Rasul lah baru kiter nak banyakkan selawat, barulah kita teringat dan terkenang pada Nabi Muhammad, Ingat pun tak, apatah lagi  melakukan sesuatu membantu Islam, meneruskan amanah. Lanun mengajak marilah kita sama-sama memperbanyakkan selawat ke atas Baginda.

Seorang sahabat bertanya kepada Nabi s.a.w. tentang bagaimana bentuk cara berselawat ke atasmu?


Sabda Nabi s.a.w. berkatalah dengan: "Allahumma solli 'ala Muhammad 'abdika wa 'ala a-lihi wa azwajihi wa zurriyatihi kama sollita 'ala Ibrahim wa a-li Ibrahim, wabarik 'ala Muhammadin wa 'ala a-lihi wa azwjihi wa zurriyatihi, kama barakta 'ala Ibrahim wa a-li Ibrahim innaka hamidun majid."

Yang bermaksud: Ya Allah Tuhanku, sejahterakanlah ke atas Nabi Muhammad dan kaum keluarganya dan para isterinya dan keturunannya, sebagaiman kesejahteraan ke atas Nabi Ibrahim dan keluarganya, sesungguhnya Engkau adalah Maha Terpuji lagi di-Muliai."

Berselawat ke atas Baginda adalah amalan yang amat mulia dan banyak khasiatnya...

Firman Allah (s.w.t) yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya”. [Surah Al-Ahzab: 56]


Sabda Rasulullah (S.A.W.) yang bermaksud: “Barangsesiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah (s.w.t) akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. [Hadith riwayat Imam Muslim daripada Abdullah bin Amru bin Al-‘Ass r.a]

Lanunsepet : Allahumma solli 'ala Muhammad .....


* Back To Halaman Utama *

Blog Widget by LinkWithin

0 komen disini yer..: