21 February 2010

MARA : Permohonan Ke IKM & Pusat Pengajian Tajaan MARA (IPMa) Dibuka..

Salam...

Satu lagi info terbaru yang Lanun nak kongsikan buat pelajar yang baru habis SPM 2009 atau pada sesiapa sahaja yang bercadang nak menyambung pengajian di bawah pusat pengajian tajaan MARA (Majlis amanah Rakyat) IPMa sesi 2010 boleh mula buat permohonan mulai 23 februari 2010, secara online atau pergi terus ke pusat pengajian berkaitan.

Pelbagai kursus ditawarkan, Pinjaman dari pihak MARA jugak disediakan bagi calon yang layak. Antara pusat pengajian yang ditawarkan adalah seperti berikut :

SEMAKAN PERMOHONAN SILA  : KLIK SINI UTK SEMAK
Semakan permohonan ke IKM Sijil Online [KLIKSINI]

Permohonan IPMa Sesi Julai 2010 Untuk DIPLOMA :  ( 23 FEB - 15 APRIL 2010)
  1. KOLEJ PROFESIONAL MARA (KPM),
  2. KOLEJ POLY-TECH MARA (KPTM)
  3. UNIVERSITI KUALA LUMPUR (UniKL),
  4. KOLEJ KEMAHIRAN TINGGI MARA (KKTM),
  5. INSTITUT KEMAHIRAN MARA (IKM),
  6. GERMAN-MALAYSIAN INSTITUTE (GMI),
IKLAN Permohonan sesi julai 2010 dan Maklumat lanjut kursus [KLIK SINI]
Laman web utama permohonan Online MARA [KLIK SINI]
Kalau TAK DPT BUKA iklan boleh download disini : [KLIK SINI]

Lanunsepet : Pada sape yg berminat please alert k tarikh tutup 15/4/10 !!! adik-adik kita yang susah nak dpt IPTA leh try apply, sebab institut bawah MARA memang bagus.



* Back To Halaman Utama *

Blog Widget by LinkWithin

12 komen disini yer..:

Arnain said...

owh cam best jer yang german-malaysian institude tue.. huhu

LaNuNsepet said...

:-) kalu berminat leh lar mule apply k..
perhati dulu.. n tgk syarat2 n isi dgn betul k.

semoga berjaya..

Anonymous said...

mcm mne nk apply ikm online utk sesi julai 2010?
help me.

LaNuNsepet said...

awk dah try klik link tu http://online.mara.gov.my/upimonline/Default.aspx

pas tu just apply jer wak, kdg2 website dier down n slow.. cuba try pagi2..

just masukkan IC untuk mula memeohon.. IKM sekali ngan KKTM.. kalau awk bermsalah..sila amik number kat iklan tu..bahagian KKTM dan IKM telefon dan buat pertanyaan.. :-) (waktu ofis)

maaf wak, sy buka kdg2 ok..kdg2 pun tak ok web tu.. sedey betol ngan sisitem dieorg..

Anonymous said...

haah mmg pown.

btw. tenks fer da information.

:)

Anonymous said...

sy perlukan pertolongan
mcm mane nak isi borang kolej professional mara?
masuk website ape?
tolong saya...

LaNuNsepet said...

http://online.mara.gov.my/upimonline/Default.aspx

guna website ini seperti yang tertera di artikel atas "Laman web utama permohonan Online MARA [KLIK SINI]"

harap membantu.

laman web mara selalu down.. jadi cuba n cuba..

Anonymous said...

sye nk tnye,sye dh online prmohonan,tp bla sy nk kmaskini x bleh..nape yer?

LaNuNsepet said...

boleh :-)

pergi ke bahagian kemaskini

http://online.mara.gov.my/upimonline/semakemaskini.aspx

masukkan IC n poskod anda.

amierah said...

dah buat tp x blh..die ckp,pmohonan sdh dterima

amirah said...

yeah,dpt gak smbung study kat kpm..erm lanun,kpm de x intake bln 10 coz sian kwn sy,xdpt mne2..

LaNuNsepet said...

bulan 10... hmm.. kena tny ofis tu.
lanun rase baik amirah suh kwn amirah tu wat rayuan k..

tny ofis guane step wat rayuan.