16 June 2011

Banyak LamanWeb Kerajaan Malaysia kena Hack! Susahkan Kita Balik..



Salam..
Hari ini dilaporkan ek, hampir 51 laman web kerajaan telah di hack @ digodam oleh kumpulan Hackers yang dikenali sebagai Anynomous dan Dragon Force. Mereka yang cukup dikenali di seluruh dunia kerana telah banyak menggodam pelbagai laman web. Siapa Anynomous dan DragonForce nih? Siapa ahli ahlinya? Tak siapa yang tahu.. cuma boleh refer di link Wikipedia ni untuk tahu lebih lanjut sejarah geng hacker Anynomous.

Kita susah balik..
Aktiviti hack ni akan melambatkan urusan urusan pentadbiran kerajaan dan rakyat yang berurusan secara online. Apa yang Lanun bimbang dengan tindakan menghukum laman web kerajaan, politeknik, uitm dan sebagainya akan menyusahkan rakyat negara kita balik, betul tak?

Selain itu jugak, Lanun tak berapa nak setuju dengan keputusan kerajaan menyekat 10 laman web tersebut. Di barat laman web ini masih bebas, padahal syarikat gergasi perfileman dan hiburan yang selalu menjadi mangsa cetak rompak juga berpusatdisana.. Walaupun begitu, laman web tersebut masih bebas di layari. 
Blog Widget by LinkWithin

2 komen disini yer..:

Anonymous said...

aku pun x setuju ngan blocking website ni.. kata nak meng'IT'kan masyarakat.. apa kejadahnya?

RaZi said...

btol2...gua stuju...