09 June 2011

Blogger Umumkan Fungsi Baru, Tukar Favicon Blog Dengan Mudah


Salam...
Semalam di rasmikan 1 features / 1 lagi fungsi terbaru di Blogger In Draft (Tak keluar secara rasmi di Blogger biasa lagi yer) iaitu menukar favicon (tukar ikon B Blogger yang boooosann) dengan hanya 2 langkah sahaja. Bagaimana tu Incik Lanun? Mudah jer, tak perlu main koding atau kod html dah .. korang hanya perlu :


Step 1. Log In ke Blogger
Step 2. Pergi bahagian Design
Step 3. Lihat bahagian atas n kiri anda di "NavBar" ada butang "Favicon Edit"
Step 4. Klik "Edit"
Step 5. New popup akan keluar..dan pilih apa sahaja ikon



Step 6. Tekan Save n Save design.. Boleh view dulu kalau nak.

Peringatan :
Ianya hanya support fail dalam format .ico yakni format ikon. Jadi korang leh lah search di google icon yang korang nak atau geledah jer My computer korang cari file icon (.ico). Pergi bahagian search my computer taip jer di ruang carian ".ico". Selamat mencuba.

Pertanyaan?
1. File .jpg, .gif, .bmp, .png boleh support tak? masih boleh TAPI..kena convert ke .ico dulu.
2. Apa software yang leh guna nak convert ikon?  IconConverter.com
3. Kenapa saya tak da features ni pun? sila log in ke Blogger In Draft
4. Apa Blogger in Draft nih? ia adalah tempat pengujian / eksperimen designer Blogspot.
5. Boleh tanya di ruang komen k.
6. Seronoknya bila blogger makin maju!.
Blog Widget by LinkWithin

15 komen disini yer..:

nizamsani said...

menarik.

jemarioren said...

nak test

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

wah, nak buatla!

Abang Long said...

Salam...semalam aku test letak gambo kucen tp xkuar2 lak..kena tunggu kucen tu jd rimau kot...ish3

http://abanglongonline.blogspot.com/2011/06/bangga-tiada-dara.html

lanunsepet said...

to all :
he3.. leh la try

to banglong :
kalau tak ok bang long leh try satu lagi tutorial ni yer :

Tutorial-tukar-ikon-favicon-pada-blog

aque said...

mcm da tawu2 owg nak tanye ape...
huhuhuu.. menarik...

ken said...

wow so cool. sekarang tak perlu main code untuk tambah favicon :)

Hans said...

takut plak aku nak try
nanti kang jadi pelik2 aku juga yg tak reti nak ubah
ekekekek

LaNuNsepet said...

to hans..

leh wat backup kan..
down load template before wat ape2..
he3. :-)

echaRierie said...

wah..baru prsn..hehe..
sy sgt lmbt..hehe..
thanks for sharing :)

Cik*s Liyana Moktar said...

uwaaa, x jumpe pun butang fav icon :'(

Lanunsepet Aku Seorang Blogger said...

to liyanamokhtar :

kalau tak jumpa, mesti saudari log in pada blogger biasa. saudari kena log in blogger in draft k http://draft.blogger.com/home

Cik*s Liyana Moktar said...

yelaa, tq da info n ur tuto :D

Lanunsepet Aku Seorang Blogger said...

welkem..

raihana latif said...

menarik nye...nk try...jom follow blog sye...

http://balqishraihana.blogspot.com