19 June 2010

Tutorial : Tukar Ikon Favicon Pada Blog Gantikan Logo Blogger..

Salam...
Untuk sesi tutorial kali ini Lanun al-blog akan share kan satu lagi tutorial yang ramai dah buat dah pun. Tutorial untuk tukar kan logo ikon "B" blogger pada tab browser tu kepada ikon lain mengikut cita rasa korang sendiri. Korang jugak boleh gantikan dengan ikon format .gif yang beranimasi bagi nampak lagi gempak and interesting lagi blog korang tu. Ikon pada tab tu orang panggil "favicon" .

Ok Jom kita belajar macam mana nak pasang favicon pada blog :



ahhaa... camni la Lanun nak ajar...
***hanya browser chrome x support animated favicon 

1. Log in ke blog korang
2. Design > Edit HTML 
3. CTRL F cari <title><data:blog.pageTitle/></title>
4. Copy kod /skrip di bawah ni

<link href='gantikan ayat ini dengan URL icon anda' rel='shortcut icon' type='image/png'/>

5. Pastekan DIBAWAH kod  <title><data:blog.pageTitle/></title>
6. Gantikan 'gantikan ayat ini dengan URL icon anda' dengan URL icon yang anda pilih.
7. Save template

Contoh cara dapat URL image
awwwwwwwww Pictures, Images and Photos  Klik kanan ikon ni dan select copy image URL, kemudian paste menggantikan tulisan berwarna merah macam kat atas tu. Save template dan view blog korang... amacam jadi? Lanun try tukar tengok bawah ni dah jadi kan.

gambar besar xleh yer... size kecik boleh lar....

Bagaimana nak dapat kan URL favicon yang lebih menarik dan smart? beranimasi?

1. Cara Pro : Ada banyak cara nak dapatkan URL favicon ni, Macam Lanun punya Lanun buat sendiri, korang pun boleh buat sendiri. Sama ada secara online atau pun guna photoshop ke photoscape ke pastu uploadkan kat picasa atau kalau .gif uploadkan kat photobucket. 

2. Cara Mudah & Cepat : Untuk yang nak cepat dan jimat kan masa korang just search saja kat www.photobucket.com korang boleh search keyword seperti favicon, flower icon, car icon, animated icon, pirate icon, alphabet icon dan sebagainya ikut minat. Dari hasil search result tu korang pilih yang mana suka, klik, dan ambil "direct link" icon tu. kemudian paste, menggantikan ayat bewarna merah diatas dalam template korang. 


Blog Widget by LinkWithin

42 komen disini yer..:

FarHa said...

waaa thnx a lot!! nak buat jgkk hehe

LaNuNsepet said...

same2.. kalau ade pape tak jd gtau ek :-)

Najiahtul Syafiqah Ismail said...

thanx for the info!!!

aliesha kirana said...

mekasih en lanunsepet..hehe.. ai ai~~ duit nuff AK bg, sbb info best ni..hehe...

Nur said...

hmmm....

aku nak buat malas..
pakai yg biasa je..
ada mood aku kasi tukar.. =)

LaNuNsepet said...

to syafiqah :

same2..try la kalu free

LaNuNsepet said...

to aliesha kirana

same2.. :-)

LaNuNsepet said...

to nur :

he3.. meh aku tukarkan untuk ko.. ki3

RaMa2UnGU said...

nice info..thanks..nk cuba la nnt

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

tq kawan...aku da buat da.,,,,tq banyak2...

aku doakan ko mudah2 han murah rezki,,,

ejum said...

thx for sharing..nanti aku wat..cantik :)

ayin~weeweet said...

tq :) saya amik love tu boleh?

LaNuNsepet said...

sama2 semua..
kalu ade masalh gtau ek..
n lanun terbuka untuk teguran

GombakMali said...

best2~ tQ..~ :D

LaNuNsepet said...

same2 :-)

mrs.JamaL said...

dah sbulan aku cuba buat benda ni..stiap kali.."GAGAL"
Tapi tutor ko ni best la En Lanun...
tenkiu..tenkiu..

mrs.JamaL said...

x nak ke bg tutor pasal button twitter n fesbuk yang comei tu??

ha..ha..ngengade la pulak...

LaNuNsepet said...

to mrs jamal..

yg tu ek..tu simple dimple je he3..
InsyaAllah.. :-) agak sibuk sket kebelakangan ni. nnt sy wat ek kak.

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

tocey tocey tocey...
da tukar gak he3

LaNuNsepet said...

to missxyz :

sama2... nak angpau..he3

marina anakcikbob said...

yayyyy!!! da jadiii!!
maceh lanun!!!
muahhh!

~dAaYaH~ said...

adoi2.. huhuhu.. x jd laa.. x tau mne silap nyer.. :(

MiZ yNa said...

terima kasih. Dah berjaya tukar. Jasamu dikenang. :)

pzahafizs10 said...

nape aku try xdpt..huhu..error

m e e r a said...

hehe , bjaye wat !
thanks lanunsepet :)

m e e r a said...

hehe , bjaye wat !
thanks lanunsepet :)

LaNuNsepet said...

sama2 :-) meera

Anonymous said...

:-d

suhaimikassim said...

satu ilmu yg baru. tq kongsi

awanawan said...

x jadi pon...:(

cunndaa said...

tq yer..mintak izin guna ilmu ni...
follow awak sekali

:: jula julie :: said...

tq 4 for this entry..
dh try tuk blog...

erico anaci said...

yessssssssssssssss berjaya... tgtk n lawt blogg kutooo

yuliyana anak wahit said...

nape sy wat x blh ekk?

Lovely Kitchen said...

dah buat...jadi!!! tq for sharing n salam ramadhan

athirah said...

thnk you krn bg info sgt berguna...;)

Shah Romeo said...

dah try tp xjadi pown... blog lama dan blog baru ni beza ker?? :(

Anonymous said...

Thanks a lot!

wNi said...

salam..knape sy wat xjadi ek??huhu!!

Aien Lufea said...

terima kasih la lanun.. baru saya tau macam mane nak cari gambar kecil untuk favicon..

Asyraf Farhan said...

x faham langsung, ajar org pro leh r,
budak2 newbie mmg x fhm xDDD

Mrs Yatie said...

terima kasih berkongsi :)
PG da menggunakannya. hehe.