12 June 2010

Sugar Glider : Comel & Manja, Nak Pelihara Tak?


Salam... 
Siapa kenal haiwan yang cenonet, comel, cute atas ni? Sape sape yang tak kenal natang ape ni, ni lah Sugar Glider. Haiwan eksotik jenis gliding marsupial kecil. Sugar Glider ni tak da kat malaysia. Ia hanya ada kat area Australia, New guinea dan jugak kat pulau pulau di Indonesia, atau korang ade pernah jumpe belakang rumah? he3. Walaupun asal sana tapi kat Malysia dia tetap boleh hidup dan membiak.

Kat Malaysia memang ade pelihara sugar glider ni, tapi tak la ramai sangat mungkin sebab haiwan ni bukan dari negara ni kan. Haiwan ni terkenal sebagai haiwan peliharaan yang bersaiz poket, sebab saiz dia yang kecik dan comel. Lanun tengok pun series geram, bayangkanlah kalau dier duk kat bahu, duk tapak tangan, manja pulak emm.. rasa nak pelihara lak. Kalau nak bela biarlah sepasang kan, boleh gak dieorg mengawan ke ape, untung dapat anak buah baru he3.

Sugar glider ni bukan tupai terbang tahu, tapi jenis macam kanggaroo sebab yang betina ada kantung kat perut, pastu jenis dok jaga malam, siang dier tidurrr je. Tapi benda tu boleh latih sampai la natang ni biasa. Dari apa yang Lanun baca binatang sugar glider memang manja dan boleh mati sebab kesunyian, hmmm.. ada sape sape yang manja macam sugar glider?

Amacam ada rasa nak bela tak? kat Malaysia natang ni memang tak ada masalah. Leh cari kat forum rujuk orang malaysia sendiri yang bela haiwan ni. Nak tahu lagi maklumat pasal pelihara sugar glider? harga sugar glider ni? RM500 sepasang + sangkar. Tapi ada harga lain, nak tahu korang leh search kat mudah.my cari harga terbaru takpun klik sini. Kalau korang ade nak share apa apa pasal binatang leh buh kat ruang komen. Untuk sapa yang berminat nak bela boleh dapatkan maklumat lanjut kat website website bawah ni :
  1. Pendapat orang yang pernah pelihara sugar glider
  2. Wikipedia Sugar_Glider
  3. Forum Malaysia Melayu -Sugar-Glider-Nogold
  4. Forum Lowyat Topik Sugar Glider
  5. Mudah.my - search result untuk Sugar Glider
Blog Widget by LinkWithin

120 komen disini yer..:

Fara Dee Dilah said...

comelnyeee..tp bukan menatang ni ke yg kentut bau busuk tu?

s1t1 2uL41k4 said...

sekali tgk comel.. dua kali tgk mcm seram palk.. tang mata dia tuh..

LaNuNsepet said...

to fara

xda lah mane der..
tuan nyer yg kentut bau busuk ha3.

yg tu skunk bau busuk.

LaNuNsepet said...

to s1t1 :

ha3.. mata bulat tu yg comey...

sweeTSour said...

comeil mmg comeil..tp harga 2 sangat lah mahal.. buat pulak dia kesunyian sampai mati, habes lah..haha

'AQILAH said...

comel tapi untuk bela, macam aneh je...heee

Hasrol Nizam said...

tak pernah tgk depan2..sllu tgk hamster je..lgpun tak minat pets ni..hehe

HUDA said...

kalo bela kat Malaysia ni, iklim kita sesuai tak ngan dia? binatang ni makan ape eks?

FarHa said...

comelnyee~~~hehe tp muke die mcm musang hahah....

mizzura said...

adik saya bela hamster..pastu asyik mati je selalu..agak-agak berapa jangka hayat sugar glider ni ha...kalo manja mesti senang nak jaga kan..tak macam hamster..nakal macam tikus.. especially bila terlepas kurungan..

LaNuNsepet said...

to aqila
he3.. mmg jarang org malaysia bela ni, dari lanun baca senang lg dari nak jaga hamster.

LaNuNsepet said...

to haslrol lizam

aa2, jarang ada..
jual kat itenet jer ade pun.
kat kedai pet malasysia tak pasti ade ke tak.

LaNuNsepet said...

to huda

cuaca? cuaca sesuai.. mmg dah ada org malaysia bela pun.. org malaysia pun ada jual benda ni, tp kat itenet lar.

LaNuNsepet said...

to farha

he3.. aa2 kan tapi kecik jer.. besar tapak tgn saiz tupai.. tp bukan tupai.

LaNuNsepet said...

to mizzura

he3.. kalu ok pengjagaan dapat hingga 10-15tahun.. tp jaga la leklok..
rujuk link bawah post tu untuk tahu lebih lanjut.

ibuintan said...

comel sesangat bulat matanya,
tapi tak tergerak nak bela binatang tah hapa-hapa ni,
tapi laen org laen kegilaannya, akak gilo ngan okid yo

hBz said...

satu lagi fakta lu kena tambah.sebab apa gua suka sugar glider. mata dia camang. dan suka duduk celah-caleh breast perempuan. tak caya try la~

cybernetic88 said...

kt tmpt aku de jual. mcm2 haiwan exotic. terbaik. bnda ni dlm 500 camtu gk r. mhl seh. nk beli xde duit. haha. kalu leh nego2 xpe jgk. wakakkaa!. tp nk beli ular ;D

LaNuNsepet said...

to ibu intan

he3.. lanun bela ikan emas pandai ar.
byk ke koleksi akak? buat la blog post pasal tu.

LaNuNsepet said...

to hbz ;

he3.. celah tu mmg dier suker..
hangatt...

LaNuNsepet said...

to cybernetic88

ade ek..
tu lar pasal mahal..
ular aku tak leh ar..
macam bahaya sgt kat budak2..

suka_haha said...

jln2 cari shoutbox.. tp x jmpe lak ngee...

LaNuNsepet said...

ha?? tak jumpa biar betul??? ada kat situ jar..

Nina Nurziana said...

comelnya.. ;)

a kl citizen said...

tak minat bela binatang...

✿nenek moden✿ said...

eee...comel2...hehe..
bwk tdo best..hehehe

LaNuNsepet said...

to nina nurziana

em2.. comey kan.

LaNuNsepet said...

to a kl citizen :

he3.. akak minat aper?

LaNuNsepet said...

to ✿nenek moden✿

he3.. bwk tido.. silap2 terhimpit mati...

syufaa said...

hoh..cute jugak natang nih..gigit org takk? hee :D

LaNuNsepet said...

to syufaa

emm..tak tau la.
tak ggt kot...he3

qellissa said...

comelnye natang ni...peluk best ni..cam kucing lak...ngeee

j-QAF SK SULAIMAN said...

wah comelnya..rasa macam nak pelihara la plak...hehe

.:Z@M:. said...

sape nk leh contact ak.. harga murahnyne.. siap ngn set..

lori said...

bela SG bukan hobi yang mudah.

1.elakkan dari membeli underage (tak cukup umur)

2.pemakanan asas SG adalah
1 portion buah+1 portion buah+sayur+HPW
dihidang pada sebelah malam.siang boleh letak buah.

3.sugar glider tidak makan epal semata2.kandungan fosforus yang tinggi dlm epal akan menyebabkannya kekurangan zat lain.
Nisbah zat adala cal>fos dalam bentuk 2:1

jangan beri anggur kerana ia boleh menyebabkan kerosakan hati pada SG dan membunuhnya secara perlahan.

akubiomed said...

Huii cutenya aku memang suka haiwan terutama kuching memandangkan anak-anak aku semput takdeler aku bela tapi melihat sugar glider terasa nak bela

Anonymous said...

nak tanyer ni.....naper ramai sgt yg nk jual sugie kat mudah.com? cam binatang ni susah nk d bela jer....x menarik maner kot.....nk beli pon rase serba salah.....sbb ramai yg xley bg komitmen kat diorank......tlg bg pandangan ckit....

LaNuNsepet said...

nak bela papepun kena ada komitmen
bela sugar glider ni kena ada minat, tanya diri yer.

bagi melanun menarik haiwan ni..
:-) comell.. tapi kena bg komitmen k.

Helmi_NiNie said...

comelnyer tapi kalau nak bela kena bela dari baby kan?

LaNuNsepet said...

mungkin kot...
nanti kalu bela dah besar mesti liar kan? tapi better tny pakar :-)

sherra nevaeh said...

nak beli , minat dari form3 lagi . cume tkut bela2 mti ==' . btw ade sesape yg nk jual area kuantan tk?

Anonymous said...

dh beli...ehehe comel&manjee suke sgt..sy pnye name nuu-nuu

Anonymous said...

jge dia sng je..ckup mkn mnum da ok...tp dia nk kn prhatian,, t die leh mati lau x bg prhatian kt dia...dia mkn yg mnis2 je mcm buah,, sbb tu nma dia sugar,...tp dia mkn insects jgak.. cm belalang, cengkerik n cacing....dia pn ada susu, high protein n mcm2 g untuk jge kshatan die..lau bela dr kcil, dia x liar da bsa t,,, die knal tuan dia....nk tau lg lnjut search je kt intrnet... sronok bela dia ni... tu dr experience sya...
=)

manje bucuk said...

SAPA YANG BERMINAT UTK MEMBELI SUGAR GLIDER...LEH LA HUBUNGI SAYA ATAW KLIK BUTTON INI UTK INFO...
SUGGIE MALE N FEMALE AROUND 2 MONTH..
HARGA BOLEH RUNDING

manje bucuk said...

boleh dapatkan sugar glider dari kami..0137180819

Amalina said...

Male sugar glider.
Umur 2 bulan.
Sy nak jual RM250 come with bonding pouch.
Urgent, siapa cepat dia dapat.
Location : shah alam.
Siapa berminat boleh contact sy..0192031922.
:)

BIE said...

pade pembaca2 , korg nmpk die mcm comel kn ? pengalaman saya bela dea.. mmg sgt seronok.. dia manja.. boleh bawak ke mana2, dia tak lari sbb dia kenal tuan dia. nak bela biarlah bela dr kecik.. tp sebelum bela korg kne research banyak psl sugar glider.. korg takan menyesal bila dah bela nnt.. TRUST ME !! (:

Anonymous said...

ummmm...mne boleh dapat binatang ni....skrng sye di melaka????
sepasang rm500 kn.....kt mne nk beli ye??

ayuadly craft n hobby said...

saya baru jer membeli cinonet ni sepasang, jadi ada apa2 nasihat yg berguna utk saya...tqvm..

xora72 said...

My sugar glider namanya MILO n COCO.. sepasang. Memang cute. Dah bela around 6 bulan. Makanan kegemarannya anggur n yogurt strawberry. Siang just letak epal jekk. Dan seminggu sekali bg ulat burung... Best tgk dia hunter..

shamsulkamar said...

ader sesiapa ygy boleh abgitau saya, camne nak jinakkan suger glider ni

Anonymous said...

aku nk bely,tpy nk yg kecik..xmo yg besar.tkt liar lop xknal tuan...

Kegah Travel And Tours said...

salam semua.saya ade pelbagai binatang exotic yang menarik sekiranya anda semua berminat,call saya 0192050072.harris.tq

tanpa nama said...

salam...sya bru jer beli sekor GLIDER
..glider 2 dlm lingkungan 6 minggu lah..
...bley x krg kongsikan ape2 tntg glider kat saya.....sbb sya x taw ape y perlu buat slanjutnye...

LaNuNsepet said...

to tanpa nama :

Jaga pemakanan n diet pet awak tu dan sentiasa ber perhatian. 2 faktor ni menentukan kelansungan umur sugar glider awak :-)

untuk tips sila rujuk

http://lanunsepet.blogspot.com/2010/11/video-panduan-peminat-sugar-glider.html

~MiZz Azz!an+!e~ said...

pakwe saja bru ja bli td...xthu la dia nk jaga cm ne..eheh

~MiZz Azz!an+!e~ said...

pakwe saja bru ja bli td...xthu la dia nk jaga cm ne..eheh

Anonymous said...

nk bg die jinak,lyanla dorg men slalu n dlam cage dorg,ltakkan bju yg ade bau korg sbg alas..ltkkan jgk sleeping pouch..kalo dorg da jnak,t dorg tido dlm bju 2,n x tido dlam sleeping pouch..blh gak bg putih telur rebus sbg protein..lg bgus bg HPW..n kalo da ade yg trbeli underage pye,cpt2 bli Possum Milk Replacer..underage 2 dlam lgkungan 2months n below..kalo nk tw die da 2months ke blm,tgk ekor die..kalo da kembang 2,da 2 blan la 2..kalo nk buah yg seimbang,bg epal,betik n tmbikai susu..bg selang seli stiap ari..smggu 4 kali bg HPW..

Destination Cat World said...

mcm mne nk cari pemborong SG nie??? terase mcm nk meniage jual SG nie r... bley bg taw???

LaNuNsepet said...

to destination cat world :

Lanun pun tak tahu, tapi berdasarkan koen komen yang sebelum ni, ada seorang pengomen yang bagi nombor sekiranya ada sapa2 yang berminat pasal sugar glider.

dari manje bucuk :
boleh dapatkan sugar glider dari kami..0137180819

cube la kontek mane tau kan :-)

Anonymous said...

cmne nak jinakkan dier sy pnye duk gigit2 lg malu2 sugar glider lg

Anonymous said...

sedih aku x paham camner nk jaga tol2..arinie sugar glider aku mati....

Latifah said...

huhu dah 2 thun sy bela koko saya...
mmg bucuk & mnja...syg dia sgt2....
baby sy ni kalu x main dgn dia msti dia mjuk..kalu sy x da disisi dia pgi mna2 ka..dia nk ikut skali..
kalu x dia akan bunyi cam anak anjing panggil tuan dia sbb rindu..
x susah jga dia..asalkan dia happy dgn kita..nk bwk p mana2 pun snang sbb ada pouch utk dia...
sy pnah bwk dia g tgk wayang,ofis,kolej,carefour,pgi cuti2 mlaysia dan yg pling dia suka pgi McD..hahahha

lieza roslan said...

mmber sy de ble bnda alah ni...die ckp bli kt pet shop 2rat ++ g2 la....huhuhuhu...comel n mnje...ske2...

sarazara said...

saya ade bela sugarglider..hehe for sure comel weh!nak lg klau bwk jln2 seme org tgk2.popular kejap.ecece.:D

GanterZ said...

comeeyy nyer .. nak cekor !! ^_^

GanterZ said...
This comment has been removed by the author.
Miss almas said...

kat ne nak beli sugar glider??

Anonymous said...

nak tau klinik haiwan khas utk sg.kira yg ter baik.dan pet shop yg banyak jual barang,mknan sg

pinky said...

nk tnye nie...nk juga bli sugar glider..sesiapa yg thu dmana jual nya? sy mahu bpsgn..y
umr dlm yg sng djinak...kalau ada pm tlg pm sy d fb site k..add teratak haizampinky..tyvm..y
umr dlm yg sng djinak...kalau ada pm tlg pm sy d fb site k..add teratak haizampinky..tyvm..

ameerul said...

comelnyer <3 semlaam tebgok citer majalah 3 baru tahu huhu...... nak bela tp mahal sgt yela name pon budak lagi huhu

ameerul said...

sape2 yg ade lebih tu daripada buang kasilah huhu

Anonymous said...

hello, saya berminat nak beli tapi saya tak tau nak beli sugar glider ni kat mane, and saya tak tahu nk beli cage and permainan dia semua tuh. kat mane ek? kalau ada yg nak jual, email kat syirah_mail@yahoo.com.

Anonymous said...

(ELLy) PLZ KLU SAPA2 ADE CONTACT ORG YG JUAL SG NI DKT AREA KUANTAN. add sye dkt FB ELIZABETH ARDEN OR SUN SWEET....cmlm ade mamat to bwk sg dye ni pg jln2 tepi pantai..sye try pgg n mmg best..teros rasa syg n nak bele,sb sye ni btol2 suke kn pets yg mnje2 ni...PLZ HELP! nk sgt2 :(

Lanunsepet Aku Seorang Blogger said...

KEPADA SEMUA YANG MENCARI :

timekaseh sebab masuk ke blog lanunsepet..
lanun buat post sugarglider tu lama dah, n tak sgka ia jadi popular.

untuk tahu kat mana jual cik leh search di search ajar "sugar glider" atau "sugar glider shop"

tq sebab melawat blog saya.

Anonymous said...

nak bela boleh,tapi kna faham betul2 ape yg blh dan x blh bela joey ni...yg penting kalo nak bli,mesti dari baby umo 2 bulan keatas atau bulu dia da kembang,mata da bukak n most important da ptus susu ibu...it tend to suicide if not taken care well..sgkar kena tinggi,ada wheel,pouch etc..n train dia knal tuan dia(ltak bju korang atas sgkar)luangkan masa mlm main ngan dia..n knali prangai joey anda(mcm joey saya sekor gila kunyah hneystar sekor lagi suka epal..depends..anyway rajin2kan tgan search info pasal suggie,sblom beli mintak advice dari seller...tgk tmpat dia breed sugie,kalo x bersih,x slamat:jgn beli dari seller tu...tend to die sbab pnyakit.advice:beli baka suggie dari aussie lbih cantik dari baka indon,jgn terkejut bila dia bark(kuat gile),sgkar kna bersih,luas n ade playground ea..batang kayu untuk dia bgayut..slamat membela

Mat said...

Salam , Hi , Saya ada Sepasang Sugar Glider untuk dijual , CALL / sms 017 - 3444402

gerhana luka said...

saya baru bela sugar glider, HPW tu camane rupa ye madu gak ke?

Priori.Incantatem said...

TOLONG AMBIL PERHATIAN!!!!! SUGAR GLIDER BUKAN MUDAH UNTUK DIBELA. JANGAN BELI DARI ORANG YANG SEWENANG-WENANGNYA MAHU MENJUAL SUGAR GLIDER YANG KONONNYA BERUMUR 2 BULAN.

DIET SUGARS BUKAN HANYA EPAL, TETAPI PELBAGAI JENIS BUAH YANG HARUS MENCUKUPI NISBAH KALSIUM DAN PHOSPHORUS DAN YANG PALING PENTING, DIET HPW (HIGH PROTEIN WOMBAROO DIET) YANG MENJADI ASAS PEMAKANAN MEREKA. (HPW PALING COMMON KAT MSIA)

SAYA TIDAK MENJUAL SUGARS TETAPI SAYA CUMA INGIN MENASIHATKAN ANDA UNTUK MENGETAHUI DAHULU SECARA BETUL APA SEBENARNYA SUGAR GLIDER INI DAN CARA PENJAGAAN KOMPLEKS MEREKA YANG BETUL.

UNTUK PERTANYAAN LANJUT, BOLEH HUBUNGI SAYA DI FACEBOOK - Madihah Maruan/ Horcruxes13@gmail.com

Anonymous said...

lanun sepet dok mana?
klau dok melaka bagi le saya sepasang sg hehehe.....
teringin nak beli tapi duit x pernah cukup..

Priori.Incantatem said...

belajar dulu camna nak bela. Benda ni bukan senang tau.. baca panduan sugar gliders dalam bahasa melayu; www.suggies101.blogspot.com

FiC@ said...

comel ye SG...nk try bela..klo baby ye mahal tak...

Anonymous said...

hai

decadeboy_hp said...

teringin nk bla...tp mahal sgt la :(

alex said...

hai.saya alex. teringin nak beli seekor baby sugar glider( kalau boleh betina). tapi saya taktau sgt nak bela sebab baru hendak berjinak2 ngan haiwan nie. kalau ada sapa2 yang nak jual ngan pakej sekali, sms saya 012 2534287. saya stay di sg buloh n kerja di taman tun dr.ismail.

Shyda Tyra said...

mmg nak tapi mahal n mak bapak x kasi bela sbb tkindependant lagi..baru 12 thn

Knight & Princess said...

hmm..kalau nak bela SG nie kene banyk research ok...sbb SG bukan senang nk jage..so jgn beli sbb dia comel and cute and sbb hobi...ade org beli SG satu hari dh mati...kesian :( so utk mengelak kan perkara yang sama berlaku kepada anda..sila buat reserach dulu tengak haiwan exotic ini k :)

p/s: im proud owners of cute Sugar Glider!

Anonymous said...

salam...lanun..
sy dlm proses membela sekor sg,nama dia liny tpi male..hahaha...mcm pondan jew kan...tpi tu bukan masalahnyer...mslhnyer skng ni adalah sg sy ni xnk mkn pallet sg yg sy beli kat kedai...dia cuma mkn epal, dan mealworm..sy tahu mealworm tu xbrapa elok utk dia coz takut jadi gemok sgt tapi tu jew yg dia nak makan...sapa2 bleh bagi tips...sg sy baru nak masuk 3 bulan...n then dia suka mengigit tapi x sakit sgt...

zulshaza said...

sg sy nie comel tapi kuat sgt membuang tapi xbusuk mana pun....huhu

zulshaza said...

salam...lanun..
sy dlm proses membela sekor sg,nama dia liny tpi male..hahaha...mcm pondan jew kan...tpi tu bukan masalahnyer...mslhnyer skng ni adalah sg sy ni xnk mkn pallet sg yg sy beli kat kedai...dia cuma mkn epal, dan mealworm..sy tahu mealworm tu xbrapa elok utk dia coz takut jadi gemok sgt tapi tu jew yg dia nak makan...sapa2 bleh bagi tips...sg sy baru nak masuk 3 bulan...n then dia suka mengigit tapi x sakit sgt...

zulshaza said...

lanun sepet...sy nak cari sekor sg fmale tuk liny sy...tapi budget xbrapa ckup..lanun ada nak jual kew...kalo ada bleh ar roger sy...

zulshaza said...

wah....nak cari satu lg sg arrrrrr...
tapi ada tak yg nak jual fmale sg rm200??? kalo ada kol ar sy @ 0197717565...a.s.a.p

Anonymous said...

sais die sampai besar mane ekh?? ^^

dush said...

macam mana dia beranak?

Anonymous said...

nk bela jgk SG .. p kt mne sy bole dpt kn ??area tganu x byk sgt laaa . . ley tlong sy x ??t lau ade y nk jual bby SG , juz kol kt nom no , .. 0134295078 - aqila

Anonymous said...

Sy nk beli sugar glider ni...please I need urgent. Lanun boleh tolong bg detail org yg jual x. Sy duk shah alam. Kalau ade info bole email ke roban_j@yahoo.com. Atau sms to 0136341169. Tq.

Anonymous said...

saya brminat dgn sugar glider ni tp budget dlm rm 150-200. sy nk yg baby punya...kalo ada info emel sy polayris86@yahoo.com.tq

Anonymous said...

boleh hantar ke sabah ke?
mohon maklumbalas ke email: nuruddin1276@yahoo.com

Anonymous said...

Errr2 tompang tnye..hehe..nk bela SG ni perlu lesen x??

ASHIKINSHAFII said...

Assalammualaikum, boleh tak LanunSepet suggest kan saya kat mana saya boleh beli SG. kalau boleh nak sepasang la. Saya nak beli this month. contact saya - 0173964825 (ekin) thanks :)

ejamozam93 said...

I have one..name dia gegurl..sbb mase beli xde idea nk letak name ape,nzb baik abg ipa tlg bg idea..tpi dia mmg garag.sbb dia x knl lg..tpi try letak bju for 3 day..sgt2 berjaya! Dia suke mkn ayam,,tpi x bole bg slalu sbb nti dia gemuk ssh..seminggu sekali. Tpi dia suke mkn yg manis2..

MariaSantana@93 said...

I have one..name dia gegurl..sbb mase beli xde idea nk letak name ape,nzb baik abg ipa tlg bg idea..tpi dia mmg garag.sbb dia x knl lg..tpi try letak bju for 3 day..sgt2 berjaya! Dia suke mkn ayam,,tpi x bole bg slalu sbb nti dia gemuk ssh..seminggu sekali. Tpi dia suke mkn yg manis2..

Mohd Are Zley said...

sane nk beli sepasang api x nak sarangnye ley x??kalau ley bape hargenye ye???

Anonymous said...

nk bela jgk coz sy mmg suke kn pet ni......ade sape nk jual area kdah?

Anonymous said...

Salam,saya Ada sugar glider dia garang sangat2....cam mne nak bgi dia manja????

Cik Uni said...

satu jerk nk tnye.. dia suka gigit org x?

Cik Uni said...

stu jerk nk tnye.. sugar glide ni gigit org x?

cheeze maz said...

Salam ziarah,

wah, suka Sugar Gliderek? Mohon sokongan peminat Sugar Glider untuk sokong penyertaan CHEEZE MAZ.

Cheeze Maz = Serbuk cheese sesedap sos cheesy wedge KFC yg berlogokan sugar glider. Jemput semua juga sertai Giveaway di http://cheezemaz.blogspot.com/2012/11/giveway-sempena-iphone-5-gadget-impian.html .

Anonymous said...

cute ler sg ini.... sy nak sekung jaga ler.. buli idup ker sg ne kalu sekung jak? tak rasa sunyi ker? mati karang apyah juga huhu

Nabil Mahfar said...

berapa harga seekor ya

Anonymous said...

terima kasih banyak untuk berbagi free iPhone 5
tiestox 7174

Alyanatasha Azlan said...
This comment has been removed by the author.
Alyanatasha Azlan said...
This comment has been removed by the author.
Alyanatasha Azlan said...
This comment has been removed by the author.
Alyanatasha Azlan said...

Saya ada bela seekor.Jantan.Nama dia koko.Saya beli dia kat kedai haiwan di melaka.Harganya cuma RM 150.00.Nak bela Sugar Glider tak payah lesen pon....sebenarnya mata dia tu macam biji tembikai jer....dia berak atau kencing pon tak busuk...dia hanya boleh makan buah buahan je....tadi saya ada terbaca ada kakak tu dia bagi Sugar Glider tu makan cacing....boleh sebenarnya tapi jangan selalu nnti gemuk pulak.so...siapa yang teringin nak beli dtglh melaka.bye........... ..........

<3

Anonymous said...

Ni hari ketiga aq bela sg aq.. Dan kali kedua aq beli menatang niee... Betina , nama dia Mirmo... Satu je nk pesan.. JANGAN BIARKAN DIA TERDEDAH TERLALU SEJUK!!!

Ejoy Sha said...
This comment has been removed by the author.
Sara Arif said...

Betul2. ...saya punya mmg duk tang situ klu bwk kuar jenjalan. ...

Anonymous said...

tingin jgk nk bele..tpi x taw nk bli kt mna area kedah nihh..hmmm..

Anonymous said...

Semua harga sg la atas rm200. Saya baru beli dlm sbulan..dpat harga murah..saya beli rm180 ja.ok la tu..area kulim