10 June 2010

Tutorial : Disable Right Click - Halang Klik Kanan

Salam...
Atas permintaan juga kali ini Lanun akan tunjukkan tutorial bagaimana caranya untuk menghalang dari pelawat blog kita menggunakan right click / klik kanan. Dengan mematikan klik kanan / disable right click ni boleh lah mengurang orang lain "copy n paste" artikel kita secara terus. Walaupun tidak dapat halang sepenuhnya tapi dapat mengurangkan plagiat (cetak rompak).

Tutorial disable right click / melumpuhkan klik kanan :
1. Log In ke dashboard
2. Layout > Page Element > Add a Gadget > HTML/Javasript
3. Copy paste skrip dibawah dibahagian content

<script language="JavaScript">
<!--
var message="Function Disabled!";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>

4. Ruang Title tidak perlu di isi
5. Save

Ok that all... mudah kan? sekarang bila ada pelawat cuba klik kanan mereka akan dapat satu popup mesej bertulis " Function Disable".

Bagaimana nak tukar mesej amaran dalam mesej popup?
1. Buka semula HTML/Javascript kita copy paste tadi
2. Cari dalam kod tu perkataan " var message= "
3. Just ganti ayat "Function Disable" dengan ayat yang anda sendiri? tapi ingat ayat anda mesti di apit dengan tanda ""
Contoh : var message="Hoi jangan klik kanan! nak kena pukul??!!";
Hasilnya :
kurang ajar bunyinyer..ish3....

AMARAN : Pelawat masih boleh menggunakan shortcut CTRL C dan CTRL V untuk copy and paste ayat dalam blog korang. Kita boleh atasi masalah ni dengan Disable text selection. Dengan diasble fungsi text selection visitor takkan boleh highlight ayat korang dan copy menggunakan CTRL C n CTRL V. Nak tahu bagaimana nak disable text selection dan disable highlight ? Sila klik link dibawah :

Blog Widget by LinkWithin

30 komen disini yer..:

Kaseh Esmiralda said...

lanunnn~~~ tak jadi pun... still leh copy paste ni...camne?

LaNuNsepet said...

kaseh dah tukar dah wak..
pengapit kod tu silap..
maaf tadi kod tu ada error sket..

tq sebab perasan.. :-)

Nina Nurziana said...

thanks for the tips..

coffemate 1 ;)


http://ninanurziana.blogspot.com

Kaseh Esmiralda said...

Lanun, dh ok...dh bleh guna dh code tu...thanx 4 sharing ye... =)

Sharinginfoz said...

tapi mesti orang boleh copy print screen untuk gambar tapi text tak boleh lah... thanks for sharing

High 5 Town

LaNuNsepet said...

to nina

tq same2... :-)

LaNuNsepet said...

to kaseh

he3. ok same2..

LaNuNsepet said...

to sharing infoz

aa2. stil boleh...
cuma leh kurgkan jer.
tp lanunsepet ni sape nak kopi kopilah.. no hal ;-)

Lagenda said...

Thank sbb memberi ilmu yang berguna ni!

jumpa sy kat sini yek..
http://lagenda-duniablogku.blogspot.com/

Farhan Che Hassan said...

thanks for sharing. :D

Kazaztan Team said...

thank uuu.. lama dah cari tutorial nie...

pch said...

bagus tip2 kat sini...tapi nape page ko slow sangat nk view...

DOWNLOAD SEKARANG..JADUAL PERLAWANAN WORLD CUP 2010

LaNuNsepet said...

slow ker?
org lain ok jer..

:-) tq sebab dtg PCH

Iza said...

Tak dapat la org nk perpanjangkan ilmu tu ek?

http://azilas.blogspot.com/2010/06/ke-mana-layout-menghilang.html

LaNuNsepet said...

to iza..

kalu org tu nak kopi untuk ambil keuntungan.. xboleh lar sebab mcm tak patut sebab dah penat buat pastu senang2 org manipulasi..

lanun xkisah sape kopi,.
nak amik amik lah...

jgn salah guna sudah..kang tak pasal2 lanun kena kondem,..

Butik Abaya said...

terima kasih...saya copy yer..

yayalya said...

jadi..terima kasih krn sudi kongsi :)

Ummi Iman said...

salam..

sorry main terjah.. =)
tq 4 ur infO.. sharing is cAring
nk letak link blOg kamoo di blog ku.. ;)

meh la jenguk blog yg-x-bape-besh ni =)

http://miszemie.blogspot.com

Anonymous said...

sgt bagus tutorial nie =]
tq 4 sharing.. =]
lOvE it ~! =]

Jimmy Amer said...

apsal leg copy gak ea?...saya copy bulat ngan funtion disable uh..xleh gak..boleh je org copy...

Nurul Suraya said...

terima kasih ^_^

penyisir rambut said...

da dapt...thx!!!

Cik iNDah... said...

sy share ye..
tq..

siqa said...

salam...
code atas boleh diguna tak utk nk halang gambar di save as

LaNuNsepet said...

to siqa :

Saya rasa tak leh :-)

tart_princess said...

THANX sgat !
hee ~

honeymadu said...

thnx.... info yang sangat berguna...

Qamarina said...

Thanks :)

MisZ Nara Blink-blink said...

TenQz . . :)

Azmi Abdullah said...

Assalamualaikum. Terima kasih ye.
Berminat untuk beli perfume kereta dan badan pada harga borong ---> http://honeydew30.blogspot.my/