22 June 2010

Tutorial : Cara Disable Text Selection Pada Blog Anda...

Salam...
Sebelum ni dalam tutorial Tutorial : Disable Right Click - Halang Klik Kanan kita belajar macam mana nak halang dari user menggunakan klik kanan. Sebab apa? sebab taknak dia guna fungsi copy n paste. Cara tu memang boleh kurang jenayah copy n paste he3, tapi tak cukup dengan itu sahaja. Visitor still boleh guna kan shorcut keyboard CTRL C untuk copy dan CTRL V untuk paste. Macam mana nak halang benda ni?


Kita boleh ikhtiarkan dengan menambah satu skrip dalam template blog kita. Selepas install skrip tu visitor / siapa siapa pun takkan boleh highlight text dan tak boleh nak buat text selection. ia adalah skrip disable text selection. Ok, nak try install skrip tu? Nak lindung hak cikpta korang? Jom ikuti Tutorial : Cara Disable Text Selection Pada Blog Anda.

1. Log in ke blog anda
2. Layout > Edit HTML
p/s : sila backup template dulu yer klik download full template, demi keselamatan.
3. CTRL F cari </body> dalam skrip template anda.
4. Copy n paste semua kod dibawah ni dan bubuh kat DI ATAS </body>

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable select-text script- © Dynamic Drive (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/
//form tags to omit in NS6+:
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]
omitformtags=omitformtags.join("|")
function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}
function reEnable(){
return true
}
if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}
</script>
credit to http://www.jiwang.ws/

5. Tekan preview pastikan semua lancar dan tiada error.. kalau ok.
6. Tekan save template.

Ok dah siap, macam mana? tak boleh nak select kan? sekarang baru la jadi hakcipta terpelihara he3. Korang boleh praktikkan dan kalau ada apa apa soalan boleh lah tanya pada Lanun di ruang komen. Lanun dah try memang semuanya ok. Selain itu kalau korang ada cara lain, boleh lah kita share sama sama yer. Lanun pun dalam proses belajar jugak.
Blog Widget by LinkWithin

30 komen disini yer..:

paiz said...

gud... info yg lengkap dan mudah utk faham.. thanx lanun... boleh try lepas nih....

Zny said...

thanks lanun...da try n org da x leh copy kitenye...

LaNuNsepet said...

to paiz :

ko mmg pengomen setia ar iz..
wlupun ko adalah roomate aku.
hahahah

LaNuNsepet said...

to zny :

same2 :-) aa2 takleh..
lanun dah cek ke blog zny..
nice blog..

Lagenda said...

Err en lanun..nak tanya sket! nape ajar disable right click kat org len, tp blog en lanun mak leh right klik??

Syikin said...

guna aplikasi ni tuk blogku..tq sharing the info..

LaNuNsepet said...

to lagenda :

he3.. blog lanun hanya sediakan apa yang blogger lain perlukan.. Lanun tak wat yg skrip macam disable ni sebab di Lanunsepet semua org bebas nak kopi n paste pape :-)


tp guna kearah kebaikan.:-) he3

mrs.JamaL said...

ha..ah..memang senang nak faham..
tenkiu

dok tunggu jugak ni bila nak ade tutor pasal button fesbuk n twitter macam en Lanun ni..cute..ha..ha..ngengada pulak

nuriz said...

baca tutorial ni lak hehe tq lanun

niesz said...

thanx for sharing..hihi..

fierlynn said...

terima kasih banyak-banyak lanun!
sangat berguna. mari jengah blog aku!

Nurul muslimaH said...

dh lama nk buat cmni tp x reti...
thanks lanun for this tutorial! :D

cik eira said...

da try dah hehe . thanks :)

wan said...

Selamat hari raya semua...Banyak undangan OPEN house minggu nie?
Kalu nk belajar bina web domain sendiri jom singgah sini..
http://lamborian.ws/AutoMLMAnda.html

dandelion kiss said...

masih boleh dicopy,
tekan dekat tab atas tu cari select all, right click entry yang dah di select all, copy. masih boleh di copy juga.
waaaaaaaaaaaaaaaa...cemaner ni...

. said...

org kebnykkn yg blm tau cara copy pening la dia tk dpt copy....otai2 tu tau le.....masih ada klmhn ....tp apapun tutorial ni bagus untuk diketahui....

try copy yg ni http://www.biz5bintang.sabriyunus.com/

AIDA SAHARUDIN!! said...

thanks lanun ;DD
aida kongsig ngan kawan2

http://aidasaha.blogspot.com/2010/11/how-to-disable-disable-text-selaction.html

Anonymous said...

yaaaay Lanun ^^ thnx yah.
my blog lama slalu ada org cetak rompak gmbr. so my new blog nih da safe and secure ^^ thnx again kayy ^^/

Aimi Razman said...

Salam lanun, mcmane ek kalau tknk bg kuar popup tu

LaNuNsepet said...

to aimi razman :

w'salam... popup yg mane yer? yang kate "cannot copy tu ke"?


kalu yang tu kna tgk kod prog tu balik..

Aimi Razman said...

oo ok, if mcmtu, tang mne yg kena del ek supaya pop up tu tk keluar

Mira Hana said...

da try..alhamdulillah jadi..tengs lanun :)

I'm farra.. said...

sukanya hamba dengan tutorial ni!

qishTihani said...

thnks :) dah buat tutorial ni

nEuR0 shEwAzni said...

salam . saya ade amek tutorial ni . terima kasih share ilmu . aa nak tnya la kan , saya try CTRL-A pastu cume select pastu saya CTRL-C dan CTRL-V kat mikrosop word . boleh pulakkk !!! siap keluar gamba lagi . macam mana aa ?

tolong ea ?

LaNuNsepet said...

to neuro shezwani :

Rasanya itu Lanun pun tak tahu nak tolong.. script ni hanya untuk simple user je kot. Memang byk kelemanhannya. :-)

maaf tak tbyk membantu.

Blog adalah tempat berkongsi, sukar nak halng org copy. Artis punpening org leh cetak rompak gak movie n lagu. he3 inikan kita.

Skrip ini hanyalah simple use kot :-) Lanun pun tak guna.

cf-ipm said...

ilmu yang berguna terima kasih

ira azmi said...

thanks ya lanun...mnjadi la.. :)

nurie said...

Salam...saya amik code nie ye...terima kasih daun keladi...jasamu dikenang...:)

cheeda lala said...

Thanks lanun =))