30 June 2010

Cara Tunai kan Cek Nuffnang Ke Dalam Akaun Bank

Salam...
Ni citer lama, tapi baru ni nak citer, 24 Mei aritu pergi ke bank untuk cash kan cek pertama Lanun dari Nuffnang. Teruja jugak bila hasil daripada berblogging kini berada depan mata, cuma tinggal satu step jer lagi, masukkan duit ni kedalam akaun bank Lanun. (actually peristiwa ni berlaku 24hb mei duit Masuk 27 mei)

Untuk mudahkan Lanun sendiri, Lanun akan masukkan duit ni kedalam Bank Islam. Bukan sebab ape, tu lah bank yang senang nak capai pun. Selain tu, sekurang kurangnya ni satu support tanda sokongan pada perbankkan Islam betul tak? Ok, Lanun akan cerita bagaimana caranya nak masukkan duit cek nuffnang ni dalam akaun kita kat bank, tanpa beratur atau tunggu giliran untuk ke kaunter bank.

1. Pergi ke bank yang akaun korang aktif, tak kisah bank apa (yg ada mesin deposit cek)

2. Pergi ke bahagian pertanyaan minta Borang Deposit Cek

3. Hati hati leraikan cek nuffnang dari surat asal.

4. Isi borang tersebut, antara yang kena isi ialah :

a) No telefon & Nama
b) Nombor akaun bank anda (if korang pergi ke CIMB, akaun CIMB korang lah kan)
c) Bank / bank pembayar adalah HSBC (seperti yg tertulis kat cek)
d) Tempat  lak isi K. lumpur (sebab kat cek tu tulis HSBC K. lumpur)
e) Amount / RM tuliskan nilai kat cek tu tulis (bahagian komisyen biarkan kosong)
f) Nombor Cek (di bawah cek nuffnang yang dalam kotak merah tu ha 6 angka yer anak anak)


picts by : spblogger.com edited by : lanunsepet

5. Lepas isi yang Lanun nyatakan kat atas tu pergi ke belakang cek nuffnang isi

a) Nombor akaun bank korang
b) Nombor telefon
c) Nama korang

6. Masukkan cek nuffnang kedlm sampul yg di attach sekali dengan borang deposit cek tu.

7. Semak, n Ceraikan salinan pelanggan dari borang cek (selalunya warna kuning)

8. Pergi mesin deposit cek, masukkan sampul tu ikut arah anak panah.

9. Ambil resit yang keluar selepas kita masukkan sampul cek.

10. Dalam masa 3hari bekerja, duit akan masuk ke akaun (kalau tak ada masalah)

11. Simpan resit dan salinan borang deposit cek. (untuk rujukan jika ada problem)

Hasil deposit cek Lanun selepas 3 hari :

Nilai didalam tu adalah "auta" semata mata....
24 Mei depositkan cek dan 27Mei dah masuk duit.
Blog Widget by LinkWithin

23 komen disini yer..:

LanaBulu said...

tahniah lanun..

A-Y-I-E said...

thanks sebab bagi maklumat ini...

zulkbo said...

salam..
berduit lebih la kita
bulan ni yek..he he
tahniah..rezeki dalam
berblogging..

Ieda Al-Habsyi said...

yippiie! terkejut akak tengok nilai "auta" tu, hehehehe!! best2 :)

Affan Ruslan said...

Salam pakcik lanun.
lama xupdate.
aku berjaya dpt tempat ke 500. :)

Kancilbiru said...

tahniah ya..dah kaya la ni? hehehe

FarHa said...

wahh mcm best je..nak jgk per2 pon tahniah ye =)

Lagenda said...

Mak nak gak cek NN...bila la leh dpt merasa nak pegang cek tu!!!

JMR said...

berbaloi-baloi kan blogging nih...

ibuintan said...

Tahniah..
seronok dapat cek kan..
leh la beli baju raya

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

wah teknik2 cash cek da ade teknik nk belanje bila pulok... hu3

tahniah ye =)

mrs.JamaL said...

wah bestnyer

Gee said...

ehemm...berapa ek nilai cek tu...mesti beribu2 lemon ni..hehee..congratsss

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME.WORLDCUP  
╔══╦══╗╔╦══╗  
╚═╗║╔╗║║║╔╗║    
╔═╝║║║║║║║║║ 
║╔═╣║║║║║║║║    
║╚═╣╚╝║║║╚╝║    
╚══╩══╝╚╩══╝
SAY.NO.JUDI.BOLA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

sorry beb.. Sejak kebelakangan ni tak dapat ziarah korang pasal ade problem komputer lah.. ni dah kembali normal cam biasa ye

banyaknya duit kamu ni.. thanks lah kerana tunjuk ajar sifu ni... aku kalau dapat pun akan masukkan dalam bank islam

kenwooi said...

last time i dont know which is the cheque number =P

Khidhir said...

wahhh..besnye..duit2..lalala

Nic531 said...

Taniah berjaya mendapat bayaran daripada Nuffnang, bule kongsikan tips macam mana nak succeed dalam nuffnang ke? Visit my blog >> Earnmoneywithnocent

Tanakwagu said...

banyak tu,,tahniah

Beckhrooy said...

banyak nye prosedur tu

Anonymous said...

tq.... kerana memberikan maklumat yg sgt berguna.

suzie rahman said...

hihi dh lam smpn cek sbb xtaw nk cashkan.thxs..

Anonymous said...

Chinese medicine molecular Biological target therapy using the most advanced enzyme
extraction technology, direct acting on continuously
breeding tumor cells. The former codes for proteins and the latter
does not. CAM has grown in popularity for its inexpensiveness and green style
of living benefits.

Here is my web blog whatsonpenang.com

Blog Panduan Batin Suami Isteri said...

UItttt jelesnya. Cmne nak dapat trafik banyak ye?