02 June 2010

Font Smooth / Cleartype Settting : Membaca Pada Skrin Kini Lebih Selesa..

Salam...
Kali ni nak kata tutorial ke ek? tak kot.. Ok, so ni bukan tutorial sebab Lanun sorang jar nampak macam ni tapi korang still nampak view "default". Tak paham? he3.

Font yang kita guna kat PC secara default nya : Standard screen font , jadi Lanun tukarkan pada "ClearType" yang lebih smooth and smart. Setting font smooth macam ni lebih mudah n mesra ngan mata Lanun untuk mengadap notebook ni lama-lama. 

Tambahan lagi blog blog korang mesti lagi nampak smooth bila Lanun view guna ClearType font nie. Tapi, bagi sapa yang prefer "standard" leh kekal ngan setting asal yer, peace.

SEBELUM tukar...

SELEPAS tukar... Lanun like it..


Cara nak tukar setting ke ClearType Screen Font:
  1. Control Panel > Display > Appearance > Effect > tukar Standar kepada Cleartype > OK > Apply.
  2. Klik kanan pada desktop > Properties > "sama langkah diatas"
  3. Kalau anda tak jelas sila [KLIKSINI] untuk paparan imej untuk langkah-langkah diatas.
Blog Widget by LinkWithin

2 komen disini yer..:

Ery Farieha said...

wah
best2
hihihih

LaNuNsepet said...

try jgn tak try k!