18 September 2010

Jenis Jenis Software Untuk Extract Compressed Files

Salam...
Buat pengguna internet yang rajin mendownload pasti biasa dengan jenis jenis software dan extension file file yang dieorang download. Maklumlah, ada banyak website dan blog yang bagi kita sumber movie, filem, video, tv series dan macam macam lagi secara percuma.

Kebiasaan website atau blog yang menyediakan filem filem atau drama untuk di download / muat turun akan compress dan split kan ( mampatkan dan ceraikan ) kan file dieorang dulu supaya lebih ringan dan mudah untuk di download dan di uploadkan.

Setiap penyedia filem filem ni, akan guna software berlainan, ada HJsplit, FFSJ, 7zip, Winrar, Winzip, dan ALzip. Setiap software / perisian ni ada kelebihan masing masing dan mereka hanya boleh extract atau join files yang memili extension tertentu, untuk mengenalinya software mana yang anda perlu guna sila rujuk rujukan di bawah :

'._a' guna  FFSJ
'.rar' guna  7Zip @ Winrar
'.001' guna  HJSplit
'.a00' guna  ALZip

Untuk download software berikut boleh guna link di bawah :

  1. Download FFSJ
  2. Download 7Zip
  3. Download Winrar
  4. Download HJSplit
  5. Download ALZip
Blog Widget by LinkWithin

2 komen disini yer..:

Anip™ said...

aku suke gne winrar..hehe

Kyuubi_85 said...

setakat ni kau dah pernah guna winrar, 7zip and hjspli.. :)