20 September 2010

Malware Detected Warning Serangan, Punca, Penyelesaian & Nasihat...

Kalau mozilla firefox gini warningnya..

warning kat google chrome

Salam...
Makin menjadi jadi serangan Malware sekarang ni, ape yer puncanya? Lanun ada baca kat Malaysiakini aritu selepas laman web dieorang pun kena cop malware.

Punca :
Pada pembacaan Lanun ia berpunca dari iklan yang mengandungi elemen "open x", banyak laman web dan blog guna iklan ber elemen macam tu. Ia bukan salah syarikat pengiklan tetapi pada skrip "open x" yang berisiko dieksplotasi.

1. Malaysiakini jumpa punca serangan malware [ baca sini ]
2. Apa itu hack "open-x" pelajari dengan.. [ baca sini ]
3. Berita harian dan Harian metro juga ada Malware Warning ( puncanya iklan?? )
4. Pengumuman dari Innity mengenai Iklan nya dan Malware [ baca sini ]

Penyelesaian sementara untuk blog :
Sekiranya blog anda mengalami masalah ini, anda boleh atasi dengan mengenalpasti puncanya di halaman amaran malware tersebut. Page amaran akan menunjukkan laman web mana yang menyebabkan malware teresebut, jadi anda hanya perlu buang link blog/laman web tersebut dar blog korang.

Lanun kena jugak Malware :
Pagi tadi Lanun juga hadapi masalah sama, tapi setelah buang link ke justkhai dan ariffshah tiada lagi amaran malware. Ia mungkin kerana kedua dua blog ini justkhai dan ariffshah menggunakan iklan ber elemen "open x" seperti Innity.

Uptodate antivirus :
Lanun tak nafi juga mungkin ia serangan virus, kerana melalui "open x" trojan dan virus boleh masuk kedalam komputer dan browser kita. Jadi kita tgu perkembangan mengenai perkara ini. Nasihat Lanun, Pastikan antivirus anda sentiasa uptodate ok demi keselamatan bersama.
Blog Widget by LinkWithin

6 komen disini yer..:

Sharinginfoz said...

thanks for sharing

newbie said...

amaran malware nih memang menakutkan,,risau gila kot kena virus.

a kl citizen said...

ooo gitu citernya

Wan Gerrard said...

Owh yeke, Gerrard tak pasti la Blog Gerrard ada kena malware ke tak, takut2

eiffel said...

mslhnyer..aku da buang smua link tuh kt blog..tp virus tuh stil ada gk..sampy kn aku nyer draft pown kne...cmne???

Dev Clarehova said...

ya..same goes to me...im searching the solution now...already remove all the links that suspicious, but still there