05 September 2010

Terbaru Di Blogger : PageViews Counter Stat dan Post Paling Popular.

Salam...

2 Bulan lepas Blogger telah pun melancarkan dua Gadget terbaru di dalam empayar blogspot. Dua gadget ni dikenali sebagai Popular Posts dan Blog Stats. Apa fungsi nya? Tapi Gadget ini masih lagi tidak secara rasmi di releasekan di Blogspot.com, ia hanya boleh didapati di Blogger In Draft dimana banyak perkara dan fungsi baru di eksperimenkan untuk kepentingan semua pengguna Blogspot. Jadi untuk try boleh kesana : http://draft.blogger.com/

Tapi sebelum itu jom kita lihat dulu apakah 2 Gadget yang baru di hasilkan oleh Blogspot untuk anda : 



Popular Posts
Memaparkan entri entri yang paling banyak / popular / terhangat di blog korang. Korang boleh pilih sama ada Popular all time, 7 hari terakhir, atau 30 hari terakhir. Gadget ni akan susun entri post tu mengikut tahap ke popular an nya he3.



Fungsi tambahan korang boleh setting bagi ada thumbnail atau tidak, dan korang juga boleh pilih sama ada mahukan Tajuk dan sedikit summary / snippet atau just tajuk sahaja.

Bagi Lanun, gadget ini masih ada kekurangan jadi sebab itu dia tak official kan lagi, just hanya boleh didapati di Blogger in Draft.

Blog Stats / Pageviews Counter
Anda tahu apa itu page view? maksud pageview (PV) adalah kiraan satu page .html di buka. Contoh yer, kalau korang buka http://lanunsepet.blogspot.com/ tu dikira 1 pageview, pas tengok2 kemudian korang klik artikel pasal puasa di blog lanun, so dah tambah lagi 1, pas tu kemudian korang klik pulak link ke artikel pasal hari raya juga di blog lanun, tambah lagi 1 pageview. Then after that korang klik link ke blog Usop terus pergi ke blog beliau. Jadi total pageview blog Lanun adalah 3 PV, bukan 4 kerana klik terakhir pergi ke blog Usop, tu dikira PV untuk blog dia lar.



Jadi fungsi gadget atas ni adalah untuk paparkan graph / graf page view yang comel dan kecik, beserta dengan teks paparan nombor bilangan pageview blog korang. 

Nak try gadget ni ?
Untuk pengetahuan korang, Gadget ini masih lagi tidak secara rasmi di releasekan di Blogspot.com, ia hanya boleh didapati di Blogger In Draft dimana banyak perkara dan fungsi baru di eksperimenkan untuk kepentingan semua pengguna Blogspot. Jadi untuk try boleh kesana : http://draft.blogger.com/


Blog Widget by LinkWithin

14 komen disini yer..:

ejum said...

hehe.aku pon baru perasaan bende ni tadi..ingat nak jgak buat entry..tapi xjadi lar.ahhah..

Propito,com said...

lame tak main blogger.. sekarang pakai wordpress.. hehe

LaNuNsepet said...

ha3.. aku pun igt baru..
rupanya dah 2 bulan..
alang2 dah taip.. baik post jer..
lagi lama simpan lagi basi.. ki3

LaNuNsepet said...

to propito :

wordpress mmg lagi gempak :-)
InsyaAllah satu hari nnt akan pindah.

zulkbo said...

SALAM..
ada perasan juga hari tu
STATs tu saya ada gunakan
bnyk perkara boleh di buat
he he..

Anip™ said...

baru aku tahu..lame x add gadget...huhuh..thnx sharing yer..

ken said...

coolnya.. akan try! =)

ProfHariz said...

smart blogspot nak cuba lawan wp :P
ekeke

mier@merr said...

aku da lama xbuke part tu..nmpk sgt da lama xtmbh widget pape..hihi...nak raya nih..kena ngemas blog gak..

kata kila said...

WAHHH thank youuu thank youuu

sunglasses said...

terima kasih atas perkongsiaan menarik

kamil salleh said...

Terima kasih berkongsi infomasi ini. Pasti masih ramai blogger baru tak tahu benda ini.

nurizz 243 said...

ohh baru ku tahu..thank youfor sharing

SeMawar Lutat said...

thanx a lot
visit my blog: www.semawarlutat.blogspot.my