20 September 2010

Ping Blog Post Anda Dengan Lebih Mudah Dengan Plug In Pingler Untuk Mozilla FireFox

Salam...
Biasa Ping Blog? pernah Ping blog post? Pada yang biasa mesti tahu apa kebaikan ping blog anda ke ping services dalam dunia internet. Pada yang tak tahu Lanun akan terangkan secara ringkas. 

"Ping adalah satu proses dimana kita mengarahkan spider web crawler crawl (masuk dan scan dan baca dan submit) ke dalam blog post terbaru kita supaya mereka dapat indekskan atau update blog post korang ke search engine lebih pantas dari biasa. Ping akan buat post korang muncul lebih awal di Google / Yahoo"

Lanun akan kongsikan satu Plug In Pingler untuk ping post post terbaru korang ke internet. Dengan Plug In ini korang akan boleh Ping 5 Blog atau Blog Post artikel dalam 1 Hari. Tetapi Plug In ini masih terhad untuk pengguna Mozilla sahaja. Untuk Google Chrome masih tidak ada lagi.

Cara Ping? Mudah sahaja, buka blog yang ingin ping anda hanya perlu klik butang Ping / Klik butang logo Ping di Mozilla Explorer anda dan tunggu sehingga proses Ping selesai. Pingler akan akan bagitahu Pinging bermula dan berakhir.


Untuk dapatkan Plug In Pingler ni sila ikut step dibawah :
  1. Download file Plug In Pingler
  2. Buka Mozilla File > Open File > Browse dan pilih fail "pingler.xpi" tadi
  3. Install > Restart Firefox
  4. Untuk yang ada akaun premium pingler boleh log in username & password untuk dapat unlimited ping URL ( pastinya kita takda akaun ni kan? he3)
Cara guna PlugIn Pingler For Mozilla FireFox
  1. Buka Mozilla
  2. Nampak tak ikon Pingler sebelah address bar? 
  3. Buka blog korang / blog yang ingin di ping / post yang ingin korang ping
  4. Tekan ikon Pingler
  5. Tunggu sehingga mesej pinging is success.

Blog Widget by LinkWithin

10 komen disini yer..:

a n a s t a s y e a said...

dah try .. tapi tak tau berkesan ke tak =)

Anip™ said...

menarik..kene try nie..hee

marina anakcikbob said...

wahhh...tengkiu so much yaa..

LaNuNsepet said...

same2 :-) semua..
tapi firefox je setakat nie.

berkesan n terbukti.. tak caya tayalah pakar..

sabree hussin said...

kenapa firefox aku jadi lembab lepas install ni hhu

^
.
.
atau internet aku yang problem ni hhe

LaNuNsepet said...

yer ke?
cube try buang laju balik takk..
kalu laju balik.. takyah pki lah..
guna manual jer..masuk lamanweb pingler.com

he3

marina anakcikbob said...

lanun,brp kali bole ping sehari?

LaNuNsepet said...

1 URL leh ping 1 hari sekali sahaja..

amira said...

ooohh.. I see.. mmg tengah cari tips nih

gaptek said...

terimakasih...



Untuk ping, dibatasi 5 kali sehari,,

untuk 1 url cuma bisa di ping satu kali sehari,,kecuali kita berbayar bisa unlimited