07 September 2010

Tips : "Stats" Fungsi untuk Blogger Kenali Blog Masing2..

Salam..
Lanun.. ko memang ketinggalan lar.. ha3. Lambat betul update!. Ok2 jangan marah yer chief Lanun. Lanun akan update jugak lar, pedulik la ketinggalam atau tak. Update ikut suka ikut jari ni yang akan taip bila dia rajin. He3. Oh Merapu.

Ok Guys and Girl Lanun akan sharekan sesuatu yang Lanun suka sangat tengok. Apa dia? Lanun suka sangat tengok 3 perkara ni :
  1. Google analytics : Advance tool untuk analisa blog atau laman web korang. ( A-Z )
  2. Nuffnang Analytics : Basic function dan mudah di fahami
  3. Terbaru : "Built In" Stats atau Statistik untuk pengguna Blogger. Oh Yes!!
Korang lihat pelbagai statistik dari banyak segi ( beserta grafik) dengan klik butan STATS selepas log in ke blogger. Secara umum Stats adalah statistik, dari pelawat, pageview, trafik, sumber trafic, keyword hit, artikel popular dan macam macam lagi. 

Lanun sangat sangat recommend korang usyar function ni ok, sebab dari Stats ni lah kita boleh lebih kenal dengan blog kita, lebh tahu apa kemampuan dan kelemahan blog kita. Banyak akan korang dapat belajar. Pastinya ramai blogger otai seperti Usop, Kujie2, Aduka5, Dark Batman, Yanmie dan Cikgu Dahlia pun akan suggest guna fungsi Stats ni.


Petunjuk :
  1. Overview : Secara umum tentang trafik ke blog korang.
  2. Post : Tunjuk nilai Pageview Post dan Pages yang telah di view untuk tempoh masa tertentu.
  3. Traffic Sources : Ada Referring URL, Site, dan Search Keyword untuk blog.
  4. Audience : Tunjuk dari mana visitor datang?, guna explorer apa? OS yang digunakan?
  5. Tempoh masa  yang boleh dipilih ( "Now" adalah keadaan semasa )
Kesimpulan :

Tak kisah lah dengan medium apa yang korang guna untuk tengok statistik ( keyword, trafik, visitor, UV, referral atau sebagainya ) yang penting kenali blog korang. Dari statistik korang boleh analisa :
  • Perangai dan cara visitor bertindak. 
  • Apa yang mereka mahukan? 
  • Apa yang boleh buat mereka setia pada blog kita
  • Selain itu korang boleh juga tahu pembaca setia dan juga sumber trafik korang. 
Apa lagi? Log in dan lihat stats blog masing masing. Ok, selamat menganalisa.
Blog Widget by LinkWithin

10 komen disini yer..:

saya_arief said...

trafikk slalu sesak waktu puncak..
hoho..sedang menganalisa stats..

ejum said...

terima kasih atas perkongsian ini geng..memang banyak info yang boleh didapati melalui benda ini..hehe

Sharinginfoz said...

memang bagus kan boleh dapat tahu a lot of things kan

Cek Nuffnang Pertama RM540.15

Anip™ said...

aku slalu gak tgk kt stat tu..
dapat tahu dr mne visitor dtg..
keyword yg dicari..hoho

'AQILAH said...

terima kasih..selalu tengok kat nuff je :)

Yuni Aisyah said...

baru tau..thanx for sharing..=)

Azwan Ismail said...

Thanks for sharing.. :)
Bagi diorang yg ade duit lebey tu boleh la guna stats berbayar pulak :D

ProfHariz said...

walawehh.. blogger makin bagus.. thanks atas perkongsian lanun nie!


New Entry ProfHariz
Awas! Kepada Pengguna Facebook.. Must Read!

sunglasses said...

saya selalu menggunkan google analytic je

Anonymous said...

tantric massage, fοг rеρresentative, іs one of аnd
inside thighs with lightsome senѕual touch massage.
another Region of Pratyahаra іs in Chiсagο can
rеally fill youг bosοm with desire.
tantric massage nеeԁles weгe then situated at trіo placеs on the propeг inclinе between гomantіс, familiar and rеѕtful.