22 September 2010

Terowong Dasar Laut Malaysia Singapura dengan RTS Ganti Tambak Johor..

Salam...
Dalam berita hari ini kerajaan telah menimbangkan cadangan untuk membina lagi laluan masuk antara Singapura dan Malaysia berikutan tambak johor tidak mampu menampung bilangan orang yang makin ramai menggunakan nya.

Antara cadangan selain membina satu lagi tambak ialah cadangan membina terowong dasar laut, under sea tunnel yang akal dilengkapi dengan perkhidmatan pengankutan awam yang cekap iaitu Perkhidmatan Pengangkutan Transit Aliran Deras (RTS) antara Johor Bahru dan Woodlands (Singapura). Perkara ni dah dibincangkan tapi idea terowong tu masih belum pasti.

Apa itu RTS? Lanun ada wat searching sikit dan jumpa Rapid Transit Series. "The Rapid Transit Series (RTS) bus is a long-running series of transit buses originally manufactured by General Motors (the last generation of that company's long bus heritage) and was last produced by Millennium Transit Services as the RTS Legend until the company shut down production in 2009" - Wikipedia 

sekadar make up blog...

Jadi ia adalah satu sistem pengangkutan awam bagi hubung dua tempat ini, yang mana mungkin lebih cekap, pantas dan mesra alam. Bagaimana pulak dengan terowong bawah laut? Hebatkan bunyi nya? Mungkin beginilah terowong yang mungkin akan dibina itu nanti.

p/s : Harap projek ni tak jadi macam apa yang terjadi pada jambatan bengkok, last last rakyat jugak yang tanggung rugi jadi pembaziran. Harap kerajaan ambil series hal ni,jgn jadi lebai malang. Ckp pasal jmbtn ni, teringat degan cadangan Ketua menteri Ali Rustam nak bina jambatan ke Indonesia? Apa cerita?

sekadar gambar hiasan dari gooogle...
Blog Widget by LinkWithin

2 komen disini yer..:

sazali yusof said...

wah first kat sini..
hurm pandai la drang.. malaysia gak yang rugi sbb kalau sgapore wat tunal macmni kapal still boleh lalu kat situ..

Anonymous said...

la....bagos pe kalau kapal boleh lalu kat selat tebrau tu....so kapal2 tu xkn singgah kat pelabuhan singapore...diorg akan singgah kat PTP/Pasir Gdang...cuma mslh skrg ni tambak johor...sebab tu singapura bantah malaysia nk roboh kan tambak johor...sebab kapal boleh lalu nanti....