23 August 2009

Misi Ke Jalan Pasar.... & Bro Zaid Yang Hebat.....

Salam semua...

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak... Dan selamat menjalani ibadah puasa dengan tenang dan berdisiplin. Lama dah lanun tak kongsi aktiviti kat sini.. Hari ni lanun nak citer sket pasal trip semalam...trip 1 ramadhan.. iaitu misi ke jalan pasar..

Tujuan Lanun n frenz kesana untuk menguruskan hal projek PSM yang duedatenyer yang semakin hampir... Minggu ke10 dah kena present jadi kami kesana dengan sebab untuk meneruskan usaha menyiapkan projek.



OFF WE GO.....
Kami bertolak dari ayer keroh dalam kul 12pm begitu..destinasi kami adalah pudu dulu, kemudian baru ke jalan pasar. Walaupun pada awalnya salah jalan..(sebab ikut bas he3). Tapi dengan pengalaman yg ada masa belajar kat sana dan atas khidmat orang2 kat situ.. (malu bertanya sesat jalan) kami sampai kat pudu dan terus kejalan pasar tak jauh dari situ..


Alhamdulillah, kami sampai dalam hampir 2.45. Selepas pusing beberapa kali kami pun sampai gak kat kedai yang budak2 ni gtau.. Caltrus Electronic.. Kedai ni terletak kat belah belakang dari jalan utama..memang tersorok sket..tapi kedai ni cukup terkenal.. sebab si Bro Zaid ni... Pakar hardware elektronik...


Ni lar kedai yang kiterorg g tu... Dulu kat depan.. tapi tokey tu cakap sewa kedai depan jalan utama sebalik sana mahal sangat...lanun pun terkejut dgr nilai sewa dier.. Hasil dari persaingan beginila kan... Hu3...









PARKING YANG MENGCEKIK....
Sebelum ke kedai tu kami jenuh jugak carik parking...last2 terpaksa parking kat parklot yang mahal ya amat dengan charge rm5.00 sejam pertama dan 2.50 jam berikutnya... nak taknak tu jar masa tu parking ada... Lagipun bulan pose tak larat nak parking jauh2.. Kedai ngan parklot tu pun dekat jar.. Setel parking kami jalan kaki ke kedai tu untuk teruskan misi kami..

TU LA BRO ZAID...
Sampai kat kedai..lanun terus cam si Bro Zaid ni.. Budak2 ni kata dier tak smart mane..n gigi depan takda...( sampai hati ar korang..) Sah la dier tu dalam hati lanun.. Masa lanun sampai masa tu orang agak penuh dalam kedai dier.. kebanyakan datang untuk mintak khidmat nasihat dari si Bro zaid ni.. Selepas tgu hampir stengah jam, baru lar lanun and the gang dapat borak ngan dier... Tapi borak sket.. tibe2 kol masuk... sambung borak balik..ader org panggil pulak.. gtu lar masa tu.. Sibuk betul bro ni dalam hati lanun..


Ni sebahagian pelanggan yang ada dalam kedai tu... kecik jar kedai.. n buruk jar.. tapi cukup terkenal dikalangan student merata semenanjung.. sehinggakan Pensyarh universiti dari U tempatan datang rujuk si Bro Zaid nie... Hebat tak???














Bro zaid sedang meniliti satu projek, projek ni ada masalah.. kejap jar si bro zaid ni leh examine litar tu.. Cuma programming die kurang pandai katanyer... Untuk bahagian programming dier serahkan kat kawan dier.














Lanun dapat tahu dari ape yang lanun dgr caj khidmat dier adalah rm300, tapi lanun dah solotalk ngan dier kat luar masa bro zaid ni g kuar solat zohor. Dier gtau yang boleh jar kawtim ngan dier... maksudnyar negotiate direst ngan dier.. dier kate kalu dah kompem nak yang mana... email and dier akan post item/komponen yang kita mintak with no charge... thanx Bro zaid..

HEBAT DIER NIE...

Sewaktu masa kat kedai tu lanun nampak lar pek2 hobby kit yang tertulis kod "ZD". Gua pun sepontan tanya kat dier.. "Bang, Ni abang design sendri ker? hobby kit abg ek? " Bro zaid tu jawab..ya.. dier yang pek kan.. Lanun bangga ada orang melayu islam yang pakar dalam bidang nie.. Bukan senang nak cari kat jalan pasar tu org melayu yang pakar dalam design elektronik ni..



Amin sedang meminta tunjuk ajar.. untuk projeknyer dari Bro Zaid.. rancak perbualan sampai tak sedar aksi mereka dirakam oleh kamera tersembunyi...he3










Bro zaid ni ader pengaalaman lebih dari 10 tahun.. beliau belajar dari tokey kedai tu.. sampai lah sekarang dier dah jadi PCB/circuit designer.. Tapi sekarang dier dah brenti kejer kat kedai tu..Cuma setiap hari minggu sabtu and ahad dier akn tolong tokey tu jaga kedai sebagai bals jasa tokey tu ajar dier dulu...TANPA GAJI TAU.. (Bro..Lu memang tak lupa jasa...GudJob!!) Lanun dengar cite dier dah kejer tempat lain kat Subang.. and ada yang kata kat subang tu memang kedai dier..

NAMPAK DAH.....

Dari perjumpaan haritu.. lanun dah paham beberapa elemen yang perlu ada dalam project PSM 1 lanun tu.. Beberapa litar perlu digabung.. untuk hasilkan projek power amplifier tu..

Nampak dah aper yang perlu dikaji and yang perlu dikosentrate kan kat situ.. Bro zaid thanx atas nasihat and tunjuk ajar.. Lanun memang respek nagn dier.. Nak layan orang yang bertubi2 datang..masa bulan pose lak.. and macam2 perangai pastinya tak senang dan mennguji kesabaran.. Syabas Bro Zaid..sebab lu memang pakar..!!!


Ni la tokey kedai tu... sempat jugak lanun borak ngan dier... Garang orangnyer.. tapi mampu ketawa..he3.. Dier pesan.. "sekarang kena belajar betui2...jangan main2...." Jumpa lagi tokey... balasnya.... "ok3...dengan ketawa.."















Ni nyonya ni jaga bahagian komponen.. ape2 hal berkaitan harga n nak cari komponen tanya dier...
Nampak jar slow.. tapi pantas cari barang2 ni... Pakar gak ni..















Nak bahan2 berkaitan projek.. suma da disini.. nak salinan artikel untuk jadikan bahan2 projek korang pun korang leh dapatkan salinan nyer disini..











Bangga rasenyer orang melayu islam kiter ada koleksi litar hobi/ hobbykit sendiri.. PCB tu dier design sendri.. Kalu korang beli hobby kit ada tanda kod ZD tu memang bro zaid punya circuit. N lanun dapat tahu jugak beliau ada jugak jual projek yang sudah siap.. n ada yang sampai 2500 hengget.... hardware n report..siap.. Tapi nak kalu rasa nak belajar jgn la beli... buat sendri..












robot ni dijual RM700...siap dah sume.. Sapa nak leh oder kat kedai ni.. Kontek Bro zaid untuk projek yang lebih hebat..n special price...
















Disebabkan tak sempat..kami singgah di perhentian restoran jejantas ayer keroh untuk berbuka puasa.. Jemput makan.. kami teraweh pun kat sana.. jemaah 3orang... Alhamdulillah jalan2 juga.. Ibadah jgn dilupa.... :-) he3











Berbuka puasa KFC... sehingga menjilat jari..he3...














MySpace

LANUN : Doakan Projek lanun berjaya yer... :-)


Blog Widget by LinkWithin

7 komen disini yer..:

LaNuNsepet said...

mane lanun?

CoKLaT uNGu said...

Lanun ambik gambar daaa...

Nadia Hanafiah said...

boleh g cntact number bro zaid x?

Anonymous said...

Pm me no zaid nonix18_29@yahoo.com

fandydahalan said...

Ahad bukak ke

aidil firdaus said...

Tolong pm..no saya 0129271973

aidil firdaus said...

Tolong pm..no saya 0129271973