10 March 2010

Pesanan Untuk Calon2 Yang Nak Amik Result Exam SPM/STAM Nanti...

Salam...

Dijangkakan Khamis 11hb ni akan keluar result untuk calon-calon SPM&STAM 2009. Mesti berdebar kan? maklum lar lepas penat lelah study, berhempas pulas, pening kepala, serabut kepala, runsing, tak cukup tido akhirnya hari khamis ni hasil usaha-usaha selama ni akan berbuah.. agaknya macam mane lar buah tu nanti??

Sedikit pesanan dari Lanun sebagai Abang n lebih senior dari korang, he3 untuk calon-calon yang akan ambik result kat skolah masing-masing nanti...

Pertama sekali pesanan masa nak pergi ambil result :

Masa nak pergi :
  1. Hati-hati dalam perjalanan pergi... jangan terlalu teruja sampai abaikan keselamatan... 
  2. Ambil kenderaan awam supaya lebih selamat, dan pergilah beramai-ramai, dapat jumpa kawan lama sekali.
  3. Sebelum keluar rumah, bacalah doa.. dan minta izin dari ayah ngan mak.
  4. Pastikan bawalah bekas / fail untuk simpan sebarang dokumen/result/sijil yang dapat nanti.
  5. Bawalah tisu kot-kot ada yang menangis nanti pulak (bg pompuan he3..lelaki?)
  6. Pakailah pakaian yang menutup aurat 


Dah sampai :

  1. bertegursapalah dulu dengan cikgu atau rakan, maklumlah lama tak jumpa.
  2. jangan berebut dan tunggu giliran.
  3. kalu debar.. bacalah selawat dan surah an nas..banyak..
  4. bersembanglah untuk elak debar jadi lagi teruk..


Dah tengok result :

  1. ucaplah alhamdulillah... apa yg kita dapat adalah usaha kita selama ini..
  2. kalu nak nangis-nangis lah.. cuma jangan melalak2.. n jangan menjerit...
  3. telefon lah mak n ayah bagitahu dahulu mereka.. kerana mereka kita sampai tahap tu skrg..
  4. kalau ada mak n ayah.. peluk n cium n ucap terimakasih..
  5. salam n terimaksih pada cikgu n rakan2 yg membantu..
  6. ucap tahniah pd yg cemerlang.. n beri semangat pd yg bersedih..masih belum terlambat..ini bukan akhirnya
  7. simpan dokumen baik-baik, jangan bagi hilang.
  8. jaga batas pergaulan dan kata-kata juga tindakan


Dah nak balik :

  1. baliklah terus...jangan merayau tempat yang tak tentu hala.. kecuali dengan izin n bukan tempat tak baik.
  2. better balik terus.. ucap terimakasih pada mak n ayah..luangkan masa..
  3. terbaik.. buatlah sujud syukur dan tunaikan nazar sekiranya ada...
  4. banyak kan memuji Allah.. panjatkan syukur..
  5. kalau tak cemerlang.. xcapai target.. takpa.. perjalanan masih jauh.. cemerlang pd exam bukan penentu untuk berjaya.. masih banyak lg masa untuk perbetulkan diri.. kita masih muda.. n bayak jalan untuk berjaya..
  6. ingat... ramai yg cemerlang spm, tapi akhirnya kerana lalai, lain jadinya...jadi berusahalah, bukan selesa dengan apa yang ada..tuhan nilai kita pada usaha.. :-)
  7. apa yang kita dapat redha lah :-)


Lanunsepet : semoga berjaya semua.. :-) rancang masa depan anda semua, banyakkan doa dan usaha k. Allah sayang orang yang rajin berusaha, dan org yang Allah syg lah selalu kena uji. bersabarlah..ada yang terbaik menanti kamu.

* Back To Halaman Utama *

Blog Widget by LinkWithin

6 komen disini yer..:

CoKLaT uNGu said...

::TQ incik..:: hehe..bkn untk spm n stam jer tu.. yg lain pun boleh gunakan tips2 di atas.. aplikasikan dlm situasi yg memerlukan..

Na said...

thnx 4 da tips...huhuhu....

LanaBulu said...

Pesana yg sangat baik lanunsepet..TQ
Moga mereka semua mendapat result yg cemerlang..

LaNuNsepet said...

same2.. :-)

khai said...

cmne r nk dpt contoh soalan STAM???

LaNuNsepet said...

cuba search di scribd.. mungkin ada.. mungkin :)

n rasanya saya pernah terbaca ada buku koleksi2 soalan2 STAM lepas. mungkin kena tanya ustaz/ ustazah anda.. atau seniorr..