29 March 2010

Popcorn Dan Handphone : Handphone Boleh Masakkan Otak Kita??

Sebelum ni aku post pasal pengumuman TNB berkaitan dengan kesan EMF yang terhasil dari kabel pemancar dieorang yang sebenarnya tak berbahaya kepada manusia. Untuk makluman, EMF ni ialah gelombang elektromagnetik yang memang tak nampak dengan mata kasar. 

EMF ni meliputi setiap alat yang menggunakan elektri termasuk kabel elektrik, mesin basuh, hair dryer, handphone dan sebagainya. Gelombang EMF nih memang banyak sangat kegunaan nya lebih lebih dalam komunikasi, selain tu micro oven kita jugak salah satu dari aplikasi gelombang EMF. Jom tengok video jap!!

Jangan tiru mat salleh ni.. arak haram..

Yang atas ni video home eksperimen, yang mat salleh ni buat pada bertih popcorn yang belum dimasak, diletak dekat dengan 4 biji handaphone pastu dieorg call serentak untuk aktifkan gelombang EMF. Dah tengok hasilnya kan. Tapi betul ker apa yang terjadi kat popcorn ni leh jadi kat kita?
Jawapan nya dibawah... kalau rajin baca la lagi he3... 



medan elektromagnetik

Subhanallah.. Maha Suci Engkau... Benar, Allah Maha Bijaksana.. dia ciptakan kepala dan otak kita tak lemah macam popcorn ni,kalu tak lama dah meletup wei... kita boleh menerima gelombang EMF ini. Allah mewujudkan gelombang supaya kita boleh memanfaatkannya. Dengan kepakaran jurutera dan pengkaji tercipatlah pelbagai alat hari ini.

Tapi alat-alat ini dipantau, dan turut juga dikaji supaya ia tak memberi kesan sampingan kepada manusia. apa yang kita dengar mengenai kanser hasil dari radiasi gelombang adalah tidak benar menurut pendapat pakar di bawah : 


Pendapat Pakar : EMF dan Kanser
1. All known cancer-inducing agents — including radiation, certain chemicals and a few viruses — act by breaking chemical bonds, producing mutant strands of DNA. Not until the ultraviolet region of the electromagnetic spectrum is reached, beyond visible light, beyond infrared and far, far beyond microwaves, do photons have sufficient energy to break chemical bonds. Microwave photons heat tissue, but they do not come close to the energy needed to break chemical bonds, no matter how intense the radiation. --Dr. Robert L. Park of the American Physical Society (New York Times Oct. 1, 2002)
2. Ionizing radiation can break the electron bonds that hold molecules like DNA together and is carcinogenic....The photon energy of cellphone EMF is more than 10 million times weaker than the lowest energy ionizing radiation.--Lorne Trottier



* Back To Halaman Utama *

Blog Widget by LinkWithin

3 komen disini yer..:

LanaBulu said...

Cuba se maximum mungkin utk pakai secara loudspeaker semasa guna telehone tu..

Affan Ruslan said...

Salam.
Bro, cuba usha ni.
http://ajaibbenar.blogspot.com/2010/03/penipuan-masak-pop-corn-guna-handphone.html

LaNuNsepet said...

owh... tq afham... so tipu lar benda ni... teringin nak try eksperimen nih..

bahaya rasanya kalu dier kuarkan mikrovae punya magnet tu.. mikrowave hasilakn 400mG emf oo... main selalu leh ad kesan sampingan.. kalu selalu lar..