18 March 2010

Lanun In My3S... Malaysian Soft Skills Scale (My3S).. Ape itu My3S?

Semalam Lanun attend satu sesi survey oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Program tu start dalam kul 9 pagi tadi, Lanun leh lak bangun lewat, nasib bek ade orang kejut he3. Sampai dalam kul 9.20 macam tu kat Dewan Besar UTeM... Kalu nak tahu kisah selanjutnya, jom baca sampai habis.. Gambar pun ade..  



Sampai jar kat sana, buat pendaftran ringkas n then masuk dewan duduk kat tempat duduk yang dieorag sediakan. Dieorg bagi 5 helai borang OMR, hitamkan pakai pensil 2B.. uuh.. banyak soalan dier, dekat 200++ soalan.. Suasana pun macam exam.. 

Motif dieorg buat adalah untuk buat satu kajian rating pada student tahun akhir student2 kat IPTA dalam Malaysia nih. nanti dah selesai kajian ni dieorg akan keluarkan dalam bentuk markah/bintang mewakili prestasi student IPTA berkenaan. Soalan dier macam soalan KBKK, kepimpinan, sikap n bla3... Ader satu soalan tu tanya, pernah tak potong barisan?, pernah tak rasa cemburu?pernah tak sakit hati? n macam2 lagi soalan yang physco sebenarnya..

Pas habis menjawab.. 30 orang telah dipilih secara rawak.. Lanun tak kena.. nasib baik.. Yang terpilih akan di interview untuk sesi temuduga. Menurut sumber member Lanun dieorg akan tanya basic knowledge pasal apa yang kita blaja sekarang. Just story jer.. thats all... Lanun 10.35 dah balik umah dah.. jap jer rupernyer..

tentatif... yg Lanun tak follow...

kuning ni.. kamera lanun la ni... 


KPTM nak wat kajian pada bahan kajian mereka..kita la tu...



pensel n pemadam free.. thats all...

kode universiti UTEM ialah 007 hebat nyer!!!

soalan pernah tak anda cemburu?

jap jar jawab benda ni... hehheh

aksi macam final exam kan...

khusyuk betoi depa.... 
Latarbelakang My3S
Kemahiran insaniah atau soft-skills merupakan kemahiran generik yang merentasi pelbagai domain pembelajaran merangkumi aspek keperibadian dan kerja berkumpulan. Selaras dengan kepentingannya, Kementerian Pengajian Tinggi telah memperkenalkan Kemahiran Insaniah yang perlu diterapkan kepada para pelajar di institusi pengajian tinggi.
Terdapat tujuh elemen utama Kemahiran Insaniah yang diperkenalkan iaitu kemahiran berkomunikasi, pemikiran kritis dan kemahiran menyelesaikan masalah, kemahiran kerja berpasukan, pembelajaran berterusan dan pengurusan maklumat, kemahiran keusahawanan, moral dan etika profesional dan kemahiran kepemimpinan.

Blog Widget by LinkWithin

3 komen disini yer..:

Muhammad Safie said...

owh...macam tu ke mv3s..tu ar xphm bace memo tu..bende ni rupenye

chekZu said...

lanun bleh plak dtg lambat~ chekZu dok kat depan dok intai2 mane la lanun ni..lambt plak..org KPT tu dok announce byk kali gak sblm lanun dtg, sbb ramai yg xdtg/lmbt...camne la nk ranking U, sdgkan bdk2nye xdtg~
bad impression..huhu

LaNuNsepet said...

ha3... tu lar terpk juger pasal bad impression.. tp apakan daya, dah terlajak kan.. niat mmg nak dtg awal..

harap org kptm tu paham.. kami sibuk kebelakangan ni.. nak tido lebih sket :-p