14 April 2010

Virus Dari YM Attack Windows Geng Lanun....


Salam..
Baru- baru ni kecoh kat umah Lanun satu virus dari YM menular menyebabkan tiap tiap komputer dalam umah kene virus, PC jadi lambat, internet jadi slow, antivirus jadi disable n system restore jadi off n tak leh di on kan dah . 

Virus ni bermula dari YM sorg ahli rumah Lanun, dia dapat satu link melalui YM yang kawan die hantar seperti dalam pic kat atas. Pasal virus tu Lanun, faiz, amin n cw semua kena format. Nak restore tak leh, sebab dier disable terus aplikasi tu, kalu wat repair windows pun still ade problem. 

Virus ni actually bila sorang dah kena (dier klik link tu) virus ni akan hantar pada semua nama-nama yang ada dalam link YM orang yang kena tu. So, hati hati bila dapat link dari kawan kawan, Kalu nampak ayat pelik seperti guna BI, sedangkan member korang tu BI pun tunggang langgang, janganlah klik. Begitu jugaklah email yang korang terima. 
  1. Selalulah update Antivirus korang.
  2. Jangan terima sebarang files dari orang yang tak dikenali.


Blog Widget by LinkWithin

5 komen disini yer..:

ayie said...

haha...oh..yg ni bentuk bahasa thai pun ada. sama gak macam tu. yang penting, kita jgn klik link tu.

Ni semua kerja trojan. kalau korang bukak document, then klik tools kat menu tab, Folder Option xde, so konpem keje trojan. Laptop aku ada.
Lama-lama dia tak kacau YM ko. Tapi dia masih ada la, bersarang dalam laptop/PC. Nak tak nak, kne format la kalau nk lajukan balik. Tapi aku mls nk format. biar jelah ia bermaharajalela. Hahaha...

RaMa2UnGU said...

slalu kene ni ..saki tati tol..mengganggu ketenteraman awam..

diyana said...

Kalu nampak ayat pelik seperti guna BI, sedangkan member korang tu BI pun tunggang langgang, janganlah klik.

--haha..lawak ayat nih..=p

LaNuNsepet said...

he3...

to ayie : em2..yg thai tu penah gak dpt.
to rerama : mengganggu perasaan siap.
to diyana : ayat geram ngan virus.

chekZu said...

BI tunggang langgang ~ x menahan..hehe
kalo yg thai tu mgkin kite leh kate begini.. " kalo nmpak ayat pelik seperti guna bahasa siam, sedangkan member korg tu siam pn xpaham sepatah, apetah lg nk bertutur bahasa siam, tau pon sawadikap aje, janganlah klik" hehehehe