22 April 2010

Study & Study.... Nota Dah Salin... Hafal nya Bila Lanun??

Salam..

Semua bebaik hari ni ke? Banyak dah blogwalking? Komen k artikel ni he3. Hmm..Kira kira tinggal satu hari lebih kurang je untuk Lanun menelaah subjek Technopreneurship ni. Hari ni alhamdulillah banyak sket study dari semalam, nota pun banyak dah salin, cuma hafalnya belum hu3, esoklah kot hafal kan and study kira kira pulak.

Sebut pasal hafal hafal nota ni. Cara korang hafal nota ni macam mana? Lanun selalunya lebih prefer buat soal jawab dengan kawan kawan, cara tu lagi cepat n mudah kita nak hafal. Bawah ni Lanun nyatakan beberapa cara nak hafal yang Lanun tahu :
  1. Tulis banyak banyak kali sampai hafal (kalau korang banyak masa ler).
  2. Buat bacaan tu berulang kali sampai hafal. (baca, hayati dan fahami)
  3. Buat singkatan and guna keyword yang kelakar atau yang mudah nak ingat (jangan guna yang merepek k) contoh : Reptila, Ikan, Mamalia, Burung, Amfibia = RIMBA.
  4. Soal jawab dengan kawan kawan korang, seronok and mudah paham. (jangan sembang benda lagho..)
  5. Ajar kawan kawan apa yang korang tahu, yang baru korang baru baca sebab mengajar orang buat kita akan lebih faham.
  6. Selain tu, ada yang wat irama, bergambar, peta minda, macam macamalah ikutlah suka hati korang k.
my study style... he3




*Back To Halaman Utama *

Blog Widget by LinkWithin

13 komen disini yer..:

kenwooi said...

writing notes is fun. but remembering it is hard =P

Dewi Batrishya said...

Hahaha.. Slide notes is tha best..
Tp x best sgt ar kalo nak kene buat esei.. :P
Good Luck! :)

Alynn Notnot said...

hahahaha. kaedah pneumonik pun okey jgk utk igt nota ;)

LaNuNsepet said...

to kenwoii : ya right man.. ithink my brain space have been decrease.. ha3

to dewi : tq dewi, exam sy tu mmg kena wat esei..hu3.. xsk.

to alynn : pneumonik? guane tu?

sarah shafie said...

fuyyoo..mcm nota aku dlu2 je..

CoKLaT uNGu said...

;-p

LaNuNsepet said...

to ser : he3.. dah stadi tmpt same.
to c.u : he3.. :-p xadil c.u dah habis exam... x aci...

Azrul Hisham said...

teringat lak zaman stadi dulu2..hehe

nasikputeh said...

baca doa byk2.
jgn kalut.
kalo dah cube xbole gak. xpe.
pejam mata.tido.

ekekeke.
all da best lanun.

Uda said...

selamat study..
hehehe.. bess kann study..
good luck nanti yer..

ct-kama said...

ahahha...sama la..
yg penting kene biar paham dlu, lps 2 bincng ng member...cantek....(^_*)

rizal jabai said...

wahhh...kachak sungguh ko stadi lanun...
care aku hafal ialah..
hafal dulu..pastu conteng kat dinding..
skg dah 5 semester..wallpaper bilik aku adelah notes2 exam...haha

LaNuNsepet said...

ha3.. ko mmg kreatif.. dulu wat gtu gak masa exam spm, masa tu dok kat katil bawah, jadi aku conteng kat katil org atas..sebelum tido leh tgk.. hik3..