31 August 2010

Cara Mudah Embed Video Ambil Video Dari Facebook Untuk Blog..



Salam..
Anda tengah menonton video di facebook? pastu teringin sangat nak letak atau nak wat post pasal video tu kat blog korang? Apa caranya? Facebook ni tak sama macam Youtube ada sediakan embed code. Bagaimana?

Ya boleh Lanun akan tunjukkan cara bagaimana untuk memasukkan video atau pun dikenali sebagai embed kan video dari facebook ke dalam blog korang. Lanun rasa cara ni mudah, kerana hanya perlukan copy and paste sahaja.

Cara caranya ialah :

1. Klik tajuk video tu, korang akan dibawa ke page lain, (katakan korang dah tekan play n tak jumpa tajuk video tu, mainkan video sehingga habis dan tunggu keluar menu dipenghujung video n klik "Go to Video")



2. Selepas klik, korang pandang di page tersebut pada adress bar. Perasan tak v=124023450962209 number something pada penghujung adressbar? itu adalah ID pada video anda sedang lihat COPY code selepas tanda "=" (select n klik kanan dan copy)


3. PASTE kan ID video tu pada code dibawah menggantikan tulisan bewarna merah :

<div style="text-align: center;"><object height="400" width="500">  <param name="allowfullscreen" value="true" />
<param name="allowscriptaccess" value="always" />
<param name="movie" value="http://www.facebook.com/v/xxxxxxxx" />
<embed src="http://www.facebook.com/v/xxxxxxxx" type="application/x-shockwave-flash"
allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="400">  </embed> </object></div>


4. Siap.. selepas gantikan ID pada dua tempat tu, korang dah boleh gunakan code di atas dan letak pada blog korang. Selamat mencuba, kalau ada masalah boleh katakan di ruang komen dibawah yer.

5. Sesetengah video memerlukan korang log in akaun facebook anda dahulu baru boleh tengok. Dan terdapat jugak video yang tidak dapat ditonton atas sebab privasi dan "friend" dan "not friends".

Tips Tambahan : 
Untuk tukar saiz? boleh adjust pada "width" dan "height" dalam code di atas tu. Tapi INGAT!! ada dua width dan height kan? tukar kan keduaanya sekali untuk ia berhasil.

Credit to Mr piratz [mr.piratz.com] : Code dan idea asal


Contoh Hasil Embed Video Di Atas :

Blog Widget by LinkWithin

25 komen disini yer..:

almutarjimah said...

thanks bro dah lama carik tutor ni.

saya_arief said...

terima kasih cikguuu..
;D

sarah shafie said...

owh,mcm tu rupanya..

zulkbo said...

SALAM..
good info saudara
terima kasih..tambah ilmu
saya hari ini..

Keyyah said...

makaseh lanun..tp video 2 xley kecik jugak la...cmna erk nak buat??

FarHa said...

wahh mekasihh~~

LaNuNsepet said...

to all
same2 :-)

to keyyah
boleh... ada dua width n dua height kena tukar dlm kode tu.. baru leh resize.

aiDa aRmiN said...

mekaseh mr.lanun ^_^

DaHLia said...

thanks LANUN!
xpayah susah guna IDM dah :)
boleh daku share di blog ku?

LaNuNsepet said...

boleh, silakan :-)

nuriz said...

hari tu tak sempat belaja..heheh ni nak mai belaja

Kancilbiru said...

timasih...dah berjaya meng'embed'...:)

LaNuNsepet said...

to nuriz : mai2.. he2

to kancil : yea2.. :-)

sunglasses said...

belajar sesuatu yang baru hari ini tq

aque said...

en lanun.. die tabulih la.. die cakap

ERROR
Your HTML cannot be accepted: Tag is broken: PARAM

maksud dia fara x paham... maaf saya budak baru belajar

LaNuNsepet said...

to aque aka fara :

tak boleh ke?
fara just perlu kopi dia punya numner ID bagi video tu yer..

script atas ni untuk dari facebook ke Blog. amik ID selepas tanda "v=" gantiukan pada XXXXXXX and XXXXX dalam sricpt tu..

jadi InsyaAllah ramai jadi :-)

aque said...

x boley.... erm... pelik la... kenape yew... die still kua error tu...

aque said...

setelah disiasat... owner itu set privet so mmg x le amek video tu dari fb die.. sedey2... hehehhe papew pown tq untok entry nie ;) like3..

LaNuNsepet said...

to aque :

owh gtu..
lanun pun tak tau,,
tq 4 da info fara aque.. :-)
kiranya kalau kita tak fren dgn dia takleh la tgk? kan3...

DALILA said...

thanks lanun...benda tuk menjadi

MuJE said...

tapi aku tak suka embed video orang lain punye.. takot nanti kalau die delete kang tak jadi dah.. bek upload balik sendiri, rasa selamat sikit..hehe btw, nice info!

azzey said...

means setiap kali kita nak copy paste ke blog.....gunakan code yg sama ni ke? dan tukarkan id je....mcm tu? tq

slm ziarah......

azzey said...

LaNuNsepet: kita copy paste ke new post kan (create post)......slps dh masukkan id terus save ke atau nak klik apa supaya video tu blh display kat situ?

tq...

Piratz said...

TQ for the backlink...
ape2 pun, jangan lupe mention, sesetengah video memerlukan korang login FB dulu baru leh tengok

LaNuNsepet said...

sama2.. mrpiratz..
nasihat tu Lanun dah tambah.. TQ

he3