16 August 2010

Terjawab : Kenapa Blog Yang Trafik Rendah Boleh Dapat Buffered Ads dari Nuffnang?

Salam..
Post kali ni adalah legasi dari post ala ala merajuk sebelum ni he3. Lanun dan beberapa blogger lain yang mengalami nasib yang agak tak baik bila, dah lama tak merasa buffered ads menenggek di laman blog kami. Lanun sebelum ni konfius kenapa sejak sebulan lalu tak da buffered ads langsung, walaupun trafik masih tinggi dan maintain 300 UV keatas setiap hari n performance buffered sebulan lalu pun ok. Lanun jugak percaya rakan blogger lain lagi gempak trafik dieorang lebih lebih lagi si Cikgu Dahlia dan Sop Riwayat Hidupku.

Lanun jadi tanda tanya bila blog blog lain boleh dapat buffered yang bersilih ganti kebelakangan ni. Eh eh napa ni, ingatkan trafik yang tinggilah yang leh dapat buffered ads bukan? Tapi sebenarnya tidak! Trafik tidak menjamin anda akan dapat buffered ads atau tidak sebenarnya. Mungkin ia syarat, tapi ia bergantung.

Lanun terus ajukan soalan pada pihak Nuffnang berkaitan misteri blogger nih. Soalan Lanun, Kenapa blog yang trafik rendah boleh dapat buffered ads, dan blog yang trafik tinggi tidak dapat dah sekarang? bawah ni adalah jawapan  Mr.Robb Chew (Nuffnang Blogger Relations Executive) :


Hi Lanunsepet,
Well, ads serving frequency are pretty much balanced to all Glitterati bloggers who have all criteria satisfied (placement of ad units, survey). That means if your blog and another blog has all the same criteria, but your blog has received 10 previous CPM campaigns before and the other blog has not had any, then the other blog will be selected for the campaign. This is to ensure that all our bloggers will get the fair share of wealth from our advertisers in general.

In addition, sometimes advertisers will also choose to buy ad spaces from smaller blogs to reach out to more number of blogs serving their campaign. Take for example if you have 5000 unique visitors a day. If the advertiser only has budget for 5000 unique visitors, they can choose to buy all 5000 from your blog, or they can buy ad space on 100 blogs with 50 unique visitors. That entirely depends on the advertisers\' decision.

Cheers,
Robb Chew
Blogger Relations Executive
Nuffnang Sdn Bhd

KESIMPULAN NYA... :
  1. Nuffnang akan pilih blog yang tak pernah merasa buffered ads, contohnya ada 2 blog sama, Blog A dan B. kalau Blog A dah merasa 10 buff ads sebelum ni, Nuffnang akan bagi Blog B pulak merasa buff ads. Supaya sama sama dapat merasa.
  2. Ia jugak bergantung pada Pengiklan. Contoh kalau Nescafe target iklan 3in1 dieorang untuk 5000 UV visitor. Nescafe boleh pilih terus pada 1 blog yang ada 5000 UV visitor sehari. Atau Nescafe boleh pilih 100 blog kecil yang ada 50 UV visitor sehari = 5000 jugak.
  3. Ia juga mungkin strategi Nuffnang nak elak blogger blogger dari melakukan klik klik ikalan tipu atau dikenali sebagai "fraud click".
Lanun puas hati dengan jawapan ini, dan ia adalah amat baik sekali, sebab ada blogger yang benar benar tegar tapi visitor nya tak banyak. Maka apa salahnya mereka merasa jugak Buffered Ads dari Nuffnang supaya kita sama sama merasa. Bukan monopoli satu golongan sahaja.   

Walaupun begitu, Lanun masih berharap supaya Nuffnang tak lupa untuk senaraikan Lanun sekali untuk buffered ads untuk new campaign akan datang. Buff memang cara paling cepat nak naikkan pendapatan blog korang. Tak perlu fraud click, dan lagi tinggi trafik lagi masyuk korang akan dapat.

Nuffnang merupakan komuniti yang benar benar rapat dan ambil berat dengan komuniti blogger dibawah mereka. Jadi ini satu tindakan yang melambangkan keadilan pada blogger blogger yang rajin. Pada yang dah dapat buffered tahniah :-) Rezeki anda, teruskan menjadi blogger yang memberi manfaat pada orang lain.

Hidup Blogger!! .. tq Nuffnang..Nuffnang best!! (bodekkkk....he3) nak CPM!! nak Buff!!

bodek tahap gaban.... ha3

Blog Widget by LinkWithin

47 komen disini yer..:

Pisyek said...

wow~ 300 uv, hensem gile ah~

pisyek punye sikit je... huhu...

LaNuNsepet said...

he3..kdg2 jatuh juge bawah tu, tgk rezki la pisyek..
pisyek nyer gempak juger..
kiter same jer :-)

shakirah samsudin said...

wow wow wee. ;)

cik panadol said...

ooooo gitu ke....tau la skrg ni....good info lanun!

ice♥ice said...

xcukup bodek lagi tu..hihi :P

DaHLia said...

suka yang perenggan no.2 tu sbb sama ngan persepsi sis sebelum ni..at least bagi pada yang trafik rendah, adil dan kos lebih rendah :D

Chaon Cornerz said...

ok dah paham.. patut la sekrang nie susah nak dapat buff walaupun trafik banyak.. bagus jugak la kalau macam tue.. masing2 merasa dapat buff..

M a W a D D a H said...

fuhh..bnyknye 300 uv..

bagi kat org yg xpernah merasa lak..hihi..nati bile semua merasa, nati nuff bagi balik..sabar ye..:)

saya_arief said...

suda mengerti..
huhu
:D

MX said...

lanun...
info berguna ni...
thanks...

CgMas said...

Macmana nak hantar surat pada NN? Banyak nak tanya ni..

Kancilbiru said...

yes, yang penting kena rajin bertanya dengan nuffnang..:)

marina anakcikbob said...

haaa...kan betul saya cakap..
bukan rezeki kita tp rezeki org lain...
xkan kite je dapat kan..kan..

sop said...

sop pernah dengan sharing earning dari Nuffnang.. yg mana Nuffnang akan kongsi kesemua blog..

cuma dari baget pengiklan, itu info baru tahu.. thx kerana berkongsi..

lepas nih, kena turunkan traffic la pulak.. huhuhu
atau juga up traffic lebij 1k utk dpt advertorial entry.. lg masyuk!

terima kasih lanun, ada link sop dlm entry ini.. i likee..:)

zainudin said...

adillah gituuu

Baca latest blog post sini
Outdoor Blog
Teknik Penulisan Berkesan
Baca Maklumat Berkenaan Diabetes

n@m@n said...

hehe..pernah bertanyakan benda yang sama bila tak daapt BE lebih sebulan..sekarang BE dah bergolek² balik

Entri terbaru chekgu

Perubatan yang membatalkan/tidak membatalkan puasa

s h e e said...

ouh...baru sy taw...thanx for the info lanun... =)

nuffnang bagus...adil2...hehe...

NiNa' said...

oo patutla tetibe dpt buff baru2 ni..
padahal da lame x dpt buff.. aktif pun x sgt~

nuriz said...

oo nuffnang nak bagi pada yang tak dapat lagi ye ok gak tu, adil sikit

ejum said...

ooo..patut lar..baru den faham..thanks for info sifu lanun ..hehe

apik pehe said...

info terbaru nih..maceh lanun

LORD ZARA 札拉 said...

bagus info ni~

ku pun pelik gak sebenarnya~

:)

Dark Half said...

biasanya kalau ada persoalan kebanyakan dr kita malas nak tanya nuff sendiri pastu start buat spekulasi. bagus la kau dah tanya, at least aku baru faham cane dorg nye procedure. nuff mmg fair & square :)

Latest entry grafik novel gua ~ Kalau Aku Bendul Kau Apa?Bangang?

fairuz said...

nuff sangat fair and 'kotak'.HAHA

NiZaM Limited said...

thanks utk info ni lanun..sgt2 berguna.. :)

munna said...

kongsi rezeki sama2 ... mmg best nuffnang ni.. munna pun baru je merasa BE

encHIx laNDax said...

landax x penah dihinggapi BE..terus je curang~~hahahk

Nur Fannun said...

nuffnang mmg the best..dah lama tak merasa BE..baru merasa

Kisah Cacamerba & Ting Tong

rizal jabai said...

oohh..baru phm..igt ijai nih ank pungut nuffnang je..hahahaha

LiFe KaMi said...

mmm da sembang2 kedai kopi ngan nuffnang pas ni dpt blk le tu..hehe

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

kne la rajin bertnye dgn NN ho3 =)

mier@merr said...

segan bertanya sesat jalan


oh..nuff...sila sesat ke blog daku..hee

aZLiNa aZiZ said...

Oh...baruku paham. Actually, UV ku tak banyak dan tak sampai 300 uv pon tapi alhamdulillah, nuffnang bagi juga.

Sharing is caring. Kelas gitu ;p

Faizal@PeJAY said...

i love nuffnang...best event dia

Gee said...

ooo..gitu ka...haiiihhh...bila la pula turn sa ni...hee

Afiq said...

salam lanun..nak mintak izin nih..aq nak kreditkan entry ko nih dalam entry aku eh..trimass :D

ceritalawak said...

Ooo baru aku paham...
Tq lanun..sbb bertanya kpd pihak nuffnang bg pihak semua blogger.

aku pun nak mintak izin copy entry ni...ble kan?????

zida said...

hahaha blog zida la tu yang visitor kurang tu...

mijie said...

thanks for info menarik ni..baru mijie tahu..;)

caliph shuriken said...

owh cmtu ek.. dh byk mggu BE x singgah ni..
thanks 4 da info ^^

dunspeak♥ said...

ohh camtu rupanyee..baru ku tahu..hehe nie yang makin sayang kat nuffnang nieh..bersikap adil dan saksama..hekhekk

rashid said...

waw...tak terlintas aku nak kontek dorang, tapi bagus gak plan dorang nak agihkan kekayaan kepada semua blogger...lagi satu, kalau adsvertise kat 50 lagi berbaloi...hhee

unwanted said...

wah..
bagus info ni..
macam mana aku leh tak amik kisah lak sblm ni.:)

Dilema Perempuan Belum Berkahwin

.s.o.f.i.a. said...

berita paham....

me dah berjaya dapat BE (setelah bertahun jadik nuffnanger). skang nak tau caner nak tingkatkan trafik....??? sebab daily UV tak pernah cecah 100..... dah BW tapi sama jer.... paling tinggi 97 jer... sob sob!!! takut nanti BE ilang....

zahidah dihaz said...

wah...thanx untuk info...nak tau jugak cam ne nak dapat daily uv banyak2..hehehehe

currentlife2u said...

info yang menarikk..

sumpit said...

oo gitu...tq share info..bru taw...ptut la....