01 August 2010

Dah Sedia Ke? : Persiapan Menjelang Puasa Bulan Ramadhan

Salam..
Saat Lanun buat post ni pada tanggal 20 Syaaban dah, maksudnya lebih kurang 10 begitu saja lagi untuk masuk ke Bulan Ramadhan. Mungkin kalau di tanya apa persiapan hari raya panjang lebar orang boleh jawab, tapi persiapan bulan puasa ramadhan ni macam mana pulak?


Bulan yang besar dan penuh keberkatan serta banyak kelebihannya haruslah disambut dengan penuh perasaan ta’zim (membesarkan) dan mengalu-alukannya. Antara persiapan yang dapat kita lakukan –malah perlu kita lakukan- sebelum menjelang Ramadhan ialah;
  1. Dengan banyak berpuasa dalam bulan Sya’ban.
  2. Mengulangkaji ilmu tentang puasa
  3. Membaca kembali hadis-hadis Nabi s.a.w. tentang fadhilat (kelebihan) puasa dan bulan Ramadhan.
  4. Mengetahui amalan-amalan utama dan besar pahalanya di bulan Ramadhan.
Untuk penjelasan panjang lebar setia perkara diatas sila klik laman blog Ustaz Ahmad.
Lanun copy and paste dari blog Ustaz Ahmad Adnan Fadhil ataupun di Ilmu Dan Ulamak
Blog Widget by LinkWithin

4 komen disini yer..:

suzzsuzie said...

sekejap je dah nak puasa....lepas ni nak raya pulak

sop said...

moga ramadan tahun ini lebih baik dari tahun lepas

Anis izyan Abd Rahman said...

hihi
thanks 4 the link
like3000000000x

LaNuNsepet said...

to suzzsuzie : em2 jap je kan.. camne persiapan raya? org pompuan mst hangat nyer bile dah masuk bulan pose ni.

to sop : InsyaAllah.. byk dosa aku.. ni la masa yang sesuai nak kejar pahala.. rugi kalu kita abaikan.

to anis :
sama2.. credit to ustz ahmad.