02 August 2010

PSM / FYP : Web Rujukan Untuk Tajuk Projek Akhir Tahun


Salam...
Menjadi kemestian bagi setiap pelajar tahun akhir tak kira diploma atau pun ijazah untuk menyediakan dan menyiapkan projek akhir tahun / final year projek sebagai memenuhi penganugerahan sijil masing masing. Projek Diploma / Projek Sarjana Muda PSM ni juga akan jadi satu tambah nilai untuk interview bila dah habis nanti.

Waktu ni student banyak yang blur, dan haru biru cari tajuk untuk propose dekat pensyarah, tu baru tahap pertama belum lagi tang masa nak siap kan projek tak cukup tido la jawabnya. Untuk dapat tajuk, Pensyarah ada juga yang bagi tajuk sendiri tapi selalunya tajuk mereka susah dan akan bagi masalah kemudian hari untuk siapkan.

Jadi untuk kali ini Lanun akan kongsikan beberapa website yang boleh bantu korang mencari Idea untuk buat proposal projek korang. Dalam post ni Lanun aka sediakan tajuk projek akhir tahun dalam semua kursus mekanikal, elektronik, robotik, elektrik dan sebagainya sebaik mungkin. Mungkin maklumat ni sedikit tapi harap dapat membantu :

  1. FYP Spogel Forum
  2. Projects.spogel.com
  3. Cornell Final Project 1999 - 2010 ( dengan penerangan dan program**)
  4. Topprojects.blogspot.com (pilih kategori, dengan penerangan )
  5. UTHM Senarai Projek PSM ( Elektronik / robotik / mekatronik)
  6. MMU Final Year Project list
  7. UMP Senarai Projek Mekanikal 2006 2007
  8. UMP Senarai Projek Mekanikal 2007 2008
InsyaAllah nanti Lanun tambah lagi, Lanun harap ia dapat membantu korang :-) Selamat menyiapkan PSM mahupun FYP atau ape saje yang panggil ( PSM = projek sakit migrain) he3. Ok Good Luck.
Blog Widget by LinkWithin

23 komen disini yer..:

iniAKU said...

aku baru je submit proposol
kalo kena rijek gak, mmg sah aku kena terjah site ko bg ni lanun -_-"
thx yerp

LaNuNsepet said...

Insya Allah terima punyer :-)
jgn cincai sgt sudey.

Milofloat said...

aku blom ade idea lg nak buat projek ape..bleh bg idea x?hehee

Affan Ruslan said...

Salam bro.
Aku baru nk habis 1st year, so takde lagi mnde2 ni.
tapi aku ada baca satu blog ni, dah dua 3 hari dok post pasal FYP ni,

bagus gak, sng lah dak2 final year nk buat project. thanks btw!

FarHa said...

PSM = Perojek Sakit Magrain??

hahha first time dgr...

kat UTM pon di panggil PSM...like me now..sedang mengambil PSM 1 means sem nih kena siapkan Bab 1,2 dan 3 sahaja..

hemm tapi kalau UM n UKM dipanggil projek ilmiah hehe

nuraz mohaz said...

bley x tolong sy crikan idea utk wat final projek...da blur...huhuhuhu lecturer bg tema inovasi...x ksah tjuk ape...tp btol2 da x tau nak pkir...plez help me....sy da dah jelajah semua yg da kt lman web...huhhuhuhu tp kbnyakkannye utk bdak elktronik n elektrik...utk bdak mekatronik x de...mntak tlng sgt2....

nuraz mohaz said...

bley x tolong sy crikan idea utk wat final projek...da blur...huhuhuhu lecturer bg tema inovasi...x ksah tjuk ape...tp btol2 da x tau nak pkir...plez help me....sy da dah jelajah semua yg da kt lman web...huhhuhuhu tp kbnyakkannye utk bdak elktronik n elektrik...utk bdak mekatronik x de...mntak tlng sgt2....

a said...

psm = pikiaq sampai mati
ak final year mekanikal aduhh..

Huda Nur said...

civil nyer xde ke utk rujukan..pening da ni nk cari tajuk project..

Anonymous said...

Salam . Tolong sye bg idea untuk multimedia . Sye nk buat game . Tp tk thu game ape nk buat . Sye tk de idea lahh .

Anonymous said...

please help me bout final year project (civil engineering)
da buntu sgt. bnyk kali kne reject.

Anonymous said...

salam , ,boley tlg suggest kn final projek utk sy x , ,kos sy injection moulding , ,da pning pk xtw nk wt ap , ,hope ley membantu , ,heeee

madd liyana said...

bleyh tlg sujst final projk dip elektrik untk sya ..
maddliyana91@gmail.com asap

Dekwan Sham said...

Ade fyp mekanikal engneering...?siap proposal ..kite bincang kt wechat : dekwansham_007

Dekwan Sham said...

Ade fyp mekanikal engneering...?siap proposal ..kite bincang kt wechat : dekwansham_007

Dekwan Sham said...

Ade fyp mekanikal engneering...?siap proposal ..kite bincang kt wechat : dekwansham_007

Firman Lagend said...

Ada idea tk,nk wt projek

MyTech Invention said...

Salam, boleh rujuk di blog kami untuk projek-projek elektronik dan programming. http://mytechinvention.blogspot.my
Terima kasih.

Amer Zakuan said...

sya amer ....sya takde idea lgi utk buat projek yg berkaitan mekanikal gas...jikalau ade sesiapa sudi tlg boleh email kan kat amerzakuan96@yahoo.com

Amer Zakuan said...

sya amer ....sya takde idea lgi utk buat projek yg berkaitan mekanikal gas...jikalau ade sesiapa sudi tlg boleh email kan kat amerzakuan96@yahoo.com

eera said...

Saya qeera.. Ambil ijazah kejuruteraan awam dan struktur.. Tengah cari tajuk fyp dalam bidang struktur.. Harap dapat membantu..tqq 😣

eera said...

Saya qeera.. Ambil ijazah kejuruteraan awam dan struktur.. Tengah cari tajuk fyp dalam bidang struktur.. Harap dapat membantu..tqq 😣

nur fatini said...

Projek tahun akhir untuk pengurusan perniagaan ad x ? Dh serabut sgt ny nk pk idea psl PTA.