21 August 2010

Perbuatan Makruh Ketika Berpuasa...


Salam..
Satu short update lagi pantas dari Lanun, Lanun agak busy kebelakangan ni. Production tempat keje Lanun tambah busy sampaikan Lanun kena masuk 7am sampai 6.30pm tiap tiap hari. Ape nak buat kan? dah takda pilihan kalau optional tak larat jugak. Tak dapat la Lanun nak jalan lama lama kat bazar ramadhan...he3

Bawah ni adalah antara senarao perkara yang makruh kita buat masa kita berpuasa sunat atau ramadhan kali ni. Kalau ade nak tambah atau nak betulkan pape, silakan.. Lanun alu alukan. Lagipun Lanun copy&paste jer ni he3. semoga jadi peringatan buat diri Lanun ni yang rajin korek hidung hahaha.. 

Perkara-perkara makruh semasa melakukan ibadah puasa
  1. berkumur-kumur dengan keterlaluan
  2. merasa makanan dengan lidah
  3. bercakap perkara-perkara buruk dan keji
  4. memasukkan air yang berlebihan ketika berwuduk
  5. memamah sesuatu - kerana membanyakkan air liur dan ditakuti akan tertelan.
  6. gosok gigi setelah gelincir matahari
  7. mencium isteri
  8. menderma darah
Selamat berpuasa :-) ihya ramadhan...
Sumber : www.jais.gov.my & http://webpuasa.tripod.com/
Blog Widget by LinkWithin

8 komen disini yer..:

apik pehe said...

da tergosok gigi tad..huuuu

unwanted said...

yg no 7 tu mmg konfirm la aku tak pernah buat..:)

Dilema Perempuan Belum Berkahwin

fahmi ibrahim said...

ow... makruh ek cium isteri.. tak leh buat a ni... rugi pahala pose.. hehehe

zulkbo said...

Salam bertandang lagi
apa khabar? Moga sihat
orang di sini..jangan
lupa bayar zakat fitrah
he he..
جزاك اللهُ خيراً‎

Anis izyan Abd Rahman said...

ooo merase makanan makruh eiyh~
ok2
TQ

Hasrol Nizam said...

apik, makruh je..takpe.. :D

pendapat anda?
dosa 24 jam di facebook, sedarkah kita?

LaNuNsepet said...

em2 makruh..
lidah kite kan ade pembahgian manis, masam, masin pahit,..
tapi lanun penah try... agak susah nak tentukan..
hanya tukg masak jer tahu..
lanun tukang cat jar.. heehhe

Anonymous said...

klu terlalu bnyk tdur lak mcm mna..??start lpas sahur sampai la nak dkt2 da waktu berbuka..hehe..makruh ke batal..??hehe...klu ada hadits atu dalil ttg jawapan dia ag baik..hehe...