08 May 2010

Syarikat Bas Ekspress Kat Malaysia Ni Selalu Bagi Servis Teruk Pada Penumpang?Ada Betul?

Salam...
Ni artikel pertama Lanun sempena opening "semester baru" nih.. Untuk pengetahuan semua Lanun akan masuk semula ke hostel hu3, back to hostel life... ha3 macam pelik and tak sangka betul semua ni leh jadi time Lanun betul betul nak habis.

Citer Lanun kali ni sebelum datang balik melaka hari ni Lanun sempat balik cuti kat kampung dalam 5 hari gtu. Balik ke Perak Lanun naik bas ekspress S.E (lambang burung layang layang). Dipendekkan cerita bas pun gerak, sampai kat terminal bas Setia Alam,dier turunkan orang sket. Yang remain penumpang yang nak ke ipoh dan lumut. Tibe tibe boleh pulak dier suh kami tukar bas lain. Takda pilihan lain Lanun ngan penumpang pun naik ke bas sebelah, dah lah bas yang tukar tu teruk, aircond pun takda, nak masuk gear pun terkedek kedek huh.. Pas tu dalam Lanun sempat...



Dalam bas sempat Lanun borak sorang pakcik India yang merungut dengan servis bas ni. Pakcik tu memang kecewa betul ngan Bas kat Malaysia ni sebab banyak kali dah dia kena n skrg dier kena lagi. Sampai kat Slim River bas ni berhentikan kiteorg untuk tandas n makan. Dier berhentikan kami kat satu kedai makan yang mahal dan berhenti  lama sangat sampai ganggu planning org lain. 

Pakcik india tu terpaksa tangguh planning dier pergi tempat lain sebabkan kerenah driver yang tak tepati masa, orang lain semua dah naik dah tapi driver n co driver tu santai jer makan minum n merokok tak peduli yang penumpang ni nak kejar masa mungkin ada hal penting lain. Dari dier kate 20minit jadi setengah jam lebih. 

Dulu Lanun pernah jugak saksi sendiri co driver kena marah dengan penumpang. Kali ni kes tipu, masa beli tiket kat kaunter Bas SRIMAJU ni dieorg cakap bas ni direct ke KL. Tapi bila dah gerak dier masuk celah sana celah sini, sampai si penumpang ni ada deal dengan customer terpaksa cancel sebab Bas tak ikut planning n sampai lambat sesangat hu3.

Syarikat Bas Malaysia ni utamakan keuntungan sampaikan penumpang pun dieorg perleceh ke? agaknya betul la gitu. Dieorg ingat kita ni janji sampai ja ker? Kami kejar masa jugak la weh. Dah lembab lembab sangat, bila laju laju sangat sampai accident penumpang lak naya.

Lanunsepet : kat mana yar nak adu perkhidmatan bas nih?layari http://www.nccc.org.my/  portal Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional .
Blog Widget by LinkWithin

7 komen disini yer..:

saya_arief said...

macam2 poblem bas ekspress nih..
da masak dah.

rizal jabai said...

huu..takde pengalaman naik bas...lau naik bas rasenye jakun kot.huuu

stakat nih lenjan naik moto,keta kebal pastu naik kapal lanun je balik kampung..huuu

Alynn Notnot said...

kdg2 kalau benti lame tu sbb diorg nak smoke je keje. sangap smoking je.

chekZu said...

btul2!! selalu terkena ..huhu..so far dah dua kali beta g sound driver sbb lma sgt..dua2 masa kat slim river..padan muka..sabar pn hilang, xpasal kena sound free!!

LaNuNsepet said...

asyik kena jar Lanun ngan SE ekspres nih.. tp nak wat mcm mana bas lain asyik cepat jar habis.. hu3

Anonymous said...

hehe...aq x penah kene g bas kt semenanjung cm2.,plg twok pon driver laju..p trans mmg aq pgkh..bas lm ke br sme seat smpt...skg law nk g utara aq amek konsortium,eagle,grassland,transtar,5star,super nice..pnti timur lak aq nek msia thai,budaya,one,perdana,kmk double deck je...sani ok p seat keras sket..try r,takat ne bas2 xpenah wat aq down n y plg best seat beso ng trbaek...

Anonymous said...

twok2 bas kt kl twok g bas kt sabah..bas baru pn seat 2+2..penah skale aq nek bas dr tawau ke kk.,ali topan 13jam..aircon rosk..aq ng drvr siap le lap cermin tgkp bas nk tgk view nye pasal..da r mjorti seat rapat,pas2 seat bse je..stndard 9,10jam bse r..mmg kematu r ng jln twok..he...p y bgosnye tiap2 x nk nek bas,dowg provide gula2/asam,mineral ng pil thn munth...kt cne xde,ptt buat...pas2 xyah tgg r n r pon le bli mkn coz smpi mn2 terminal mst da owg jual keropk ng kacng dlm bas....he3